Εκτύπωση σελίδας

Παρεμβάσεις

22.07.2016

Παρέμβαση στον Υπουργό για άρση της ποινικής δίωξης συναδέλφων για την διαχείριση ιατρικών αποβλητων

ΑΘΗΝΑ 21/7/2016
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1979

ΠΡΟΣ: 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο Α.ΞΑΝΘΟ
2. ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
κο Γ.ΜΠΑΣΚΟΖΟ
3. ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

Κύριε Υπουργέ,
Το έτος 2013 μετά από καταγγελία του ΧΥΤΑ και σχετικό έλεγχο του Σώματος Ελεγκτών Περιβάλλοντος στα κοντέινερ αστικών αποβλήτων των Νοσοκομείων, βρέθηκαν αναμιγμένα μολυσματικά απόβλητα τα οποία θα έπρεπε να ακολουθήσουν τη διαδικασία της αποτέφρωσης.
Οι καταγγελίες και οι έλεγχοι πέραν τις προστασίας της Δημόσιας Υγείας, είχαν σχέση με την αύξηση του κέρδους των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Πολλοί εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις Επιτροπές Μολυσματικών Αποβλήτων των Νοσοκομείων των οποίων το κοντέινερ ελέχθησαν, όπως επίσης και οδηγοί των απορριμματοφόρων των Δήμων που ανέλαβαν την μεταφορά τους, οδηγήθηκαν κατηγορούμενοι στα κρατητήρια. Μετά την κατάθεσή τους στον Εισαγγελέα τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Φυσικά οι εν λόγω εργαζόμενοι των Επιτροπών δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων καθότι δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου καθ’ όλο το 24ωρο.
Την ευθύνη της διαχείρισης των Νοσοκομειακών αποβλήτων φέρουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων.
Θέσαμε το ζήτημα κατ’ επανάληψη στις τότε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και παρά τις υποσχέσεις για πρωτοβουλίες άρσης των ποινικών διώξεων, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η δίωξη των συναδέλφων σε βαθμό κακουργήματος και προσδιορίστηκαν οι πρώτες δικάσιμοι για το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Κύριε Υπουργέ,
Ζητάμε την παρέμβασή σας για άρση των διώξεων.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με Νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει αναδρομικά τους συναδέλφους των ευθυνών, το χρονικό διάστημα που αφορούν οι ποινικές διώξεις.
Σας καταθέτουμε το κατηγορητήριο βάσει του οποίου παραπέμφθηκαν σε δίκη οι Συνάδελφοι (αδίκημα σοβαρής ρύπανσης και υποβάθμισης περιβάλλοντος από κοινού).

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ             ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ