Print Email

Παρεμβάσεις

30.03.2023

Παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ στους Υπουργούς Υγείας για την παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες στήριξης (Καθαριότητα, Σίτιση, Φύλαξη).

ΑΘΗΝΑ 30/03/2023
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 995

 

ΠΡΟΣ: 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο ΘΑΝΟ ΠΛΕΥΡΗ
2. ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κα. ΑΣΗΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΣΙΤΙΣΗ, ΦΥΛΑΞΗ).

Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Υπουργέ,
Στις υπηρεσίες στήριξης των Νοσοκομείων (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση), εργάζονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου επί πολλά έτη με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.
Η θέση που επανειλημμένως έχουμε διατυπώσει, είναι ότι θα πρέπει να μονιμοποιηθούν καθότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσέφεραν τις υπηρεσίες τους από την πρώτη γραμμή. Μάλιστα υπήρξε σχετική δέσμευση από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Παρά ταύτα η επιλογή σας είναι να ανανεώνονται οι συμβάσεις κάθε φορά για λίγους μήνες και ταυτόχρονα να εξελίσσονται οι διαγωνισμοί στα Νοσοκομεία για εγκατάσταση εργολάβων.
Στα Νοσοκομεία που ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί, εγκαθίστανται οι εργολάβοι και απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι ακόμη και τώρα που οι συμβάσεις τους είναι ενεργείς.
Οι εργολάβοι στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στα Νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι που απασχολούν λαμβάνουν εξευτελιστικούς μισθούς με παράνομες περικοπές δουλεύοντας σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Θα πρέπει να υπάρξει Υπουργική Απόφαση που να δίνει κατεύθυνση στα Νοσοκομεία να σταματήσουν οι διαγωνισμοί εφόσον αποδεδειγμένα στοιχίζουν περισσότερο στο Δημόσιο. Εξάλλου αυτό είναι η δημόσια δέσμευση του Υπουργού Υγείας.
Παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου με προσωπικό (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης με βάση το θεσμικό πλαίσιο που αρχικά προσλήφθηκαν ν.4430/2016 άρθρο 63 όπως τροποποιήθηκε με το ν.4461/2017 άρθρο 107.
Επειδή όμως η Βουλή αναμένεται να κλείσει άμεσα λόγω των Εθνικών εκλογών και μπορεί να προκύψουν και δεύτερες Εθνικές εκλογές, ενδεχομένως να έχουν λήξει οι συμβάσεις και τα Νοσοκομεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό στις υπηρεσίες στήριξης. Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η άμεση ανανέωση των συμβάσεων των υπηρετούντων πέραν τις 30/06/2023.
Ο χρόνος που η Βουλή έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί είναι περιορισμένος. Ως εκ τούτω το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να φέρει διάταξη στη Βουλή.
Ταυτόχρονα παρατάσεις συμβάσεων και μετακινήσεων, θα πρέπει να προβλεφθούν για όλο το προσωπικό που οι συμβάσεις ή μετακινήσεις λήγουν το επόμενο τουλάχιστον τρίμηνο.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.