Εκτύπωση σελίδας

Παρεμβάσεις

02.03.2021

Έγγραφο προς τους Υπουργούς Εργασίας για την Μονιμοποίηση Επικουρικών εργαζομένων. Επιχειρησιακό σχέδιο Ιδιωτικοποίησης της Πρόνοιας.

ΑΘΗΝΑ 02/03/2021
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 4200

ΠΡΟΣ: 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
κο. ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
2. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
κα. ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΔΟΜΝΑ

 

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Μονιμοποίηση Επικουρικών εργαζόμενων.
Επιχειρησιακό Σχέδιο Ιδιωτικοποίησης της Πρόνοιας

Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Υφυπουργέ,

350 Επικουρικοί εργαζόμενοι που εργάζονται από το 2014 στις Προνοιακές Μονάδες, συμμετείχαν στο διαγωνισμό 7Κ του ΑΣΕΠ και οι 150 εξ’ αυτών βρίσκονται εκτός των προσωρινών πινάκων επιτυχόντων.
Με Νομοθετική ρύθμιση παρατάθηκαν οι συμβάσεις όλων έως 31/3/2021. Παρά τις δεσμεύσεις δεν τηρήθηκε στην Πρόνοια η πρακτική του Υπουργείου Υγείας για τους αντίστοιχους Επικουρικούς εργαζόμενους που πήραν παράταση έως 31/10/21, όλοι ανεξαιρέτως ακόμη και όσοι δεν βρίσκονται στους οριστικούς πίνακες απολύονται.
Ως εκ τούτω έμπειροι εργαζόμενοι φεύγουν από τις Προνοιακές Μονάδες σε κρίσιμη περίοδο και με μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην Κοινότητα. Επιτακτική ανάγκη για την ασφαλή λειτουργία των Μονάδων η ανανέωση των συμβάσεων όλων των Εκτάκτων εργαζομένων.

Προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε αντίξοες συνθήκες. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολεμάνε στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου, δικαιούνται να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Εξάλλου υπάρχουν πρόσφατες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων στη κατεύθυνση της μονιμοποίησής τους.
Με έγγραφο της Υφυπουργού Εργασίας προσλαμβάνονται ως έκτακτοι υπάλληλοι μόνο όσοι βρίσκονται επιτυχόντες στους προσωρινούς πίνακες της προκήρυξης 7Κ.
Ασφαλώς με τις ανάγκες που έχουν σε προσωπικό οι Προνοιακές Μονάδες χρειάζεται η πρόσληψη νέων εργαζόμενων, αλλά όμως είναι απαραίτητοι και οι 150 επικουρικοί εργαζόμενοι που βρίσκονται εκτός των προσωρινών πινάκων επιτυχόντων.
Τα κενά σε προσωπικό είναι πολύ μεγάλα.
Η εκπόνηση επιχειρησιακού Σχεδίου που ιδιωτικοποιεί την πρόνοια θα μας βρει κάθετα αντίθετους.
Εν μέσω πανδημίας και με το πρόσχημα της αποϊδρυματοποίησης επιχειρείται να εκχωρηθεί η φροντίδα των ευπαθών ομάδων σε δομές πέρα του Δημοσίου τομέα.
Ασφαλώς και είμαστε υπέρ της αποϊδρυματοποίησης την οποία όμως θα πρέπει να αναλάβει ο Δημόσιος τομέας. Οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν στην κοινότητα θα πρέπει να ανήκουν οργανικά στις Προνοιακές Μονάδες Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Εξάλλου αντίστοιχες πρακτικές εγκαταλείφθηκαν στην Ψυχική Υγεία.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ