Εκτύπωση σελίδας

Παρεμβάσεις

04.10.2019

Παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ στο Υπουργείο Εργασίας για να υπάρξει τροποποίηση στον νόμο ώστε το δικαίωμα της σύνταξης να αρχίζει την πρώτη της επόμενης ημέρας της παραίτησης των Δημοσίων Υπαλλήλων από την υπηρεσία τους.

ΑΘΗΝΑ 4/10/2019
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2095

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
κο. ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ

Κύριε Υπουργέ,
Με το Ν. 4554/2018 άρθρο 1 « που επιγράφεται έναρξη και λήξη του δικαιώματος σύνταξης από τον ΕΦΚΑ», το δικαίωμα σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι Υγειονομικοί και Προνοιακοί που ανήκουν στο πρώην συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου ή το ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ χάνουν αρκετούς μήνες από την σύνταξή τους.
Μετά την δεύτερη παραίτηση των υπαλλήλων προς συνταξιοδότηση το ΔΑΥΚ (Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής κατάστασης) με τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με βάση των οποίων εκδίδεται η ανταποδοτική σύνταξη, κοινοποιείται στον ασφαλιστικό φορέα μετά μήνες. Ως εκ τούτω με την εν λόγω διάταξη οι υπάλληλοι χάνουν τη σύνταξη αρκετών μηνών.
Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης από τους υπαλλήλους αμέσως μετά την υποβολή της παραίτησης δεν έχει γίνει γνωστή με αποτέλεσμα όσοι συνταξιοδοτούνται χάνουν τη σύνταξη αρκετών μηνών.
Θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση στον εν λόγω νόμο ώστε το δικαίωμα της σύνταξης να αρχίζει την πρώτη τη επόμενης ημέρας της παραίτησης των Δημοσίων Υπαλλήλων από την υπηρεσία τους.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ             ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ