Εκτύπωση σελίδας

Παρεμβάσεις

12.09.2019

Παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ στους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας για τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν σε μέλη Επιτροπών διαγωνισμού και Δ.Σ. για μη υποβολή Δήλωσης πόθεν έσχες

ΑΘΗΝΑ 12/9/2019
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1986

ΠΡΟΣ:  1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κο. ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
             2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κο ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ
             3. ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ


Κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος Νοσηλευτές, Παραϊατρικό, Διοικητικό, Τεχνικό προσωπικό που συμμετείχαν σε Επιτροπές Διαγωνισμών (Τακτικά ή Αναπληρωματικά μέλη), με κλήρωση ή ήταν αιρετά μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια, είδαν με έκπληξή τους να τους καταλογίζονται υπέρογκα πρόστιμα από την Εφορία επειδή δεν υπέβαλλαν δήλωση πόθεν έσχες.
Πρέπει δε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ότι δεδομένου του γεγονότος, ότι η σχετική νομοθεσία είναι δυσχερής και πολυδαίδαλη, οι εν λόγω υπάλληλοι, ουδόλως ήταν σε θέση να γνωρίζουν, ότι είχαν υποχρέωση να προβούν σε υποβολή δηλώσεων, οποιαδήποτε παράλειψη τους δε οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε άγνοια τους και όχι σε πρόθεση απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων τους ή άλλου είδους συναλλαγών τους.
Δεν ενημερώθηκαν ποτέ από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων ότι έχουν αποσταλεί τα ονόματά τους στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ως υπόχρεοι δήλωσης πόθεν έσχες.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, εξαιτίας του γεγονότος, ότι το ύψος των προστίμων, τα οποία καλούνται να πληρώσουν για μία καθαρά τυπική πλημμέλεια, φτάνει στις περισσότερες των περιπτώσεων στο ύψος ενός μηνιαίου μισθού τους, στερώντας τους έτσι πόρους αναγκαίους για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.
Ζητάμε την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα στην κατεύθυνση διαγραφής των προστίμων και να δοθεί η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες αναδρομικά για τα έτη που δεν γνωρίζουν ότι όφειλαν να υποβάλλουν καθ’ ότι δεν ενημερώθηκαν σχετικά από τις Διοικήσεις.
Ένα δε τέτοιο αίτημα πέραν του, ότι κατά την άποψη μας είναι εύλογο, ανταποκρίνεται πλήρως και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, το οποίο πλήττεται, όταν ένας υπάλληλος καλείται να καταβάλει για μία τελείως τυπική παράβαση πρόστιμο, ίσο με τις μηνιαίες αποδοχές του.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ