Print Email

Δελτία Τύπου

03.06.2021

Συνέδριο για την Υγεία. Παρέμβαση Πρωθυπουργού. Σημεία, παραδοχές, παραλείψεις.

ΑΘΗΝΑ 3/6/2021
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 4526

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΣΗΜΕΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ, ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ

Τέσσερα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού που διαφωνούμε, δύο παραδοχές για τη κατάσταση του συστήματος και όσα ξέχασε να πει για εμάς τους ήρωες όπως μας ονομάζουν.
ΣΗΜΕΙΟ 1ο. ΠΡΟΣΛΑΒΑΜΕ ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ για να καλύψουμε τα κενά μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο ποσοστό των συμβασιούχων που εργάζονται στη πρώτη γραμμή θα παραμείνει με συμβάσεις με αβέβαιο μέλλον. 16.000 υπηρετούν στα Νοσοκομεία και οι συμβάσεις λήγουν από 30/10/2021. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000.
Καλύπτουν όλοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπηρετούν πολλά χρόνια.. Η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής ενός μέρους των εκτάκτων με αυξημένη μοριοδότηση σε επικείμενους διαγωνισμούς. Αυτό δεν είναι μονιμότητα.
ΣΗΜΕΙΟ 2ο. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ.
Ο Πρωθυπουργός εννοεί συμπράξεις δημοσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κ.α.λ.
Η υγειονομική κρίση και η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας.
Ο ιδιωτικός τομέας επιλεκτικά λειτούργησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεχόμενος επιλεκτικά κυρίως γενικά περιστατικά no covid.
Το σύστημα υγείας πάσχει από το τριτοκοσμικό ύψος των δημόσιων δαπανών που είναι 5% του ΑΕΠ.Η πανδημία ήταν μία μοναδική ευκαιρία ανάκαμψης του συστήματος που δυστυχώς χάνεται.
Πως τα άλλα κράτη της Ευρώπης αντέχουν δημόσιες δαπάνες υγείας πάνω από 7% του ΑΕΠ.
ΣΗΜΕΙΟ 3ο. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ.
Προωθούν την αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας που θα συμπεριλαμβάνει καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών δομών και νοσοκομείων. Πολλά εξ αυτών ήδη έχουν χάσει τη νομική υπόσταση και χρησιμοποιούνται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού και λειτουργούν με επισφάλεια λόγω εγκατάλειψης.
ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1η ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΒΙΝΤ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΣΑΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΨΟΥΜΕ.
Είναι όσα εμείς αναδεικνύουμε τα τελευταία χρόνια και μας διαψεύδουν οι διοικούντες το σύστημα, διώκουν πειθαρχικά και ποινικά συνδικαλιστικά στελέχη για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2η. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ.
Τα κέντρα Υγείας χρησιμοποιήθηκαν ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού στα νοσοκομεία, λειτουργούν πολλά κέντρα υγείας μόνο ωράριο λόγω έλλειψης προσωπικού. Τώρα που λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα καλύπτονται με μετακινήσεις προσωπικού από τα νοσοκομεία.
ΞΕΧΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΟΠΩΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ, Η ΜΟΝΙΜΟΠΙΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ, ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΊ ΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΥΧΗΜΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΙΟ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.