Εκτύπωση σελίδας

Παρεμβάσεις

10.07.2020

Αναγνώριση προϋπηρεσίας του Ωνάσειου.

ΑΘΗΝΑ 9/7/2020
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 3086

ΠΡΟΣ: 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ
2. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

ΘΕΜΑ: «Αναγνώριση προϋπηρεσίας του ΩΝΑΣΕΙΟΥ»

Κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 α του άρθρου 11 του ν. 4354/2015 ως προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται για την εξέλιξη των υπαλλήλων, που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος στα μισθολογικά κλιμάκια του άρθρου 9 του παρόντος, λαμβάνεται η υπηρεσία που προσφέρεται σε φορείς της παραγράφου 1 του άρθρου 7 των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σχέση εξαρτημένης εργασίας Δημοσίου ή Ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
Στις διατάξεις της περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ιδίου νόμου, περιλαμβάνονται τα Νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στο κράτος, ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημόσιου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
Συνεπώς, οι προϋποθέσεις υπαγωγής ενός ΝΠΙΔ στις ως άνω διατάξεις είναι είτε: α) να επιχορηγείται σε τακτική βάση από τον προϋπολογισμό του κράτους, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του είτε: β) να ανήκει στο Κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημόσιου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής του.
Όσον αφορά το κριτήριο της επιχορήγησης το ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιολογικό Κέντρο επιχορηγείται από το κράτος μέσω ΕΟΠΥΥ σε ποσοστό πολύ πάνω του 50%.
Αναφορικά με την (β) περίπτωση, δηλαδή το ΝΠΙΔ να ανήκει στο Κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημόσιου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής του,
Το ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιολογικό Κέντρο ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και συμμετέχει στο εφημερεριακό καθεστώς. Η Διοίκησή του διορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και το κληροδότημα. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αναγκαιότητα μισθολογικής αναγνώρισης της προϋπηρεσίας του ΩΝΑΣΕΙΟΥ στους φορείς ΝΠΔΔ του Υπουργείου Υγείας.
Εξάλλου η εν λόγω ρύθμιση ισχύει για το Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην αναζητηθούν τα χρήματα που καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία που υπηρετούν και έλαβαν με την αναγνώριση της εν λόγω προϋπηρεσίας με αποφάσεις υπηρεσιακών συμβουλίων.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ