Print Email

Ανακοινώσεις

16.03.2023

Έκδοση Υπουργικής Απόφασης Λειτουργίας Μονάδων Εντατικής θεραπείας. Αναντίστοιχη με την πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

ΑΘΗΝΑ 16/03/2023
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 956

ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Στις 23/02/2023 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση της Αν. Υπουργού κας Γκάγκα, για την λειτουργία τμημάτων εντατικής θεραπείας ενηλίκων- παίδων στα Νοσοκομεία. Επικαλείται μάλιστα τη πρόταση απόφασης της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
Και όμως η απόφαση της Αν. Υπουργού Υγείας, μειώνει τον αριθμό κλινών και στελέχωσης των ΜΕΘ από την πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
Η πρόταση της Αν. Υπουργού για τον αριθμό των κλινών στις πολυδύναμες ΜΕΘ ενός Νοσοκομείων, πρέπει να αντιστοιχεί στο 5% των οργανικών κλινών του ιδρύματος, ενώ η πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας είναι σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ ότι ο αριθμός των κλινών της πολυδύναμης ΜΕΘ ενός Νοσοκομείων πρέπει να αντιστοιχεί στο 10% των οργανικών κλινών.
Προσπαθούν να κρύψουν το διαχρονικό έλλειμα σε κλίνες ΜΕΘ που έχουμε στη χώρα μας. Σήμερα λειτουργούν 950 κλίνες ΜΕΘ με σημαντικές ελλείψεις Ιατρών και Νοσηλευτικού Προσωπικού.
Η στελέχωση με Νοσηλευτές των Μονάδων εντατικής θεραπείας η Αν. Υπουργός Υγείας ορίζει στην απόφαση ότι ο συνολικός αριθμός Νοσηλευτών κατ’ ελάχιστο είναι 3 στις ΜΕΘ και 2 για κάθε κλίνη ΜΑΦ.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, στην πρότασή του ορίζει ότι ο συνολικός αριθμός Νοσηλευτών ανά κλίνη ΜΕΘ είναι κατ’ ελάχιστο 6 και στις ΜΑΦ 4 ανά κλίνη.
Η στελέχωση σε Νοσηλευτές των κλινών που τώρα λειτουργούν είναι κάτω του ορίου ασφάλειας και της απόφασης αφού δεν φθάνουν ούτε τους 3 Νοσηλευτές ανά κλίνη.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.