Print Email

Παρεμβάσεις

20.07.2023

Παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ στoυς Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, για την λήξη των συμβάσεων 2000 Υγειονομικών που εργάζονται στα Νοσομομεία μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).

ΑΘΗΝΑ 20/07/2023
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1292

 

ΠΡΟΣ: 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
κο ΆΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΚΟΙΝ.: ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: ΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 2.000 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).

Κύριοι Υπουργοί,
Στα Νοσοκομεία εργάζονται περί τις 2000 εργαζόμενοι μέσω ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) με διετείς συμβάσεις του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών.
Υπηρετούν σε θέσεις πρώτης γραμμής, Τραυματιοφορείς, Βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό, Τεχνικοί, Διοικητικοί, Εργάτες κλπ. Προσελήφθησαν στη διάρκεια της πανδημίας, εκπαιδεύτηκαν και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. Με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία, η μη ανανέωση των προγραμμάτων εργασίας των συναδέλφων δημιουργεί δυσαναπλήρωτα κενά.
Παράδειγμα στο Αττικό Νοσοκομείο, έληξαν ήδη οι συμβάσεις 11 υπαλλήλων από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις τραυματιοφορέων από τα Νοσοκομεία αν και αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις, με σοβαρό αντίκτυπο την πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών στα επείγοντα και τα άλλα τμήματα των Νοσοκομείων, καθώς και τεχνικών.
Όταν η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ελλείψεις σε προσωπικό δεν μπορεί να αφήνει 2000 Υγειονομικούς να φύγουν έτσι από το σύστημα.
Ταυτόχρονα συντελείται αδικία σε βάρος του εν λόγω προσωπικού. Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις αν και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή κατά την περίοδο της πανδημίας, χάνοντας το δικαίωμα συνταξιοδότησης, αφού τους λείπουν λίγα ακόμη ένσημα για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Επιβεβλημένη η ανανέωση των συμβάσεων. Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων επιβαρύνονται ελάχιστα για το κόστος μισθοδοσίας καθότι το μεγαλύτερο μέρος της μισθοδοσίας καλύπτεται με κοινοτικά κονδύλια.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.