Print Email

Αποφάσεις

05.02.2019

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 30/1/2019

ΑΘΗΝΑ 5/2/2019
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1237

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

 

Η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζοντας την προσπάθειά της σε όλη την χώρα για την Σωτηρία του ΕΣΥ, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ και την ανάδειξη των μεγάλων λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιες Δομές Υγείας και οι εργαζόμενοι, διοργανώνει την μεγάλη κινητοποίηση στην ΠΑΤΡΑ και στην Δυτική Ελλάδα.
Είναι ακατανόητα όσα ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από την στάση της Αστυνομίας, για πρώτη φορά με το 1974 ενεργοποιείται το τμήμα προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος της υποδιεύθυνσης κρατικής ασφάλειας κατά του συνδικαλιστικού κινήματος και καλεί σε απολογία για την δράση συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτη φορά και μάλιστα από μια «αριστερή κυβέρνηση» ανακάλυψαν ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει από την ΠΟΕΔΗΝ και τους εργαζόμενους στην Υγεία και Πρόνοια.
Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ το προηγούμενο χρονικό διάστημα με ανακοινώσεις, δελτία τύπου και κινητοποιήσεις ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν και που έχουν άμεση σχέση με την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων. Αναδείξαμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την μοριοδότηση του υπάρχοντος επικουρικού προσωπικού στην προκήρυξη 11Κ και πετύχαμε ευνοϊκότερους όρους για το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί. Όμως η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην προκήρυξη, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα μετά τις 30,5,2019 που λήγει η παράταση.
Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας υπάρχει κίνδυνος να περικοπεί από τον Μάρτιο του 2019, αφού ο νόμος ορίζει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 πρέπει να έχει δοθεί οριστική λύση από την κυβέρνηση, γεγονός που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Για το Επίδομα Ευθύνης των Προϊσταμένων των Νοσηλευτικών Τμημάτων και των τμημάτων Ιατρικής Υπηρεσίας δεν έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή της απόφαση τους ΣτΕ καθώς και να δοθούν και τα αναδρομικά. Περιμένουμε να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιο από το Υπουργείο Υγείας για την επέκταση της ειδικής άδειας, όπως έχουμε ζητήσει.
Έχουμε αναδείξει πολλές φορές το μεγάλο πλέον πρόβλημα με τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους. Σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες ιατρών, όπως Νευροχειρουργός, Αγγειολόγος, Παθολόγος, Παιδίατρος. Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν μόνο πρωινές ώρες, θέρμανση δεν υπάρχει και αναγκάζονται Διοικητές Νοσοκομείων να κάνουν έκκληση σε εταιρείες πετρελαιοειδών να χορηγήσουν πετρέλαιο.
Τα ράντζα είναι καθημερινό φαινόμενο στα μεγάλα Νοσοκομεία, οι αεροδιακομιδές ασθενών συνεχίζονται να γίνονται από το Νοσοκομείο Σαντορίνης, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, οι επιθέσεις σε εργαζομένους των Νοσοκομείων έχουν γίνει πλέον πάγιες, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και το Υπουργείο Υγείας. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού δεν γίνονται, παρά τις ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία, που προσπαθεί να καλύψει τα κενά με την παράταση των συμβασιούχων μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το 2018 αποχώρησαν 1.500 εκ των οποίων 1.200 Νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και 300 γιατροί χωρίς καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Το οικονομικό χάλι των Νοσοκομείων συνεχίζεται. Στο σύνολο τα Νοσοκομεία έλαβαν έως τώρα 1.323 δις για το έτος 2018 (786εκ.ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και 737 εκατ.ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ). Ο κος Πολάκης ισχυρίζεται ότι δίνει λεφτά με το τσουβάλι στα Νοσοκομεία, χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση συγκαλύπτει το μεγάλο σκάνδαλο με τα πλαστά πτυχία του Διοικητή του Νοσοκομεία της Νίκαιας. Σιγή ιχθύος από τον λαλίστατο Πολάκη.
Η ΠΟΕΔΗΝ θα συνεχίσει τον αγώνα της για την βελτίωση της Δημόσιας Υγείας.
Πρόγραμμα Δράσης:
• Στηρίζουμε τις τοπικές δράσεις Σωματείων
• Στάση Εργασίας την 6.2.2019 για το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών
• Παναττική Στάση Εργασίας την Τρίτη 12/2/2019 11πμ – 15μμ και Συγκέντρωση στις 11:30πμ στο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173)
• Συμμετοχή στην τρίωρη Στάση Εργασίας 12 – 15μμ στις 8/3/2019 για την επέτειο της Ημέρας της Γυναίκας και Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος
• Γενικό Συμβούλιο στις 13.3.2019
• Πανελλαδική Σύσκεψη Μελών Δ.Σ. Σωματείων 13.3.2019 στην Αθήνα
• 24ωρη Απεργία στις 14.3.2019 και Πανελλαδική συγκέντρωση στη Πλατεία Μαβίλη 10.00πμ
• Εξουσιοδότηση της Ε.Ε. για ότι προκύψει.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Αρχεία

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.