Print Email

Παρεμβάσεις

18.07.2023

Εκτεθειμένοι οι Διοικητές των ΥΠΕ, το προσωπικό και οι ασθενείς στις διακομιδές οι οποίες διενεργούνται σε περιοχές ευθύνης των Κ.Υ. από ανειδίκευτο Υγειονομικό προσωπικό πάσης φύσεως.


ΑΘΗΝΑ 18/07/2023
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1279

ΠΡΟΣ:
• ΔΙΟΙΚΗΤΗ 1ΗΣ ΥΠΕ
• ΔΙΟΙΚΗΤΗ 2ΗΣ ΥΠΕ
• ΔΙΟΙΚΗΤΗ 3ΗΣ ΥΠΕ
• ΔΙΟΙΚΗΤΗ 4ΗΣ ΥΠΕ
• ΔΙΟΙΚΗΤΗ 5ΗΣ ΥΠΕ
• ΔΙΟΙΚΗΤΗ 6ΗΣ ΥΠΕ
• ΔΙΟΙΚΗΤΗ 7ΗΣ ΥΠΕ
ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

ΘΕΜΑ: ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕ, ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ.
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ!

Κύριοι Διοικητές,
Διαβιβάσατε Εγκύκλιο-οδηγία του Προέδρου του ΕΚΑΒ στα Κέντρα Υγείας, η οποία εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 132 5/7/2023 (εμπλοκή ένστολων στις διακομιδές), η οποία στην παράγραφο 3 ορίζει ότι οι διακομιδές ασθενών στις περιοχές αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, θα γίνονται με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.
Οι διακομιδές θα πρέπει να γίνονται με βάση το πρωτόκολλο με Ασθενοφόρο που ως πλήρωμα θα στελεχώνονται με δύο Διασώστες –Πληρώματα Ασθενοφόρων που διαθέτουν επαγγελματική άδεια οδήγησης και εναλλάσσονται στην οδήγηση. Ταυτόχρονα εξειδίκευση – εκπαίδευση ως Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων.
Γι’ αυτό το σκοπό λειτουργούν οι σχολές ΙΕΚ του ΕΚΑΒ στην Αττική και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Μάλιστα μετά την διετή φοίτηση προβλέπεται πρακτική άσκηση σε Ασθενοφόρο έξι μηνών.
Με την συγκεκριμένη οδηγία- εντολή μπορεί να βρεθούν στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας για την διακομιδή δύο επαγγελματίες υγείας χωρίς να διαθέτει κανείς εκ των δύο εκπαίδευση – εξειδίκευση ως πλήρωμα ασθενοφόρου.
Εάν ένας εκ των δύο διαθέτει άδεια οδήγησης ασθενοφόρου, τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκτάκτως συμβεί κάτι στον οδηγό;
Στα επαγγελματικά δικαιώματα του Νοσηλευτικού προσωπικού όπως περιγράφονται στο ΦΕΚ 4209 8/8/2022, όπως τροποποιήθηκε με το 5788 14/10/2022, δεν προβλέπονται και πολύ σωστά οι διακομιδές ασθενών. Ποιος λοιπόν μπορεί να υποχρεώσει και ποιος θα αναλάβει την ποινική ευθύνη να διενεργεί διακομιδές το Νοσηλευτικό Προσωπικό; Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα επαγγέλματα υγείας.
Στο ασθενοφόρο μπορεί να βρεθεί ένας ένστολος για οδηγός και ένας επαγγελματίας υγείας (νοσηλευτής, τραυματιοφορέας, μαία, επισκέπτρια υγείας, διοικητικός κλπ) ως πλήρωμα. Η επιχειρησιακή επικινδυνότητα είναι τεράστια για τον ασθενή και τους ίδιους τους συμμετέχοντες στην διακομιδή. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος – οδηγία θα δημιουργήσει περισσότερα και πολύπλοκα ζητήματα παρά θα επιλύσει. Θα πρέπει να την αποσύρετε. Ήδη γιατροί και σωματεία Κέντρων Υγείας καταθέτουν αναφορές κατά τόπους στις εισαγγελικές αρχές όχι για να γλιτώσουν τη δουλειά αλλά προκειμένου να αποποιηθούν την ευθύνη.
Η εντολή που δώσατε με τα ην εγκύκλιο είναι προδήλως παράνομη. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η απόσυρσή της.
Η λύση είναι να μεταφερθεί οργανικά στο ΕΚΑΒ το προσωπικό πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας. Να προσληφθούν διασώστες στο ΕΚΑΒ προκειμένου να λειτουργήσουν όλοι οι απαραίτητοι σταθμοί του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.