Print Email

Παρεμβάσεις

17.07.2023

Η ΠΟΕΔΗΝ αιτείται συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κο Άδωνι Γεωργιάδη, για την ένταξη στα ΒΑΕ, την ανανέωση των συμβάσεων καθώς και μισθολογικά ζητήματα υπαλλήλων που υπηρετούν μέσω ΟΑΕΔ .

ΑΘΗΝΑ 17/07/2023
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1277

 

ΠΡΟΣ: 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
κο ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

 

Κύριε Υπουργέ,
Αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την ανανέωση των συμβάσεων υπαλλήλων που υπηρετούν μέσω ΟΑΕΔ στα Νοσοκομεία και μισθολογικά ζητήματα που επίσης αφορούν εργαζόμενους που υπηρετούν μέσω της ΔΥΠΑ, που είναι δική σας αρμοδιότητα.
Γνωρίζετε το αίτημα το οποίο πολλές φορές χαρακτηρίσατε δημόσια ως δίκαιο. Στην περίοδο της πανδημίας, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την ένταξή μας στα ΒΑΕ.
Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι στις άμεσες προτεραιότητες αυτής της 4ετίας είναι η Υγεία.
Θεωρούμαι λοιπόν ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη να προωθηθεί προς ψήφιση η ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
Στην αρχή της πανδημίας ως ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας των υγειονομικών και με δεδομένη την απώλεια δεκάδων συναδέλφων από κορωνοϊό, το Υπουργείο Εργασίας σύστησε επιτροπή για να μελετήσει την ένταξή μας στα ΒΑΕ και να καταλήξει σε πόρισμα.
Η επιτροπή στην οποία κληθήκαμε και εμείς, κατέληξε σε θετικό πόρισμα το οποίο εισηγείται την ένταξη στα ΒΑΕ των επαγγελμάτων που ο κανονισμός του ΙΚΑ χαρακτηρίζει ως Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Γνωρίζεται ότι το 50% των υπηρετούντων υπαλλήλων στη Δημόσια Υγεία είναι συμβασιούχοι ή έχουν προσληφθεί μετά την 1.1.2011. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και όσοι προσλήφθηκαν μετά την 1.1.2011 διατηρούν ως ασφαλιστικό φορέα το πρώην ΙΚΑ τώρα ΕΦΚΑ.
Οι ανωτέρω υπάλληλοι που εργάζονται σε επαγγέλματα που το πρώην ΙΚΑ αναγνωρίζει ως Βαρέα και Ανθυγιεινά είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ με ευνοϊκές συνταξιοδοτικές διατάξεις στα όρια ηλικίας θεμελιώνοντας συνταξιοδοτικό δικαίωμα 62 ετών με 15 έτη υπηρεσίας (φυσικά υπάρχουν και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τους υπαλλήλους που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης πριν τα έτη 2010-2012).
Είναι επιτακτική ανάγκη η ένταξη στα ΒΑΕ καθότι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης (25ετία) τα έτη 2010-2012 και δεν διαθέτουν το όριο ηλικίας 55-58 έως 31-12-2022 (λήξη μεταβατικών ορίων συνταξιοδότησης) έχασαν και το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης.
Υπηρετεί Νοσηλευτικό προσωπικό 40ετη και επειδή προσλήφθηκαν σε μικρή ηλικία δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν καθότι δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, επειδή δεν συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη και δεν έχουν φυσικά συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας για πλήρη σύνταξη. Έτσι καλούνται να εργασθούν πάνω από 45 έτη για να λάβουν σύνταξη.
Δεν αντέχει ένας Νοσηλευτής να εργάζεται τόσα χρόνια και να πάρει υγιής σύνταξη.
Τις αδικίες αυτές υφίστανται οι Υγειονομικοί που προσελήφθησαν πριν την 31/12/2010 διαθέτοντας ασφαλιστικό φορέα το πρώην Δημόσιο τώρα ΕΦΚΑ.
Πως είναι δυνατόν να συνεχίζεται η αδικία εργαζόμενοι στο ίδιο επάγγελμα με τον ίδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ), να έχουν διαφορετικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα; Δηλαδή οι προερχόμενοι από το ΙΚΑ να είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και οι προερχόμενοι από το Δημόσιο να μην είναι ενταγμένοι;
Όλοι αναγνωρίζουν την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα των επαγγελμάτων υγείας.
Οι Νοσηλευτές πάνω από 25 χρόνια αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. 5.000 υγειονομικοί αντιμετωπίζουν σοβαρές αναπηρίες διαπιστωμένες από Υγειονομικές Επιτροπές. Είναι αδύνατον να μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών.
Στα Νοσοκομεία υπηρετούν περί τους 2.000 υπαλλήλους με προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών. Οι συμβάσεις των πρώτων λήγουν σε λίγες ημέρες. Η απόλυσή τους θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων. Θα πρέπει να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. μάλιστα οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων επιβαρύνονται ελάχιστα από αυτούς τους εργαζόμενους.
Στα Νοσοκομεία 6 χρόνια τώρα με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων υπηρετούν 4.000 υπάλληλοι μέσω ΟΑΕΔ (τελικά παρέμειναν και συνεχίζουν να εργάζονται 3.000).
Ο μισθός τους είναι παγωμένος στον εισαγωγικό. Δεν δικαιούνται μισθολογική προαγωγή στα κλιμάκια και επιδόματα.
Είναι αδικία και πρέπει να διορθωθεί.
Επίσης σε δημόσιες Μονάδες Υγείας υπηρετούν συμβασιούχοι εργαζόμενοι με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, συνολικού αριθμού για όλο το Δημόσιο 25.000 μέσω ΔΥΠΑ. Ολοκληρώνονται οι συμβάσεις και αποχωρούν. Αναγκαιότητα η ανανέωση των συμβάσεων.
Τα συγκεκριμένα αιτήματα αρμοδιότητάς σας θέλουμε να συζητήσουμε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.