Print Email

Δελτία Τύπου

07.09.2018

ΔΕΘ 2018: Στο πηγαιμό του κου Τσίπρα για τα εγκαίνια της ΔΕΘ

ΑΘΗΝΑ 7/9/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 654

 

Κατάσταση Υγειονομικών Μονάδων της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στο πηγαιμό του κου Τσίπρα για τα εγκαίνια της ΔΕΘ
Άδειασαν οι τσέπες μας και υγεία δεν έχουμε.

ΔΕΘ 2018
4η και τελευταία φορά (λήξη θητείας) εγκαίνια της ΔΕΘ
από Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
βουτηγμένοι στα ψέματα.

2018-2060
42 ΧΡΟΝΙΑ
ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ
Πατάνε επί ………………δικαιωμάτων

800ευρώ το μήνα είναι οι μισθοί μας κατά μέσο όρο.
40% είναι οι περικοπές τα χρόνια των Μνημονίων.
Ετοιμάζονται να περικόψουν
το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
Δεν μας εντάσσουν στα ΒΑΕ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΣΤΟ ΠΗΓΑΙΜΟ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

Σαν βγει στο πηγαιμό για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κος Τσίπρας θα πρέπει να του υπενθυμίσουμε την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στο δρόμο του.
Από την Αττική έως τη Θεσσαλία δεν λειτουργεί απόγευμα - νύκτα κανένας αξονικός τομογράφος. Στον μεγαλύτερο οδικό άξονα της χώρας. Υπάρχει ένας αξονικός στη Λαμία που πολλές φορές είναι χαλασμένος.
Το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων παραμένει φάντασμα. Έχασε άνθρωπος τη ζωή του το καλοκαίρι, έξω από την πόρτα του.
Από την Αττική έως την Θεσσαλία λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας.
Στη Θεσσαλία λειτουργούν μόνο δύο ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και εξυπηρετήθηκαν 850 Ασθενείς και στην Κεντρική Μακεδονία 8 και εξυπηρετήθηκαν 4.353. Άλλοι τόσοι Ασθενείς αποκλείστηκαν από τις ακτινοθεραπείες. Στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν οι σχετικές έρευνες.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λειτουργούν 5 χειρουργικά τραπέζια από 9 λόγω ελλείψεων προσωπικού. Οι λίστες αναμονής για χειρουργεία μεγάλες όπως και στα άλλα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Σε όλα τα Νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού. Διαλυμένος Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Κλειστές κλινικές ΜΕΘ (Παπαγεωργίου 8 κλίνες, Κιλκίς 3, Πολύγυρος 4, Άγιος Δημήτριος 2). Βασικές κλινικές Νοσοκομείων κλειστές λόγω ελλείψεων ιατρών (παιδιατρική στη Φλώρινα, μαιευτική στη Βέροια, μαιευτική στην Έδεσα, παθολογική στη Νάουσα, ουρολογική στη Γουμένισσα που δεν έχει γυναικολόγο κ.α.
Στην Πτολεμαΐδα με αυξημένο ποσοστό καρκίνου η μονάδα χημειοθεραπείας έμεινε με έναν επικουρικό ογκολόγο γιατρό. Δεν λειτουργεί η αιμοδοσία.
Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης ο αξονικός είναι συχνά χαλασμένος.
Στα Νοσοκομεία της Νάουσας, των Γιαννιτσών, της Γουμένισσας δεν υπάρχουν αξονικοί.
Το προσωπικό πολλές φορές αντιμετωπίζει άγριες επιθέσεις σε βάρος του από συνοδούς και ασθενείς λόγω έλλειψης φύλαξης. Συχνά είναι τα φαινόμενα κλοπών από προσωπικό και ασθενείς. Σε πολλά Νοσοκομεία δεν έχουν πληρωθεί τα νυκτερινά και οι αργίες. Από Απρίλιο έως σήμερα (ΑΧΕΠΑ, Αγ.Παύλος κ.α.)
Η αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και των ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ Νοσοκομείων της Μακεδονίας έχει ως αποτέλεσμα την άνθηση της ιδιωτικής υγείας,. ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της υπολειτουργίας των νοσοκομείων της περιφέρειας, έχει αποτέλεσμα τα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να δέχονται στις εφημερίες πάνω από 1000 ασθενείς, και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα , ταλαιπωρία για τους ασθενείς και μεγάλη επιβάρυνση στο λιγοστό προσωπικό που ήδη έχει πολλά χρόνια προϋπηρεσία, με πολλά ωράρια και πολλά προβλήματα υγείας.
Σημαντικότατο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαριά ασθενείς με εξιτήριο και χρήζουν μεταφορά με ΕΚΑΒ. Λόγω μη δυνατότητας εξυπηρέτησης από το ΕΚΑΒ οι ασθενείς παραμένουν πολλές ημέρες επιπλέον στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα: κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών και της οικογένειας τους, τη μη διακίνηση ασθενών. Οι εφημερίες ξεκινούν με πληρότητα κρεβατιών.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΓΝΘ Ιπποκράτειο: Έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων που φτάνει 35%.Η τεχνική υπηρεσία αποδεκατίστηκε. Από τις 9 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν μόνο 5 λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.
ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα παλαιό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ανεπαρκή κτιριακή συντήρηση. Απλήρωτες οι δεδουλευμένες νυχτερινές ώρες και αργίες των εργαζομένων από τον μήνα Απρίλη
ΓΝ ΑΓ ΠΑΥΛΟΣ: Στο νοσοκομείο η έλλειψη φυλακών υποκαταστάθηκε από 5 νοσηλευτές για πλημμελή φύλαξη κατόπιν έκκλησης της υποδιοικήτριας. Απλήρωτες οι δεδουλευμένες νυχτερινές ώρες και αργίες των εργαζομένων από τον Απρίλη.
ΓΝΘ Παπαγεωργίου.: Από τις 14 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν οι 12 λόγω ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού που φτάνει το 25%,(350 κενά). 8 κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά. Οφείλονται άδειες και πολλά ρεπό.
ΓΝΘ Παπανικολάου: Μεγάλη η έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων .Για τη λειτουργία των χειρουργείων καλούν προσωπικό από άδεια ή ρεπό. Η Τεχνική υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη.
ΓΝΘ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 40 % οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, 70% στην τεχνική υπηρεσία. Μειωμένη χρηματοδότηση ειδικότερα στην καθαριότητα που είναι ανεπαρκής. Άμεση ανάγκη για προμήθεια μαγνητικού τομογράφου, και αντικατάστασης του πολύ παλιού αξονικού.
ΓΝΘ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ : Στο νοσοκομείο υπάρχει δωρεά 1,5 εκατομμύριο ευρώ ,για τις ανάγκες ασθενών –νοσοκομείου. Ωστόσο δεν αποδεσμεύονται χρήματα για επισκευές σε σοβαρά προβλήματα όπως οι διαρροές νερού μέσα στην παθολογική κλινική από την οροφή, καθώς και σε όλη την παλιά πτέρυγα. Αποδεκατισμένη τεχνική υπηρεσία, ελλείψεις σε νοσηλευτικό, διοικητικούς υπαλλήλους. 1 μόνο φυσιοθεραπεύτρια από τους 5 που προβλέπονται. Από τα 8 δυσεύρετα κρεβάτια ΜΕΘ λειτουργούν 6 λόγω ότι οι αναπνευστήρες είναι πολύ παλιοί.
ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πολύ χαμηλή χρηματοδότηση για την υλικοτεχνική συντήρηση. ΣΙΤΙΣΗ ασθενών , λόγω έλλειψης χρημάτων , 7 ημέρες μόνο λαχανικά χωρίς κρέας. Χωρίς κλιματισμό οι θάλαμοι ασθενών, χωρίς καύσιμα για θέρμανση το χειμώνα. Μεγάλη η έλλειψη στο νοσηλευτικό προσωπικό και στην κάλυψη των ωραρίων.
ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ : Δε λειτουργεί η Παιδιατρική λόγω έλλειψης παιδιάτρου και δε γίνονται τοκετοί λόγω έλλειψης Γυναικολόγων – Μαιευτήρων. ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ οι πολίτες αναγκαστικά
ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ : Σοβαρές οι ελλείψεις σε ιατρικό και προσωπικό όλων των κλάδων. Κλειστή η γναθοχειρουργική, Ο γιατρός μετακινήθηκε στο ιπποκράτειο. Κλειστή η ουρολογική, δε λειτουργεί ο αξονικός ( έλλειψη γιατρών και τεχνολόγων –χειριστών) Ενώ ο οργανισμός προβλέπει 3 κρεβάτια ΜΕΘ , δεν υπάρχουν. Τα χειρουργεία υπολειτουργούν. Σοβαρά προβλήματα στις δευτερογενείς μετακινήσεις ασθενών με εξιτήριο που χρήζουν μεταφορά με ΕΚΑΒ , με αποτέλεσμα να παραμένουν στο νοσοκομείο και να αυξάνεται η ταλαιπωρία των ασθενών και το κόστος νοσηλείας τους.
ΓΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΑΣ : Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, δεν υπάρχει Γυναικολόγος . Ένας παιδίατρος μόνο που δεν καλύπτει τα πρωινά ιατρεία. 1 μόνο Παθολόγος . Εφημερίες κάνουν μόνο οι γενικοί γιατροί , οι οποίοι δεν κάνουν εισαγωγές και στέλνουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι. Σοβαρή η έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων. Προσλήφθηκαν 5υπάλληλοι με ΑΣΕΠ και έφυγαν με μετάταξη με το νόμο για την εντοπιότητα. Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος.
ΓΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ: Εφημερεύει καθημερινά ,καλύπτει και ανάγκες του νοσοκομείου Καστοριάς και Φλώρινας. Μεγάλη η έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό . Η καθαριότητα είναι ανεπαρκής κι όχι όλο το 24ωρο.Παλαιός κι ελλιπής υλικοτεχνολογικός εξοπλισμός καθώς κι έλλειψη υλικοτεχνικής συντήρησης λόγω μειωμένης χρηματοδότησης.
Η μονάδα χημειοθεραπείας (μονάδα με αυξημένα ποσοστά ασθενών με καρκίνο, λόγω περιβαλλοντικής μόλυνσης) έχει μόνο έναν επικουρικό γιατρό. Η αιμοδοσία δεν έχει μονάδα αιμοπεταλίων για τη ΜΕΘ ΚΑΙ ΤΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ
ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ: Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ κλινική βρίσκεται εκτός νοσοκομείου (στο παλιό νοσοκομείο) με αποτέλεσμα να έχει προβλήματα με κινδύνους για το προσωπικό επειδή δέχεται ασθενείς με εισαγγελική . (ένα γεγονός στις 3/9/2018 το βράδυ, που ασθενής με χειροπέδες επιτέθηκε στο νοσηλευτή βάρδιας και τον χτύπησε στα πόδια).Μειωμένη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ελλιπής φύλαξη. Τα προγράμματα της νοσηλευτικής βγαίνουν με προσωπικό ασφαλείας .ΟΙ υπηρεσίες της τεχνικής γίνονται από εξωτερικά συνεργεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Γ Ν ΒΕΡΟΙΑΣ : Η Μαιευτική κλινική δεν εφημερεύει , λόγω έλλειψης Μαιευτήρων ( 2 ιατροί είναι μόνο ). Ζητείται από τις Μαίες να εφημερεύουν χωρίς γιατρό ( ξαναγυρίζουμε στην εποχή της κυρα – μαμής ) Οι πολίτες πρέπει να απευθυνθούν αναγκαστικά σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές. Μείωση των χειρουργείων , 2αίθουσες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων ( 1 μόνιμος – 1 επικουρικός ) . Η νέα πτέρυγα που κατασκευάζεται για αυτόνομα ΤΕΠ καθυστερεί πολύ με αποτέλεσμα να συστεγάζονται επείγοντα και τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
ΓΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Παρά τις κινητοποιήσεις το νοσοκομείο εφημερεύει με γενικούς ιατρούς. 1 μόνο Παθολόγος, αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει και το προσωπικό με μεγάλη ευκολία μετακινείται από τη διοίκηση στο νοσοκομείο της ΒΕΡΟΙΑΣ αποδυναμώνοντας όλο και περισσότερο το νοσοκομείο της ΝΑΟΥΣΑΣ. Ο 1 μόνιμος Γυναικολόγος μετακινείται στο νοσοκομείο της Βέροιας για να καλύψει την κλινική. Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος
ΓΝ ΕΔΕΣΣΑΣ: Έκλεισε η ΜΑΙΕΥΤΙΚΉ 2 εβδομάδες για να πάρει άδεια η μια γιατρός .
Κ. Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ : έχει μεγάλη κίνηση ασθενών λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής για τα λουτρά bozar ωστόσο , δεν χρηματοδοτείται για συντήρηση και στελέχωση Δεν συντηρούνται τα ασθενοφόρα, δεν έχει θέρμανση , κλιματισμό, προβλήματα με υδραυλικές διαρροές, υγρασίες παντού κλπ. Ανύπαρκτα τα μηχανήματα στο μικροβιολογικό εργαστήριο, οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιώτες . Ακτινολογικό με αναθυμιάσεις και κρύο. Ελλιπέστατη καθαριότητα. Λόγω έλλειψης ιατρών οι γιατροί από τα περιφερικά ιατρεία εφημερεύουν από τις 8 πμ στο Κέντρο Υγείας αντί στις 3μμ με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα περιφερειακά ιατρεία.
ΓΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ : 5 χρόνια κλειστός ο αξονικός τομογράφος λόγω βλάβης. Μεγάλη η έλλειψη των ιατρών με αποτέλεσμα οι πολίτες να μετακινούνται σε άλλους νομούς ή αναγκαστικά να πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς. Σοβαρές ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε προσωπικό φύλαξης που υπάρχει μόνο στο νυχτερινό ωράριο. Παλιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.
Απουσία Αξονικού Τομογράφου (πέρασαν 5 χρόνια από τότε που ανεστάλη η λειτουργία του λόγω βλάβης).
Διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ και στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου αφού αυτό δεν καλύπτει με τις υγειονομικές του υπηρεσίες μόνο τις ανάγκες των 70.000 περίπου κατοίκων του δήμου Πέλλας, αλλά και τους κατοίκους αρκετών πόλεων των όμορων νομών (Χαλκηδόνα, Κουφάλια, Αλεξάνδρεια, Γουμένισσα), λόγω του οδικού δικτύου που διευκολύνει τη γρήγορη πρόσβασή τους σε αυτό με αποτέλεσμα τις αυξημένες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό/φάρμακα και σε Ιατρικό/Νοσηλευτικό Προσωπικό.
Πλυντήρια και κλίβανος αποστείρωσης χρήζουν αντικατάστασης, διότι δεν λειτουργούν σωστά λόγω παλαιότητάς τους.
Συνεχείς σοβαρές βλάβες των ανελκυστήρων με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται εργαζόμενοι, συνοδοί και πριν λίγο καιρό είχαμε και τον εγκλωβισμό ασθενούς.
Έλλειψη Προσωπικού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των ασθενών και των εργαζομένων αφού το υπάρχον προσωπικό καλύπτει μόνο τη νυχτερινή βάρδια (ενδεικτικά αναφέρουμε την κλοπή που σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό κατά τις πρωινές ώρες σε δύο γυναίκες νοσηλευόμενες στην μαιευτική κλινική).
ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ : Σε Νοσοκομείο που καλύπτει χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τη Χαλκιδική , παραμένει ακόμη μετά 3 χρόνια κλειστή η καινούργια πτέρυγα με εντατική μονάδα 4 κλινών και τη την πτέρυγα των επειγόντων ιατρείων που συστεγάζονται με τα τακτικά. Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί πρωί.

Για τέταρτη και τελευταία φορά ακόμη και εάν η Κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, ο κος Τσίπρας εγκαινιάζει τη ΔΕΘ.
Κάθε φορά ο κος Τσίπρας αφιερώνει μέρος των εξαγγελιών στη ΔΕΘ αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Κυβέρνησης στη Δημόσια Υγεία, καθώς επίσης και τις δεσμεύσεις για το μέλλον.
Αποδεικνύεται ότι είναι βουτηγμένοι στα ψέματα για Δημόσιες Δαπάνες Υγείας, Προσλήψεις, κονδύλια, χρηματοδότηση Νοσοκομείων, μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Την κατάρρευση του ΕΣΥ την πιστοποιούν οι Διεθνής Οργανισμοί (ΟΟΣΑ) και πλείστες επιστημονικές μελέτες. Εξάλλου είναι πέραν κάθε λογικής να υποστηρίζεται ότι μπορεί να υπάρξει ικανοποιητική λειτουργία ενός συστήματος υγείας με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 4,8% του ΑΕΠ.
Σε χώρες της Ευρώπης με Δημόσιες Δαπάνες άνω του 8% του ΑΕΠ αναζητούν με την δέουσα σοβαρότητα και διάλογο τα αίτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας τους και καταλήγουν ότι προέρχονται από το χαμηλό ύψος των Δημόσιων Δαπανών (Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία).
Τα βασικά μεγέθη που υποδηλώνουν την κατάσταση ενός συστήματος Υγείας εδώ στη χώρα μας, ημέρα με την ημέρα χειροτερεύουν. Αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα, μειώνεται το προσδόκιμο ζωής. Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις κατ’ έτος. Οι Νοσοκομειακές λοιμώξεις βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 3,5% του ΑΕΠ σε αντίθεση με το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 1% του ΑΕΠ. Οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ που θα έπρεπε να είναι μηδενικές είναι καθημερινά από 40-90 ασθενείς (ανάλογα την εποχή).
Το Προσωπικό μειώνεται συνεχώς. Τα Νοσοκομεία έχασαν 25.000 επαγγελματίες τα τελευταία 8 χρόνια. Η κατάσταση ημέρα με την ημέρα χειροτερεύει. Από δω και στο εξής κάθε γιατρός ή Νοσηλευτής που παραιτείται, το κενό που αφήνει στα Νοσοκομεία είναι δυσαναπλήρωτο.
Ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι γερασμένος καθότι τα τελευταία 8 χρόνια δεν διατίθενται κονδύλια για την συντήρηση, ανανέωση και συμπλήρωση του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού. Εκτιμάται ότι το 60% του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού υπερέβη το όριο ζωής. Εάν δεν υπήρχαν οι δωρεές που σιχτίριζε ο Σύριζα της Αντιπολίτευσης, η κατάσταση τώρα θα ήταν τραγική. Δεν αξιοποιούνται λόγω Κυβερνητικής ανικανότητας προγράμματα ΕΣΠΑ καθότι δεν υπάρχει Πολιτική ηγεσία που να είναι σε θέση να συντονίσει τέτοιες διαδικασίες.
Αν είναι δυνατόν να μιλάνε σήμερα για Δημόσια Υγεία και 50 Νοσοκομεία να μην διαθέτουν Αξονικό Τομογράφο να διαθέτουμε μόνο 27 γραμμικούς επιταχυντές στα Νοσοκομεία για ακτινοθεραπεία αντί για 70-75, να διαθέτουμε μόνο 420 Κλίνες ΜΕΘ αντί για 3000 και 150 να είναι κλειστές αν και έτοιμες εξοπλισμένες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού.
Ο Αν. Υπουργός Υγείας σκανδαλοθήρας, κυνηγάει τα σκάνδαλα από το facebook. Περισσότερο ενδιαφέρεται για την στοχοποίηση όσων διαφωνούν με τις πολιτικές της Κυβέρνησης, παρά να κερδίσει κάτι από την διαπιστωμένη διαφθορά και παραοικονομία που υπάρχει για χρόνια στην υγεία.
Δεν φαίνεται όμως ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόδοση ευθυνών και επιστροφή των κλεμμένων.
Απόδειξη ότι το Υπουργείο Υγείας στο διαχρονικό ΣΚΑΝΔΑΛΟ της φαρμακευτικής δαπάνης, ξέχασε να ζητήσει από την διορισμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού να βάλει πρόστιμα στη Novartis και στις άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες όπως έκαναν οι άλλες χώρες (Τουρκία, Ν.Κορέα, ΗΠΑ κ.α.). Ή δεν παραβιάστηκαν εδώ οι κανόνες ανταγωνισμού.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα του δικτύου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης;
Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την λειτουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας.
Η κυβέρνηση προκηρύσσει και επαναπροκηρύσσει τους διαγωνισμούς για στελέχωση των ΤΟΜΥ και τη σύναψη συμβάσεων μέσω ΕΟΠΥΥ Οικογενειακών Ιατρών.
Προκηρύχθηκαν 1.195 οικογενειακοί ιατροί για την κάλυψη των ΤΟΜΥ και τελικά έγιναν 583 αιτήσεις. Επαναπροκηρύχθηκαν 953 θέσεις. Αυτό δείχνει ότι τελικά ούτε οι αιτούντες αποδέχθηκαν τον διορισμό. Πώς να υπάρξει ενδιαφέρον με διετείς συμβάσεις από κοινοτικά κονδύλια και 1.200 ευρώ μισθό το μήνα.
Τελικά σήμερα λειτουργούν 69 ΤΟΜΥ με δανεικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού και Αστικού τύπου. Επίσης βαπτίζουν σε ΤΟΜΥ σταδιακά όλες τις Μονάδες Υγείας της πρώην ΕΟΠΥΥ.
Ο οικογενειακός γιατρός είναι άλλο ένα φιάσκο της κυβέρνησης. Προκηρύχθηκαν 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών για να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και έγιναν 1.200 αιτήσεις. Ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι πραγματικός. Έως σήμερα πολλοί λίγοι αποδέχονται να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
Στη τέταρτη αξιολόγηση ένα από τα προαπαιτούμενα που εκκρεμεί είναι η λειτουργία των ΤΟΜΥ. Να δούμε τι θα σκαρφιστεί η κυβέρνηση. Ξεκινάει ήδη την μετονομασία των Κέντρων Υγείας σε ΤΟΜΥ.
Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από προσωπικό. Στις 7.500 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και 1.000 ειδικευμένοι. Στις 10.000 οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού υπηρετούν 3.100. Τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 4.126. Μείωση προσωπικού επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 1.026. Γι’ αυτό τα Κέντρα Υγείας ξέμειναν από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, συντηρητές.
50 Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι σαν να είναι τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα.
Εάν συνδυαστεί με την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι ζωές των εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται στο έλεος του θεού και μάλιστα σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 75 Δήμου δεν έχει Παιδίατρος.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Πέρυσι ο κος Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ είπε ότι στο ΕΣΥ προστέθηκαν 9000 υπάλληλοι και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για πρόσληψη άλλων 9500 υπαλλήλων. Δηλαδή με τα λεγόμενα του κου Τσίπρα, η Κυβέρνηση Σύριζα –Ανέλ προσέλαβε 18500 υπαλλήλους στο ΕΣΥ.
Σε σχέση δηλαδή με το έτος 2014 τα Νοσοκομεία με τα λεγόμενα Τσίπρα ενισχύθηκαν κατά 200 υπαλλήλους τα μεγάλα και κατά 100-150 υπαλλήλους τα μεσαία και τα μικρά!!!
Γιατί λοιπόν συνεχίζεται η εργασιακή εξουθένωση; Γιατί οφείλονται 800.000 REPO και άδειες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό; Γιατί οφείλονται κανονικές άδειες από το έτος 2015; Γιατί εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών;
Γιατί είναι ένας Νοσηλευτής στη βάρδια για 40 ασθενείς στις κλινικές;
Γιατί κλείνουν βασικές Κλινικές Νοσοκομείων λόγω έλλειψης γιατρών (Νάουσα, Άμφισσα, Αμαλιάδα, Βέροια, Νάξος, Κω …..);
Τον κο Τσίπρα τον διαψεύδει το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης. Τον Ιανουάριο του 2015 στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 79.023 τακτικοί υπάλληλοι και τον Ιούνιο 2018 υπηρετούν 79.352.
Πού είναι η αύξηση του Προσωπικού επί ημερών Σύριζα- Ανέλ; Με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Υγείας ΕSYnet στα Νοσοκομεία τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 69.223 υπάλληλοι. Σήμερα το μόνιμο Προσωπικό των Νοσοκομείων είναι 63.150. Κενές Οργανικές Θέσεις 39.000. Εκ των 63.150 οι 14.000 είναι γιατροί. Το σύνολο του Προσωπικού πλην γιατρών 49150. Οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών 7.500. Σε 44.819 Οργανικές Θέσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού υπηρετούν 29.000. Κενές οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού 15.819.
12.000 είναι το προσωπικό που υπηρετεί στα Νοσοκομεία με ελαστικές μορφές απασχόλησης (επικουρικό, πρώην εργολαβικό προσωπικό). Στα μισά Νοσοκομεία συνεχίζουν οι εργολάβοι να πίνουν το αίμα των εργαζομένων επειδή η κυβέρνηση αρνείται να συστήσει τις οργανικές θέσεις και εξαιτίας αυτού κερδίζουν τα δικαστήρια (προσωρινά μέτρα). 4000 υπάλληλοι των Νοσοκομείων είναι αποσπασμένοι ή μετακινημένοι σε άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας, Υπουργείων και σε Γραφεία Βουλευτών. 5.000 Υπάλληλοι υπηρετούν στα Νοσοκομεία με ελαστικές μορφές απασχόλησης (πλην πρώην εργολαβικών). 4.000 απασχολούνταν το έτος 2014 στα Νοσοκομεία. Όσοι κατά μέσο όρο όλα τα χρόνια των Μνημονίων.
Που είναι η αύξηση του προσωπικού κατά χιλιάδες επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;
Η κυβέρνηση επιδιώκει την ομηρία του προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης για ψηφοθηρικούς λόγους. Πολεμάμε την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων παρότι η ζήτηση αυξήθηκε κατά 30% μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Εφέτος τα Νοσοκομεία θα λάβουν 786 εκ.ευρώ. Η εκτίμηση είναι ότι θα λάβουν άλλα 500 – 600εκ.ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Η κρατική χρηματοδότηση των Δημόσιων Νοσοκομείων χρόνο με το χρόνο μειώνεται. Το έτος 2015 έλαβαν 1,5δις ευρώ. Το έτος 2018 1,156δις ευρώ. Το 2017 1.156δις ευρώ. Το έτος 2018 786εκ.ευρώ (προϋπολογισμός ιστοσελίδα ΠΟΕΔΗΝ). Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων είναι 600 εκ.ευρώ παρότι τέθηκε ως προαπαιτούμενο από την Τρόϊκα η εξόφληση των ληξιπροθέσμων των Νοσοκομείων για να χορηγηθεί η δόση.
Ο ΕΟΠΥΥ έλαβε το έτος 2014 774εκ.ευρώ. Το έτος 2015 έλαβε 525,5εκ.ευρώ. Το έτος 2016 έλαβε 525,5εκ.ευρώ. Το έτος 2017 λαμβάνει 325,5εκ.ευρώ. Το έτος 2018 100εκ.ευρώ. Ελεύθερη πτώση εφέτος. Πως λοιπόν να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους παρόχους Υγείας και Νοσοκομεία. Τι κάνει; Δεν είναι σε θέση να αγοράσει τις αναγκαίες Υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες και τις αγοράζουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. Τα βιβλιάρια Υγείας κατάντησαν κουρελόχαρτα. Οι πολίτες πληρώνουν τον συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή τον ιδιώτη γιατρό, πληρώνουν για τα φάρμακα (25% συμμετοχή, τη διαφορά μεταξύ γενόσημων και πρωτότυπων και ένα ευρώ για την εκτέλεση της συνταγής).
Σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ σε χρόνια Νοσήματα εγκρίνει λειψά φάρμακα και υλικά ανά μήνα. Αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να αγοράζουν από τη τσέπη τους για να καλύψουν το μήνα (π.χ. ταινίες ζακχάρου, φάρμακα για χρόνιες παθήσεις κ.α.).
Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει λεφτά στους πολίτες από επιστροφές σε προσφερόμενες Υπηρεσίες Υγείας (γυαλιά, οδοντιατρικές εξετάσεις κ.α.) πάνω από ένα χρόνο. Πληρώνουν από τη τσέπη τους, καταθέτουν τα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ και περιμένουν την επιστροφή. Δεν επιστρέφονται ποτέ!!! Ξεχνάει. Πολλοί Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και διαθέτουν πενιχρά εισοδήματα (συντάξεις) αναγκάζονται να παίρνουν τα φάρμακά τους μέρα παρά μέρα για να ανταπεξέλθουν. Τα αγοράζουν βερεσέ από τα φαρμακεία!!!
Η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκε 2% στους μισθούς και στις συντάξεις (και επικουρικές). 100 ευρώ το μήνα μας παίρνουν από μισθούς και συντάξεις και υγεία δεν έχουμε. Οι ροές κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία είναι πολύ κάτω των όσων εισπράττει. 500 – 700 εκ. ευρώ αναμένεται να δώσει εφέτος όπως και πέρυσι τη στιγμή που η ζήτηση αυξήθηκε 30% (πρόσβαση ανασφάλιστων, προσφύγων, μεταναστών, οικονομικά αδυνάτων). Οι συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας μειώθηκαν από 22,49δις ευρώ το έτος 2009 στα 14,7δις ευρώ το έτος 2017. Οι κατά κεφαλή δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη μειώθηκαν από 2.024 ευρώ το έτος 2009 στα 1.361ευρώ το έτος 2017.
Εξ’ αυτών το 55% είναι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας και το 45% Ιδιωτικές. Πληρώνονται από την τσέπη των πολιτών.
Οι υπηρεσίες υγείας μετατρέπονται σε ανταποδοτικές – ανταγωνιστικές. Η κρατική χρηματοδότηση θα μηδενιστεί σταδιακά και οι υπηρεσίες υγείας θα πληρώνονται από τη τσέπη μας (υγειονομική εισφορά που θα αυξηθεί και απευθείας). Οι φόροι, έμμεσοι και άμεσοι, θα πηγαίνουν στα υπερπλεονάσματα.
Γι’ αυτό ξεκίνησε η λειτουργία της ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε.
Η ΕΣΑΝ ΑΕ βαπτίστηκε στην αριστερή κολυμβήθρα του Σιλωάμ και ονομάστηκε ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. Έργο της είναι η κοστολόγηση και η πώληση των Υπηρεσιών Υγείας, η Δημοσιονομική διαχείριση των Νοσοκομείων, η κατανομή των πόρων που προέρχονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ΕΣΑΝ Α.Ε. ο αντιπολιτευτικός ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήριζε ταφόπλακα του ΕΣΥ. Τώρα τι είναι;
Για πρώτη φορά στο ΕΣΥ λειτουργεί Νοσοκομείο ως Ανώνυμη Εταιρεία, το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Παραχωρήθηκε στην ΑΕΜΥ ΑΕ. 150 ευρώ χρεώνουν την τοποθέτηση γύψου. 20 ευρώ την Γενική Αίματος. Τι Δημόσιο Νοσοκομείο είναι; Έτσι μετατρέπεται η υγεία σε εμπορεύσιμο αγαθό.

 

ΠΡΟΝΟΙΑ
Οι Δημόσιες Προνοιακές Μονάδες Περίθαλψης κατέρρευσαν από τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη κονδυλίων.
Οι συνθήκες εργασίας και περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία ή άλλων προνοιακών περιστατικών είναι άκρως επικίνδυνες. Πολλές φορές την πληρώνουν οι περιθαλπόμενοι με σοβαρούς τραυματισμούς από άλλους περιθαλπόμενους ή αυτοτραυματισμούς.
Οι Νοσηλευτές καταλήγουν κατηγορούμενοι στα Δικαστήρια αν και δεν είναι ταχυδακτυλουργοί να μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες σε 40 περιθαλπόμενα ανάπηρα παιδιά ή κατάκοιτους ηλικιωμένους, οι περισσότεροι με ψυχικές διαταραχές και όλοι χρήζουν ατομικής περιποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου (καθαριότητα, φαγητό, μπάνιο, προστασία κλπ.).
Οι 38 μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που υπήρχαν στην χώρα μας, συγχωνεύτηκαν σε 12 Περιφερειακά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στα πλαίσια της εφαρμογής των Μνημονίων για περιστολή των δαπανών.
Σε κάθε Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, περιθάλπονται ταυτόχρονα χρόνιες παθήσεις, άτομα με ειδικές ανάγκες, ευπαθείς ομάδες, παιδιά για υιοθεσία που με βάση τις επιστημονικές ανάγκες θα έπρεπε να περιθάλπονται σε ξεχωριστές μονάδες.
Η κοινή Νοσηλεία διαφορετικών περιστατικών μετατρέπει τις συνθήκες περίθαλψης και εργασίας σε «κόλαση». Η έλλειψη Μονάδων έχει αυξήσει τις λίστες αναμονής για περίθαλψη ατόμων που ανήκουν σε οικογένειες που δεν έχουν στον «ήλιο μοίρα». Η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε Προνοιακές Μονάδες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τον ένα χρόνο.
Πως μια άνεργη οικογένεια με οικονομικά προβλήματα μπορεί να συντηρήσει, να περιθάλψει στο σπίτι της ένα τέτοιο άτομο; Πολλές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των λιστών αναμονής.
Το προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων πριν την κρίση ήταν 5.500. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε 4.000 προσωπικό στις Μονάδες και επί των ημερών της λιγόστεψαν σε 2.600 (μόνιμοι – επικουρικοί). Δεν έγινε καμία πρόσληψη παρά μόνο ελαχίστων επικουρικών, παρότι καθημερινά έχουμε αθρόες συνταξιοδοτήσεις και αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών.
Στις Προνοιακές Μονάδες περίθαλψης συναντάς και άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν διαθέτουν οργανόγραμμα λειτουργίας. Το λιγοστό προσωπικό μετακινείται από μονάδα σε μονάδα. Τέτοια ανοργανωσιά και κατάντια πουθενά στον κόσμο και μάλιστα με κυβέρνηση της Αριστεράς που υποτίθεται προστατεύει το κράτος πρόνοιας.
Η Κυβέρνηση αφήνει να καταρρεύσουν οι Προνοιακές Μονάδες έχοντας κατά νου την ανάθεση της αποϊδρυματοποίησης των περιθαλπόμενων στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, για να λυμαίνονται οι ΜΚΟ τα κοινοτικά κονδύλια.

ΜΙΣΘΟΙ – ΒΑΕ
Οι Υγειονομικοί κατά μέσο όρο αμείβονται με 800 ευρώ το μήνα. 40% περικόπηκαν οι μισθοί μας τα χρόνια των Μνημονίων. Ετοιμάζονται να μας κόψουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Δεν μας εντάσσουν στα ΒΑΕ. Διεκδικούμε ανάκτηση των μισθολογικών μνημονιακών απωλειών.
Δεν σταματάμε.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.