Εκτύπωση σελίδας

Παρεμβάσεις

15.10.2019

Περί ατομικών συμβάσεων εργασίας στις υπηρεσίες στήριξης των Νοσοκομείων

ΑΘΗΝΑ 15/10/2019
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2157

ΠΡΟΣ: 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ
2. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

ΘΕΜΑ: Περί ατομικών συμβάσεων εργασίας στις υπηρεσίες στήριξης των Νοσοκομείων

Κύριοι Υπουργοί,
Το προσωπικό καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης στα Νοσοκομεία είναι στα περισσότερα με ατομικές συμβάσεις εργασίας και στα υπόλοιπα μέσω εργολάβων.
Οι εργολάβοι με ασφαλιστικά μέτρα εμποδίζουν την διενέργεια διαγωνισμών. Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκρινε σύννομες τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και αναμένεται απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου Επικρατείας που εκδικάστηκε τον Σεπτέμβριο (η νομική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας έχει γνώση).
Η εκδίωξη των εργολάβων από τα Νοσοκομεία είναι επιβεβλημένη καθότι εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους, δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και προσφέρουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες.
Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων κατόπιν διαγωνισμού που εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ. Οι ανάγκες για φύλαξη, καθαριότητα, εστίαση είναι αυξανόμενες κάθε χρόνο γιατί αποχωρούν οι τελευταίοι εναπομείναντες μόνιμοι υπάλληλοι των αντίστοιχων ειδικοτήτων.
Ως εκ τούτω καμία σύγκριση του κόστους δεν μπορεί να γίνει μεταξύ εργολάβων και ατομικών συμβάσεων εργασίας με στοιχεία του έτους 2015 που ξεκίνησε ο θεσμός των συμβάσεων. Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων στους εν λόγω κωδικούς θα πρέπει να αυξηθούν λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν.
Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας μπορούν να συναφθούν μόνο εφόσον η προηγούμενη προκήρυξη έληγε σε πρωθύστερο χρόνο από 31.12.2019. Όσα Νοσοκομεία έχουν ενεργείς συμβάσεις έως 31.12.2019 και μετά δεν μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με βάση το Ν.4430/2016, άρθρο 63, Ν.4558/2018 άρθρο 6 παρ.3, Ν.4574/2018 άρθρο 5 παρ. 3 και 4.
Ως εκ τούτω απαιτείται τροποποίηση των ανωτέρω Νόμων με τη δυνατότητα οι φορείς να συνάπτουν συμβάσεις οποτεδήποτε λήγουν οι προηγούμενες ή έστω έως 31.12.2020. Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να είναι για δύο χρόνια όπως του επικουρικού προσωπικού. Εξάλλου με το ν.4528/2018 άρθρο δεύτερο όταν μεσολαβεί διαγωνιστική διαδικασία ο χρόνος απασχόλησης δεν θεωρείται συνεχόμενος και δεν αθροίζεται στο 24μηνο.
Με το ν.4430/2016 άρθρο 63 όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4461/2017 άρθρο 107 η μοριοδότηση που δίδεται για την εμπειρία είναι ισχνή (9 μόρια επί 120μήνες). Οι άνεργοι με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν 7μόρια επί 84μήνες και 200 μόρια για την ανεργία. Ως εκ τούτω συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια από τους ήδη εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι θα γίνουν άνεργοι και θα έρθουν στη θέση τους οι σημερινοί άνεργοι. Έτσι μοιράζεται μια θέση εργασίας εναλλάξ σε πολλούς άνεργους. Θα πρέπει να αυξηθεί η μοριοδότηση. Σε κάθε διαγωνισμό οι μισοί χάνουν τη θέση τους. Για να αποφευχθούν οι απολύσεις θα πρέπει να προβλεφθεί η διενέργεια ενιαίου διαγωνισμού ανά ΥΠΕ. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται παράταση των συμβάσεων που έχουν συναφθεί έως τέλος του έτους 2020. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παλινόρθωση των εργολάβων στα Νοσοκομεία!!!

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ               ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ