Εκτύπωση σελίδας

Παρεμβάσεις

04.12.2019

Τα Υπουργεία και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του Κράτους υποχρεούνται να παρέχουν νομική υποστήριξη στους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους

ΑΘΗΝΑ 4/12/2019
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2372

ΠΡΟΣ: 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ
2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
κο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ
3. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

Κύριοι Υπουργοί,
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνεται το άρθρο 19 με το οποίο τα Υπουργεία και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του Κράτους υποχρεούνται να παρέχουν νομική υποστήριξη στους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους που υπηρετούν στους φορείς τους ενώπιον των Δικαστηρίων ή των Δικαστικών Αρχών σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος τους για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους.
Δεν κατανοούμε γιατί εξαιρέθηκαν από την ως άνω ρύθμιση τα ΝΠΔΔ απευθείας από τις Διοικήσεις των ΝΠΔΔ και όχι μέσω των υπουργείων.
Με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται ότι ο πληρεξούσιος δικηγόρος που θα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους συμβάλλεται με το οικείο Υπουργείο. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρος και σε πολλές περιπτώσεις ειδικά σε επείγουσες προκαταρτικές «κατόπιν εορτής».
Στη Δημόσια Υγεία οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις διώκονται αναίτια, γίνονται θύματα της βίας και ανομίας που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία και τελικά αναγκάζονται να πληρώνουν δικηγόρους από την τσέπη τους για να βρουν το δίκαιο τους.
Τα Νοσοκομεία και οι άλλοι φορείς του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (Προνοιακές Μονάδες) έχουν αρκετές χιλιάδες προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό με ελαστικές μορφές απασχόλησης το οποίο θα πρέπει να συμπεριληφθεί. Η εν λόγω διάταξη προβλέπει μόνο το μόνιμο και αορίστου χρόνο προσωπικό.
Είναι επιβεβλημένο να προστεθούν ξεχωριστά στην εν λόγω ρύθμιση τα ΝΠΔΔ των οποίων οι Διοικήσεις θα αποφασίζουν για την νομική προστασία των εργαζομένων.
Βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές διώξεις υπηρεσιακών στελεχών για υποθέσεις που αφορούν την άσκηση των συνδικαλιστικών καθηκόντων. Θα πρέπει να προστεθεί παράγραφος η οποία θα προβλέπει ότι τα συνδικαλιστικά στελέχη δεν διώκονται πειθαρχικά από την υπηρεσία τους για πράξεις που σχετίζονται με τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα.
Έχουμε δεκάδες τέτοιες υποθέσεις σε εξέλιξη που αφορούν μηνύσεις των πρώην Διοικήσεων των Νοσοκομείων για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος Συνδικαλιστικών Στελεχών με καθοδήγηση της προηγούμενης κυβέρνησης.



ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ