Εκτύπωση σελίδας

Δελτία Τύπου

02.12.2015

Ηχηρή απάντηση της ΠΟΕΔΗΝ η 24ΩΡΗ Απεργία 2-12-2015 στα μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης

Ηχηρή απάντηση της ΠΟΕΔΗΝ η 24ΩΡΗ Απεργία 2-12-2015 στα μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης

ΑΘΗΝΑ 02/12/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 1064

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ Η 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 2/12/2015
ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ

Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας διαδήλωσαν έξω από το Υπουργείο Υγείας, ενάντια στη συστηματική απαξίωση της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης της μεταπολίτευσης, που είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Μας φλόμωσαν στα ψέματα οι Υπουργοί της Υγείας.
Δηλώνουν ότι βρήκαν τη μαγική συνταγή να σώσουν το σύστημα εφαρμόζοντας τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ενώ στην πραγματικότητα το διαλύουν.
Οι Δημόσιες δαπάνες υγείας συρρικνώνονται και οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν τις υπηρεσίες με κρυφά ή φανερά χαράτσια.
Έκλεισε το έτος με εκταμίευση του 50% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης στον Προϋπολογισμό του έτους 2015.
Η οικονομική κατάσταση των Νοσοκομείων είναι εκτός ελέγχου. Οφείλουν στους προμηθευτές 1,5 δις ευρώ και αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό. Δεν υπάρχουν χειρουργικά υλικά, βαμβάκι, γάζες, σύριγγες κ.α.
Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Ψέματα του Πρωθυπουργού 2/4/2015 η δέσμευση για πρόσληψη 4.500 υπαλλήλων έως τέλος του έτους 2015. Το πολύ να ολοκληρωθούν εντός του έτους 2016 οι 980 προσλήψεις που προκηρύχθηκαν πριν λίγες ημέρες. Και όμως αποχώρησαν 17.000 Υγειονομικοί και αναμένεται εντός του επόμενου τριμήνου η συνταξιοδότηση άλλων 3.000.
1 στις 3 οργανικές θέσεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν σύμφωνα με τις Μνημονιακές Δεσμεύσεις (καταργήσεις, συγχωνεύσεις).
Η κάλυψη σε κάθε κλινική των 40 ασθενών είναι μία Νοσηλεύτρια τη βάρδια.
Τα Νοσοκομεία των Νησιών αν και υπερδιπλασιάστηκε η ζήτηση από τους πρόσφυγες δεν προσέλαβαν ούτε έναν επικουρικό υπάλληλο, εν αντιθέσει με προηγούμενα έτη, μόνο για την τουριστική περίοδο προσλάμβαναν κατ’ εξαίρεση προσωπικό.
Η κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση με κατάργηση των πενήντα διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επέκταση του θεσμού των εργολαβικών εργαζομένων που προσφέρουν μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
Και όμως δεν μας εντάσσουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Η πορεία κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών όπως προαναγγείλαμε πριν ημέρες για να καταθέσουμε Υπόμνημα ένταξης στα ΒΑΕ. Οι Υπουργοί χωρίς ίχνος Δημοκρατικής ευαισθησίας εξαφανίστηκαν.
Ο Υπουργός Οικονομικών ήταν κρυμμένος. Εμφανίστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών τρία λεπτά μετά το τέλος της συγκέντρωσής μας.
Ψέματα από την κυβέρνηση η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι Μονάδες και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη παραδίδεται στους ιδιώτες επιχειρηματίες. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί νυκτερινά και αργίες ούτε για ένα μήνα του έτους.
Ψέματα η αναβάθμιση της Ψυχικής Υγείας. Οι λιγοστές Μονάδες υποφέρουν από την αυξημένη ζήτηση. Ποινικοποιείται η εργασία και αυξάνεται η επικινδυνότητα. Δεν ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση τι θα πράξει για τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που με βάση το σύμφωνο ΛΟΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ANDOR κλείνουν 31/12/2015.
Το ΕΚΑΒ στενάζει από την έλλειψη ασθενοφόρων και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Εθελοντική εργασία προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας για την κάλυψη των κενών. Αν είναι ποτέ δυνατόν!!!
ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ διαλύονται, συρρικνώνεται και το προσωπικό μετακινείται σε μεγάλες αποστάσεις.
Η πορεία στάθηκε έξω από το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και παραδόθηκε ΨΗΦΙΣΜΑ στην Υπουργό.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας
- Δωρεάν υγειονομική Περίθαλψη με καθολική πρόσβαση
- Ένταξη στα ΒΑΕ
- Εκδίωξη των εργολάβων
- Κατάργηση Μνημονίων
Συγκροτήσαμε το Υγειονομικό Κίνημα Ελπίδας – Αντίστασης – Ανατροπής

Κύριοι Δημοσιογράφοι,
Στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ αναρτήθηκαν φωτογραφίες (ήδη υπάρχουν) και βίντεο (αργά το βράδυ) από την μεγάλη κινητοποίησή μας 2/12/2015.
Λόγω της απεργίας σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό για την ανάδειξη της διαμαρτυρίας μας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 3/12/2015. ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10Π.Μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ