Print Email

Παρεμβάσεις

21.01.2021

Πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων

ΑΘΗΝΑ 21/1/2021
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 4012

ΠΡΟΣ: 1. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
κο ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

2 ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κο ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ
3.ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ
4. ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ
5. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
κο ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
6. ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Σας υποβάλλουμε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για την ένταξη των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων Υγείας – Πρόνοιας.
Έχουμε χάσει ήδη 22 συναδέλφους από κορωνοϊό. 14 δίνουν μάχη για τη ζωή διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και πάνω από 5.000 έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας. Πολλοί εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθούν με βαριά συμπτώματα. Εξάλλου δεν χρειαζόταν η πανδημία για να αναδείξει το δίκαιο του αιτήματος. 3.000 συνάδελφοι πάσχουν από βαριά αναπηρία και ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων αντιμετωπίζει μυοσκελετικά προβλήματα. Υπήρξαν κατ’ επανάληψη δεσμεύσεις από το πρώτο κύμα της πανδημίας για την ένταξή μας. Μάλιστα οι αρμόδιοι υπουργοί παρέπεμπαν στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας για την εξέταση του αιτήματος.
Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και παρέδωσε το πόρισμα που είναι υπέρ της ένταξης στα ΒΑΕ των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων. Όμως τη νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση.
Ζητάμε την ένταξή μας χωρίς οικονομική επιβάρυνση στην αναγνώριση του ασφαλιστικού βίου που έχουμε διανύσει και χωρίς επιβάρυνση στους χαμηλούς μισθούς με επιπλέον εισφορές. Δεν είναι συνταγματικά ορθό υγειονομικοί του ίδιοι επαγγέλματος στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ), άλλοι να είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα επειδή προέρχονται από την ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ και άλλοι να μην είναι επειδή προέρχονται από την ασφάλιση του πρώην Δημοσίου.
Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών. Δυστυχώς παρά τις δεσμεύσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι καθότι προβάλλονται από κυβερνητικά στελέχη αρνήσεις για δημοσιονομικούς λόγους και στελέχωση των μονάδων υγείας πρόνοιας.
Οι απόψεις αυτές θίγουν την αυτοθυσία των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων στον εν εξελίξει υγειονομικό πόλεμο. Ελπίζουμε ότι η πολιτεία αυτή τη φορά θα πράξει το χρέος της.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.