Print Email

Παρεμβάσεις

20.11.2017

Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας σχετικά με την διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος

ΑΘΗΝΑ 20/11/2017
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 3876

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Για άλλη μια φορά αποδεικνύετε ότι δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η Δημόσια Υγεία και οι Υγειονομικοί.
Ψηφίζετε σήμερα στην Βουλή τη Διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος, λόγω υπερκάλυψης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπουν οι Μνημονιακές δεσμεύσεις, για τον προϋπολογισμό του έτους 2017.
Το πλεόνασμα του πλεονάσματος που πολύ σωστά ως αντιπολίτευση του αποδώσατε τον εύστοχο χαρακτηρισμό «ως ματωμένα» το μετατρέπετε σε ένα πιάτο φαγητό προς τις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού της χώρας, που οι ασκούμενες πολιτικές τα χρόνια της κρίσης ισοπέδωσαν, αν και αποτελούσαν την μεσαία τάξη της χώρας. Δηλαδή την «ραχοκοκαλιά» της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Γονατίσατε τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τώρα τους χρυσώνετε το χάπι με ένα πιάτο φαγητό. Και βέβαια εφάπαξ. Μάλιστα εφέτος είναι η τελευταία φορά που μοιράζεται μέρισμα καθότι του χρόνου τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι δυσθεώρητα και άπιαστα.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνονται όχι μόνο από την αφαίμαξη των εισοδημάτων αλλά και από την μείωση των Δαπανών για την Υγεία. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας βρίσκονται καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ, όταν στις χώρες της Ευρώπης που όπως λέτε διαθέτουν συντηρητικές κυβερνήσεις οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι κατά μέσο όρο 7,5% του ΑΕΠ τους (και τι ΑΕΠ!!!).
Δεσμευτήκατε ότι στο τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τέλους του έτους 2018 δηλαδή, ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα συγκλίνουν με το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης.
Δυστυχώς δεν υλοποιήσατε την υπόσχεσή σας. Προτιμάτε για ψηφοθηρικούς λόγους να μοιράζετε συσσίτια από το πλεόνασμα του πλεονάσματος και όχι δουλειές, καθώς και γενναία αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την υγεία. Αν είναι δυνατόν κε Πρωθυπουργέ οι πολίτες να πληρώνουν ένα σκασμό φόρους και να μην μπορούν να βρουν δωρεάν την υγεία τους.
Θυμηθείτε ότι για την τρέχουσα κυβερνητική θητεία σας (όχι την προηγούμενη που θα σκίζατε τα Μνημόνια), θα εφαρμόζατε το Παράλληλο Πρόγραμμα. Δηλαδή θα συγκεντρώνατε χρήματα από την φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή και θα τα δίνατε εκτός των άλλων κοινωνικών αγαθών και στη Δημόσια Υγεία.
Τι κάνετε στη πραγματικότητα;
Ρίξατε λευκή πετσέτα στους φοροφυγάδες, στους φοροκλέφτες και τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επιτυγχάνετε από τα γνωστά φορολογικά υποζύγια (μεσαία τάξη, μισθωτοί και συνταξιούχοι) και τη μείωση δαπανών για την υγεία. Μόνο ο Ν.4368/2016 στον τίτλο του θυμίζει ότι εφαρμόζεται το παράλληλο πρόγραμμα στην Δημόσια Υγεία. Όχι μόνο δεν εφαρμόζετε το Παράλληλο Πρόγραμμα αλλά έχετε αποφασίσει να στεγνώσετε τη Δημόσια Υγεία από προσωπικό και κονδύλια.
Το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων επί των ημερών σας μειώθηκε κατά 7.000, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για προσλήψεις που αποδείχθηκαν ψεύτικες. Συνολικά τα έτη της κρίσης, το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε κατά 25.000.
Εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς βασικές ειδικότητες ιατρών και απέμεινε ένας Νοσηλευτής για 40 ασθενής στη βάρδια σε κάθε κλινική εργαζόμενοι σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, με δεκάδες ωφελούμενα ρεπό και άδειες.
Το Επικουρικό προσωπικό είναι απλήρωτο, δεν εγκρίνεται η μισθοδοσία του από το Ελεγκτικό Συνέδριο επειδή υπερέβη το 24μηνο με συμβάσεις εργασίας και κανείς δεν γνωρίζει την τύχη του.
Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα, πολλά Νοσοκομεία σταμάτησαν τις θεραπείες και τις χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης φαρμάκων και υλικών. Δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν, να αντικαταστήσουν, να συμπληρώσουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Το έτος 2018 θα περίμενε κανείς με δεδομένες τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης όπως ισχυρίζεστε να διορθώσετε την κατάσταση και να αυξήσετε την Κρατική Χρηματοδότηση στα Δημόσια Νοσοκομεία και του ΕΟΠΥΥ.
Μάταια.
Η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται περαιτέρω!!!
Τα Νοσοκομεία θα λάβουν το έτος 2018 350 εκατ. ευρώ λιγότερα ως Κρατική Χρηματοδότηση και ο ΕΟΠΥΥ 226 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό κε Πρωθυπουργέ;
Ότι εάν επιλέγατε ως κυβέρνηση να κρατήσετε στο εφετινό ύψος την κρατική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα με σοβαρές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αφού αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες, δεν θα περίσσευε πλεόνασμα να διανείμετε ως κοινωνικό μέρισμα.
Δυστυχώς την τύχη του Υπουργείου Υγείας αναθέσατε σε ένα πρόθυμο Μνημονιακό Υπουργό τον κο Πολάκη που κάνει το μαύρο – άσπρο σχετικά με την κατάσταση των Νοσοκομείων. Βολεύει την κυβέρνηση ένας Υπουργός που ωραιοποιεί με άκομψο τρόπο την κατάρρευση των Νοσοκομείων.
Έφθασε σε σημείο να συκοφαντεί τους εργαζόμενους για να εκτρέπει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Κατά τον Αν. Υπουργό για την κατάσταση της Δημόσιας υγείας φταίνε οι γιατροί που «τα παίρνουν» και οι Νοσηλευτές «που πλέκουν», αφού είναι τόσοι πολλοί κατ’ αυτόν. Καλό είναι να ξεκαθαρίσετε κύριε Πρωθυπουργέ, εάν συμφωνείτε με αυτές τις ισοπεδωτικές απόψεις.

Επιστροφή μέρους της εισφοράς της ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ στους συνταξιούχους

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στη διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος για ψηφοθηρικούς επικοινωνιακούς λόγους συμπεριλαμβάνονται οι Συνταξιούχοι στους οποίους επιστρέφεται η υπερβαίνουσα τον ορθό τρόπο υπολογισμού υγειονομική εισφορά από 1.1.2012 έως 30.6.2016. Σας υπενθυμίζουμε ότι την εν λόγω παροχή κέρδισαν οι Συνταξιούχοι με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και η καταβολή της είναι υποχρεωτική από το Κράτος.
Όμως έχει σημασία να ανατρέξουμε στην ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ του Νόμου που εντέχνως λέτε τη μισή αλήθεια, η οποία πολλές φορές αποδεικνύεται χειρότερη από το ψέμα. Αναφέρεται στο άρθρο 2 ότι η κράτηση υγειονομικής περίθαλψης υπολογιζόταν επί του συνολικού ποσού της κύριας σύνταξης, χωρίς να υπολογίζονται οι μειώσεις που υπέστησαν με τους Μνημονιακούς Νόμους και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού. Με το άρθρο 44 του Ν.4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) συμπληρώνει η αιτιολογική έκθεση του Νόμου μεταβλήθηκε ο τρόπος υπολογισμού της κράτησης η οποία έκτοτε υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού της σύνταξης. Με την προτεινόμενη διάταξη λέγεται στο Νομοσχέδιο ότι αποκαθίσταται η στρέβλωση του προϊσχύοντα τρόπου υπολογισμού της εισφοράς και επιστρέφονται τα ποσά που παρακρατήθηκαν κατά το μέρος που η κράτηση υπερέβαινε τον ορθό τρόπο υπολογισμού!!!
Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι!!! Σας θυμίζουμε κε Πρωθυπουργέ ότι όταν αναλάβετε τη κυβέρνηση η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη ήταν 4% επί της αρχικής κύριας σύνταξης πριν των Μνημονιακών μειώσεων. Επί των ημερών σας ψηφίστηκε ο Νόμος Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) που με το άρθρο 44 αυξάνει την κράτηση για την υγειονομική εισφορά 6% επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης και την επεκτείνει και στις επικουρικές συντάξεις (από 1.1.2016).
Για πια αποκατάσταση λοιπόν μιλάτε;
Η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη από 4% επί της κυρίας σύνταξης αυξήθηκε επί των ημερών σας στο 6% επί των καταβαλλόμενων συντάξεων κύριων και επικουρικών.
Όπως επίσης και των εργαζομένων.
800 εκατ. ευρώ παραπάνω λαμβάνει το Κράτος κατ’ έτος από την αύξηση της υγειονομικής εισφοράς και πανηγυρίζεται για 300 εκατ. ευρώ που επιστρέφετε και μάλιστα κατόπιν τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δυστυχώς τα 800 εκατ. ευρώ που είναι υγειονομική εισφορά δεν καταλήγουν στον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία όπως οφείλατε, αλλά στον ΕΦΚΑ για να πληρώνονται συντάξεις.
Ο ΕΟΠΥΥ με βάση το Νόμο 3918/2011 άρθρο 19 παρ. α’ θα πρέπει να λαμβάνει ετήσια επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ.
Ο ΕΟΠΥΥ έλαβε 774 εκατ. ευρώ το έτος 2014 και κάθε χρόνο επί των ημερών σας η κρατική χρηματοδότηση είναι φθίνουσα. Το έτος 2017 έλαβε 325,5 εκατ. ευρώ από 525,5 εκατ. ευρώ που έλαβε το έτος 2016 και 2015. Το έτος 2018 προβλέπεται ότι θα λάβει 100 εκατ. ευρώ!!!
Κοροϊδία.
Γι’ αυτό ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες.
Η ιδιωτική δαπάνη υγείας εκτινάχθηκε στο 4% του ΑΕΠ όταν οι συντηρητικές χώρες της Ευρώπης κατ’ έτος έχουν ιδιωτική δαπάνη υγείας κατά μέσο όρο 1% του ΑΕΠ. Συνεχώς τροποποιείται μειούμενος ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους του. Ηλικιωμένοι άνθρωποι παίρνουν βερεσέ τα φάρμακα από τα φαρμακεία όπως στα παλαιά μπακάλικα.
Εγκρίνονται κατά μήνα λιγότερα φάρμακα και υλικά (πχ ταινίες σακχάρου) και αναγκάζεται ο κόσμος να τα αγοράζει από την τσέπη του.
Ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει λόγω οικονομικής αδυναμίας νοσήλια στα Νοσοκομεία.
Εάν λοιπόν κε Πρωθυπουργέ επιχορηγούσατε το έτος 2018 τον ΕΟΠΥΥ με το 0,6% του ΑΕΠ που επιβάλλει ο Νόμος και όχι με 100 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και τα Νοσοκομεία με 1,5 δις όπως το έτος 2015 και όχι με 800 εκατ. ευρώ, δεν θα περίσσευε κοινωνικό μέρισμα να διανείμετε.
Αλήθεια γιατί δεν διαθέτετε από τα πρωτογενή πλεονάσματα λιγότερα των 50 εκ. ευρώ για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα του Νοσηλευτικού, του Παραϊατρικού και όσων εκ του προσωπικού του ΕΣΥ και της Πρόνοιας τα επαγγέλματά τους έχουν χαρακτηρισθεί Βαρέα και Ανθυγιεινά;
Λιγότερο των 50 εκατ. ευρώ στοιχίζει συνολικά η ένταξή τους με αναδρομική εφαρμογή από την ημερομηνία πρόσληψης.
Εμείς οι Υγειονομικοί κληρονομήσαμε τα κακά του ΕΦΚΑ (αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών, μείωση συντάξεων) και ένα καλό που προβλέπεται η ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων στις παροχές, αρνείστε να το εφαρμόσετε.
Οι Νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα υγείας που έχουν ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Αντιθέτως με τη μεγάλη πλειοψηφία που διέθεταν ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο. Κάνουν την ίδια δουλειά με διαφορετική ασφαλιστική αντιμετώπιση. Είναι δυνατόν ένας Νοσηλευτής να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας στο 67ο έτος της ηλικίας του.
Όλοι οι Νοσηλευτές με πάνω από 20 έτη υπηρεσίας αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα υγείας.
Πώς να αντέξουν σε προχωρημένες ηλικίες, σακατεμένοι ένας για 40 ασθενείς στη βάρδια.
Κύριε Τσίπρα,
Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από ελεημοσύνη.
Θέλουν δουλειές με εργασιακά δικαιώματα.
Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
Προσλήψεις και χρήματα για τα Νοσοκομεία.
Δεν θέλουν Μνημόνια και ψέματα.
Μπούχτισαν!!!

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.