Print Email

Δελτία Τύπου

12.07.2017

Συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας κο Α.Ξανθό σήμερα 12/7/2017 κατά την συγκέντρωση των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης

Συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας κο Α.Ξανθό σήμερα 12/7/2017 κατά την συγκέντρωση των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης

ΑΘΗΝΑ 12/7/2017
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 3342

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση ΠΟΕΔΗΝ με Υπουργό Υγείας κο Ανδρέα Ξανθό σήμερα 12/7/2017 κατά την συγκέντρωση των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης

Συναντηθήκαμε σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 με τον Υπουργό Υγείας κο Ξανθό, κατά την ώρα της συγκέντρωσης έξω από το Υπουργείο Υγείας, των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Ο Υπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να επισημάνει εμφανώς εκνευρισμένος ότι οι ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των προκηρύξεων και την επιλογή του προσωπικού.
Εμείς επαναλάβαμε ότι τα Νοσοκομεία λειτουργούν με οριακή στελέχωση, φεύγει ένας Ιατρός ή ένας Νοσηλευτής και κλείνουν βασικές κλινικές εφημερευόντων Νοσοκομείων (πχ Λευκάδα, Φλώρινα, Νάουσα, Άγιος Ανδρέας Πατρών, Διδυμότειχο, Αμαλιάδα κ.α.). Εάν συνεχιστεί η αποψίλωση του προσωπικού τονίσαμε για άλλη μια φορά ότι θα κλατάρουν τα Νοσοκομεία με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των Ασθενών.
Είπαμε στον Υπουργό ότι εάν απολυθούν οι 12.000 εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, θα τιναχθεί στον αέρα η λειτουργία των Νοσοκομείων.
Από τις απαντήσεις του Υπουργού επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μας, ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα γενιά συμβασιούχων, σε παρατεταμένη ομηρία, για ψηφοθηρικούς λόγους.
Επιρρίπτει την ευθύνη στα Δικαστήρια που όπως είπε έχουν συντηρητικές απόψεις. Η ευθύνη όμως ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία προσλαμβάνει συμβασιούχους προκειμένου να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι μόνιμους υπαλλήλους.
Οι απαντήσεις του Υπουργού στα αιτήματα για μονιμοποίηση της κάθε κατηγορίας προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης:
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που λήγουν 30/9/2017 με τρία έτη υπηρεσίας ανανεώνονται έως 31/12/2018.
Επίσης έως 31/12/2018 ανανεώνονται οι συμβάσεις και του λοιπού επικουρικού προσωπικού που οι συμβάσεις λήγουν σε μεταγενέστερο χρόνο.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει στο Υπουργείο Εργασίας ώστε η ρύθμιση να αφορά και τις Προνιακές Μονάδες.
Επισημάναμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων επικουρικού προσωπικού που οι συμβάσεις ανανεώνονται άνω του 24μηνου.
Δείξαμε σχετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεπεράσει το πρόβλημα με παρεμβάσεις του. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα.
Στο αίτημά μας για μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού ώστε να σταματήσει η ομηρία τους, ήταν αρνητικός. Είπε ότι οι εν λόγω υπάλληλοι θα αντιμετωπιστούν όπως και οι άλλοι συμβασιούχοι του Δημοσίου. Σκέφτονται μόνο κάποια επιπλέον μοριοδότηση σε μελλοντικές προκηρύξεις.
«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»!!!
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ
Θέση του Υπουργείου είναι ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν θα προσλαμβάνει προσωπικό από εδώ και στο εξής. Μάλιστα προτίθεται να αλλάξει την ονομασία του. Θα προκηρύξουν μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των ΜΕΘ. Αμφιβάλουμε.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ
Θα προκηρυχθούν άμεσα οι 1.100 θέσεις οι οποίες δεν καλύφθηκαν από τις 4.000. Επειδή η πρόσληψη των εν λόγω υπαλλήλων αφορά άλλο Υπουργείο, δεν μπορεί να δεσμευτεί για ανανέωση των συμβάσεων των υπηρετούντων. Στη νέα προκήρυξη για κάλυψη των 1.100 θέσεων, θα απαιτείται μόνο κάρτα ανεργίας και όχι 12μήνη ανεργία.
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Θα περάσει διάταξη – τροπολογία στο Νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που θα ψηφιστεί έως 4 Αυγούστου και θα εξασφαλίζει την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζόμενων με συμβάσεις έργου ή εργασίας. Επίσης θα εξωφληθούν οι εργολάβοι οι οποίοι έτσι θα πληρώσουν τους εργαζόμενους. Παρακολουθούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που δικαιώνουν τους εργολάβους. Δεν αποδέχεται ότι το θεσμικό πλαίσιο εκδίωξης των εργολάβων είναι σαθρό. Πολιτική βούληση του Υπουργείου είναι η εκδίωξη των εργολάβων.
Στην πραγματικότητα οι εργολάβοι ζουν και βασιλεύουν. Ζητήσαμε την αύξηση της μοριοδότησης για την σύναψη συμβάσεων εργασίας. Ο Υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Το ΑΣΕΠ απαγορεύει προσλήψεις χωρίς απολυτήριο Γυμνασίου ή Δημοτικού. Εξαιτίας αυτού πολλοί εργαζόμενοι μένουν εκτός. Η κυβέρνηση έτσι θα μοιράσει την ανεργία σε περισσότερους ανθρώπους. Σε ερώτησή μας τι θα κάνει όταν συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι το 24μηνο με συμβάσεις έργου ή εργασίας επανέφερε τη πρότασή του για την θεσμοθέτηση ΚΥΝΣΕΠ. Δηλαδή εργολάβοι από την πίσω πόρτα στα Νοσοκομεία.
ΠΤΥΧΙΑ ΤΕΕ Α’ ΚΑΙ Β’ ΚΥΚΛΟΥ που αμφισβητούνται
Θίξαμε το ζήτημα της αμφισβήτησης των πτυχίων ΤΕΕ α’ και β’ κύκλου (βλέπε σχετική ανακοίνωση) για τα μάτια του ΟΙΕΛΕ, εργαζόμενων των Νοσοκομείων, καθότι το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει διάταξη για την διενέργεια διαγωνισμού επικύρωσης των πτυχίων. Του εκφράσαμε την κατηγορηματική μας άρνηση και την πρόθεσή μας να μην επιτρέψουμε να γίνει διαγωνισμός. Φάνηκε να γνωρίζει το θέμα και ότι συγκλίνει με την δική μας άποψη. Είπε θα μιλήσει με την ΟΙΕΛΕ και θα ξανασυζητήσουμε το ζήτημα.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ               ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.