Print Email

Δελτία Τύπου

10.11.2015

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, οι Προνοιακές Μονάδες, τα Κ.Υ. και το ΕΚΑΒ στις 12/11/2015

ΑΘΗΝΑ 10/11/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. : 945

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Δημόσια Νοσοκομεία, οι Προνοιακές Μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, την ΠΕΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 στην 24ωρη Πανελλαδική ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ Απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10π.μ. στο Υπουργείο Υγείας
Τα Νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν σε συνθήκες BLACK AOUT. Τα ταμεία τους είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1,3 δις ευρώ.
Ο ένας μετά τον άλλο οι προμηθευτές διακόπτουν τις προμήθειες με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Πολλά Νοσοκομεία εξάντλησαν τους κωδικούς των Προϋπολογισμών τους και αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά, έστω με πίστωση. Η τροποποίηση καθυστερεί στο Υπουργείο Υγείας για να αποφευχθεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο να αποφύγει η κυβέρνηση τη περαιτέρω κατάρρευση του κρατικού Προϋπολογισμού.
Το προσωπικό έπεσε κάτω των 50.000 όταν πριν τα Μνημόνια ήταν 67.000.
3.000 αποχώρησαν εφέτος και το κύμα φυγής θα αυξηθεί, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Η συνήθης κάλυψη είναι 1 Νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική. Τελείωσε το καλοκαίρι χωρίς να χορηγηθούν κανονικές άδειες και οφείλονται δεκάδες ρεπό. Συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε. Απολογισμός πρώτου εννιαμήνου του έτους 2015. Μηδέν προκηρύξεις και μηδέν προσλήψεις.
Είναι προς έκδοση προκήρυξη 907 θέσεων, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Τέλους του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις του Επικουρικού προσωπικού, χωρίς να έχει αναληφθεί κυβερνητική πρωτοβουλία παράτασης των συμβάσεων.

Που είναι οι 4.500 προσλήψεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός 2 Απρίλη έξω από το Υπουργείο Υγείας;
26.347 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στους νεοσύστατους ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ των οποίων καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες και άνω των 20.000 οργανικών θέσεων. Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι κάτω των 50.000. Στην Ελλάδα το Νοσηλευτικό Προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).

Τα ΤΡΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ προβλέπουν τη ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ και όχι αντιμετώπιση των μειζόνων προβλημάτων της χρηματοδότησης και της στελέχωσης.

ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ:
• ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
• Καταργήσεις Νοσοκομειακών Μονάδων, κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων μέσω της έκδοσης νέων Οργανισμών, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων.
Οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία προσφέρουν υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας έναντι υψηλού τμήματος.
Οι εργαζόμενοι στους εργολάβους αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, απλήρωτοι πολλούς μήνες.
Σε κανένα Νοσοκομείο δεν εκδιώχθηκαν οι εργολάβοι. Δεν εφαρμόζεται ο Ν. 4325/2015 για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Το Υπουργείο Υγείας σιωπά!
Σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα είναι η κατάσταση στα Δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της αυξανόμενης ζήτησης, χωρίς τη λειτουργία κατάλληλων και επαρκών Μονάδων, για τη διαλογή των περιστατικών και την κάλυψη των αναγκών. Παρ' ότι το Σύστημα κατά 80% στηρίζεται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (το υπόλοιπο 20% στις ψυχιατρικές κλινικές) ο σημερινός Υπουργός Υγείας (πριν Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας), δεν βρήκε χρόνο να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς ημερομηνία λήξεως (31/12/2015).
Συμβάντα φέρνουν στη δημοσιότητα τα προβλήματα, αλλά παρά τις τραγικές συνέπειες, ξεχνιούνται χωρίς να λαμβάνονται μέτρα από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση των προτάσεων που υποβάλλουν οι φορείς, ελέω Μνημονίων.
Το ΕΚΑΒ στενάζει από την έλλειψη Ασθενοφόρων και Πληρωμάτων. Η Προνοσοκομειακή Φροντίδα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα.
Οι Προνοιακές Μονάδες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και απλήρωτα νυκτερινά και αργίες του προσωπικού για το σύνολο των μηνών του έτους 2015, καθώς επίσης και παρελθόντα έτη.
Οι Μονάδες στέγνωσαν οικονομικά και έτσι έβαλαν χέρι στις συντάξεις των περιθαλπόμενων. Με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 θα επιχειρηθεί νέο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων Μονάδων και Υπηρεσιών.
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προβλέπει νέες μισθολογικές περικοπές έμμεσες (νέα φοροεπιδρομή) και άμεσες. Θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου με μείωση του μισθολογικού κόστους και σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα των υπαλλήλων, μέσω νέου Συστήματος Αξιολόγησης. Αρνούμαστε τη συμμετοχή μας στην Αξιολόγηση. Θα κηρύξουμε Απεργία – Αποχή. Θα κινηθούμε με βάση την Απειθαρχία – Ανυπακοή.
Προβλέπεται επίσης επανακαθορισμός των κλάδων, υποκρύπτοντας υπηρεσιακή και μισθολογική υποβάθμιση του προσωπικού Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Διεκδικούμε την Σύσταση Ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού ΠΕ, ΤΕ, και ΔΕ. Διέξοδο του ΔΕ Νοσηλευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ.
Προβλέπεται νέο κύμα Διαθεσιμοτήτων, διαρκή κινητικότητα των υπαλλήλων με αποσύνδεση των οργανικών θέσεων από το φορέα που υπηρετούν, με αποφάσεις των Διοικήσεων και του Υπουργού Υγείας.
Επανακαθορίζεται ο συντελεστής αποχωρήσεων – προσλήψεων με τη νέα Μεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική στρατηγική (2016 – 2018). Μετά θα ξεκινήσουν οι όποιες προσλήψεις στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση με το Ν. 4336/2015 προχώρησε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θεμελιωμένων δικαιωμάτων. Παρά την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του ΝΟΜΟΥ 4336/2015.
Οι συντάξεις μετατρέπονται σε Προνοιακά Επιδόματα. Θα αγωνιστούμε για αποτροπή ψήφισης των Εφαρμοστικών Νόμων.
Διεκδικούμε την ένταξη στα ΒΑΕ.
Χορηγείται σε μεγάλο αριθμό Υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Ταυτόχρονα οι υπάλληλοι που διαθέτουν ασφαλιστικό βιβλιάριο ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, εν αντιθέσει με τους συναδέλφους της ίδιας ειδικότητας που κατέχουν βιβλιάριο του Δημοσίου.
Δεν θα επιτρέψουμε άλλο τη συνέχιση αυτής της αδικίας. Ειδικά τώρα που τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι στο 67ο έτος της ηλικίας και από το 2022 προβλέπεται νέα αύξηση.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ
- ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ
- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 1ου – 2ου – 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
- ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3
- ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΥ
ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.