Print Email

Παρεμβάσεις

13.04.2016

Η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε Υπόμνημα στα πολιτικά κόμματα

ΑΘΗΝΑ 8/4/2016
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1570

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να συναντήσουμε τα κόμματα (εάν είναι δυνατόν τους επικεφαλής) πλην Χρυσής Αυγής προκειμένου να ενημερώσουμε για τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ.
Παράλληλα να ζητήσουμε την στήριξη των κομμάτων στους Αγώνες που οργανώνουμε για ΑΝΑΤΡΟΠΗ των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών που διαλύουν ότι απέμεινε από Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά και δικαιώματα. Πολιτικές που στοχεύουν στη διάλυση του ΕΣΥ και της Κοινωνικής Ασφάλισης, από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης.
ΣΙΚΕ είναι η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ της κυβέρνησης. Διαρρέει τα χειρότερα ως απαιτήσεις των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, πανυγηρίζει και τελικά συμφωνεί σε ότι ακριβώς προβλέπει ο Νόμος 4336/2015 (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).
Αυτό συνέβη με το Νέο Μισθολόγιο το οποίο προβλέπει νέες μειώσεις μισθών στο προσεχές διάστημα. Το ίδιο μεθοδεύει η κυβέρνηση στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία ζητάει να πληρώσουμε εμείς τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων καταλήστευσης των αποθεμάτων των Ασφαλιστικών Ταμείων (κύριας, επικουρικής Ασφάλισης και εφάπαξ), μετατρέποντας τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα. Το ίδιο συμβαίνει με το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την ΠΡΟΝΟΙΑ, τα οποία απαξιώνονται, συρρικνώνονται, ιδιωτικοποιούνται.

ΥΓΕΙΑ
Με τον προϋπολογισμό του έτους 2016 που εκτελείται συρρικνώνονται περαιτέρω οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας. Εφέτος θα διαμορφωθούν στο 5% του ΑΕΠ (6% του ΑΕΠ προέβλεπε το 2ο Μνημόνιο, 7,5% του ΑΕΠ είναι στις άλλες χώρες της Ευρώπης).
Όταν μειώνονται οι Δημόσιες Δαπάνες την πληρώνουν οι πολίτες. Καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά των υπηρεσιών (3,5% του ΑΕΠ θα κλείσει εφέτος η Ιδιωτική δαπάνη Υγείας).
Επιβεβαιώνεται η εικονική πραγματικότητα που μεταφέρεται, για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ εφέτος.
Τα Νοσοκομεία λειτουργούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (black out). Οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2δις ευρώ. Με στοιχεία του ΓΛΚ οφείλουν 1,3δις ευρώ. Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Στον Προϋπολογισμό σελ.15 κωδικός 2325 προκύπτει ότι η επιχορήγηση για το έτος 2016 σε φορείς παροχής Υπηρεσιών Υγείας για εξόφληση υποχρεώσεων προς τρίτους (Νοσοκομεία – ΥΠΕ – ΠΕΔΥ) είναι 1,156 δις ευρώ. Τα Νοσοκομεία εφέτος επιβαρύνονται επιπλέον με το κόστος χορήγησης των ακριβών φαρμάκων, που το έτος 2015 χορηγούνταν από τον ΕΟΠΥΥ.
Στον συνοπτικό πίνακα, αλλά και στον επιμερισμό των δαπανών δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στον κωδικό 2326 σελ.15 προβλέπεται μηδενική επιχορήγηση για την εξόφληση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών.
Στον κωδικό 2323 σελ.15 «επιχορήγηση σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα για δαπάνες Νοσοκομειακής περίθαλψης οικονομικά αδυνάτων, προβλέπονται 1,265εκ. ευρώ. Δηλαδή 10.000 ευρώ ανά Νοσοκομείο για να καλύψουν τη ζήτηση σε υγειονομικές υπηρεσίες 2,5 εκ. ανασφάλιστων πολιτών (έμμεσα ή άμεσα). Τώρα μάλιστα που αυξάνεται η ζήτηση σε όλες τις υγειονομικές μονάδες με τους πρόσφυγες.
Η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ είναι 525εκ. ευρώ, (σελ. 15, κωδ. 2365) όσα και πέρυσι. Υπολείπεται 500εκ. ευρώ από τα προβλεπόμενα στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ). Εξαιτίας αυτού η Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη αγοράζεται από τις τσέπες των πολιτών.
Το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης επιχορηγείται με 373 εκατ. ευρώ σελ. 23 κωδικός 260. Ίδιο ποσό με πέρυσι αν και το έτος 2015 εξυπηρετήθηκαν από τα Νοσοκομεία σε υλικά και φάρμακα. Στον κωδικό 2325 σελ. 23 η επιχορήγηση στους φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι 92 εκατ. ευρώ. Θα συνεχίσουν εφέτος να εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις στη λειτουργία τους. Παράλληλα θα συνεχισθεί η συρρίκνωση – κατάργηση Μονάδων (ΜΟΝΑΔΩΝ 3).
Η επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες του ΕΚΑΒ είναι 18.665.000 θα συνεχίζουν εφέτος να είναι ακινητοποιημένα Ασθενοφόρα, λόγω βλαβών.
Οι Υπουργοί της Υγείας εξαγγέλουν συνεχώς προσλήψεις προσωπικού. Ο απολογισμός έως τώρα είναι ΜΗΔΕΝ. Χωρίς αντίκρισμα οι συνεχείς δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και των Υπουργών της Υγείας.
Στη σελ.10 του Προϋπολογισμού προσδιορίζονται οι Αμοιβές της μισθοδοσίας του προσωπικού για το έτος 2016. Είναι 1.666.639.000. Στον προϋπολογισμό του έτους 2015 ήταν 1.705.300.000. Δηλαδή 38 εκατομμύρια λιγότερα εφέτος από πέρυσι αν και υποτίθεται θα πάρουμε αυξήσεις με το Νέο Μισθολόγιο. Πώς θα γίνουν νέες προσλήψεις; Στον κωδικό 5113 (σελ. 33) για Δαπάνες Πλήρωσης Θέσεων Προσωπικού προβλέπεται ΜΗΔΕΝ.
Από την απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι εφέτος μισθοδοτούνται 2500 λιγότεροι υπάλληλοι από πέρυσι και συνολικά 13.500 τη τελευταία τριετία.
Με την αύξηση κατά δύο των ετών της εμπειρίας στην προκήρυξη 4-5Κ των 950 θέσεων, οι 600 που βρίσκονται στο προσωρινό πίνακα επιτυχόντων, είναι ήδη εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία. Δηλαδή οι νέες προσλήψεις θα είναι περίπου 350.
Με τον Ν.4368/2016 επιδιώκεται η Αυτοχρηματοδότηση του συστήματος με την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ιδιωτών, των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Για πρώτη φορά στο σύστημα εντάσσεται Νοσοκομείο Ανώνυμη Εταιρεία (Νοσοκομείο Θηρών).
Η κυβέρνηση άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου αλλοίωσης του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της Υγείας (ιδιωτικοποίηση του συστήματος) εντάσσοντας με προγραμματική σύμβαση στο ΕΣΥ, το Νοσοκομείο Θηρών που θα λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) με κατάργηση του Κέντρου Υγείας και χωρίς διασφάλιση των υπηρετούντων υπαλλήλων.
Καταργείται Δημόσια Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας για να λειτουργήσει Νοσοκομείο Α.Ε. ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για διάλυση του Συστήματος.
Η στελέχωση θα γίνεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης εκτός ΑΣΕΠ; Ποιες θα είναι οι αμοιβές, του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού; Ήδη εκδόθηκε σχετική προκήρυξη.
Οι χρήστες των υπηρεσιών βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη (άμεσα – έμμεσα) καθότι ο Νόμος προβλέπει την τιμολόγηση των Υπηρεσιών και την σύναψη συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες. Εξάλλου ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων του Νοσοκομείου Θηρών ΑΕ θα το καλύπτει η Δημοτική Αρχή από δημοτικά τέλη.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Λόγω των προσφυγικών ροών αυξήθηκε κατά 30% η ζήτηση σε υπηρεσίες στις υγειονομικές μονάδες σε περιοχές που συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες (Νοσοκομεία Νησιών, Κιλκίς κλπ). Απαιτείται η άμεση αύξηση της χρηματοδότησης και άμεση πρόσληψη προσωπικού (έστω επικουρικού). Εκδώσαμε ψήφισμα για το ρόλο, τη χρηματοδότηση, τους σκοπούς που εξυπηρετούν οι Μ.Κ.Ο.
ΕΚΑΒ
Ανακοινώνουν την πρόσληψη χιλιάδων Υγειονομικών Υπαλλήλων και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, προκειμένου να δημιουργείται εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.
Το μόνο που κάνουν είναι να διαχειρίζονται την υποστελέχωση του Συστήματος και του ΕΚΑΒ με συστηματική εξουθένωση του προσωπικού και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ανακάλυψαν τη μαγική συνταγή να στελεχώσουν τα Ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας χωρίς την πρόσληψη Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.
Στο Ν.4368/2016 προβλέπεται η λειτουργία των Ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας θα γίνεται με προσωπικό από τους ΟΤΑ και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Γυρνάμε σε εποχές Μεσαίωνα!!!
Έτσι οι Υπουργοί της Υγείας καλύπτουν στο ΕΚΑΒ τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Έτσι αντιλαμβάνονται στο Υπουργείο Υγείας την περιφερειοποίηση του ΕΚΑΒ με επαρκή αριθμό Ασθενοφόρων και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.
Το μόνο που μένει τώρα είναι να προωθηθεί ΔΙΑΤΑΞΗ που θα μετατρέπει τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ σε Ασθενοφόρα, για να λύσουν το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη Ασθενοφόρων!!!
Αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της Προνοσοκομειακής Φροντίδας στη χώρας μας.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ με επαρκή αριθμό ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Έτσι μόνο το σύνολο των πολιτών και στο τελευταίο χωριό της χώρας θα καλύπτεται με ασφάλεια από το ΕΚΑΒ.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ που είναι ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων και υπηρεσιών των Νοσοκομείων. Οι εργολάβοι έχουν αναλάβει μεγάλες δραστηριότητες των Νοσοκομείων, αφενός προσφέροντας χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες και αφετέρου μαύρη, αδήλωτη, εξευτελιστικά φτηνή εργασία στους απασχολούμενους.
Με τους Ν.4368/2016, 4369/2016 δίνεται η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να εκδιώξουν τους εργολάβους και να προσλάβουν το προσωπικό των εργολάβων με σύμβαση έργου. Δεν διασφαλίζονται όμως με τις εν λόγω συμβάσεις τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Διεκδικούμε συμβάσεις εργασίας και επανασύσταση των οργανικών θέσεων.
ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στο μάτι του κυκλώνα προς κατάργηση βρίσκονται τα 50 διασυνδεόμενα Νοσοκομεία που απώλεσαν τη νομική τους μορφή και συγχωνεύτηκαν με άλλα Νοσοκομεία. Μέσω της έκδοσης νέων οργανισμών συρρικνώθηκαν οι υπηρεσίες τους και προσωπικό με αποφάσεις των Διοικήσεων, μεταφέρθηκε με υποχρεωτικές μετακινήσεις, στα Νοσοκομεία Έδρες των Νομικών Προσώπων.
Αίτημά μας η ανάκτηση της Νομικής αυτοτέλειας και η ενίσχυσή τους με προσωπικό και χρηματοδότηση. Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ξεκίνησε ήδη τον ανασχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για καταργήσεις, συγχωνεύσεις Νοσοκομείων, κλινικών, κλινών.
ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Την άνοιξη του έτους 2013 με την ανάληψη του Υπουργείου Υγείας από τον κο Γεωργιάδη ξεκίνησε η Μεταρρυθμιστική διάλυση του ΕΣΥ. καταργήθηκαν Νοσοκομεία και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1665 Υγειονομικοί Υπάλληλοι. Μικρά και μεσαία Νοσοκομεία τα οποία προσέφεραν προσιτές υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής και αποφόρτιζαν την ζήτηση των μεγάλων Νοσοκομείων με τα οποία συνεφημέρευαν.
Οι ώρες αναμονής στα έκτακτα ιατρεία και τα ράντζα που αναπτύσσονται στα μεγάλα Νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μετά την κατάργηση, επιβεβαιώνουν τη προσφορά τους. 13 συνάδελφοι που υπηρετούσαν σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης διατέθηκαν σε Νοσοκομεία της Αττικής λόγω ενιαίας μοριοδότησης. Κάναμε παρεμβάσεις στους Υπουργούς Υγείας για την μετάταξή τους αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Παραμένουν όμως σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με μετακίνηση. Ζητάμε την επαναλειτουργία των Νοσοκομείων και την ολοκλήρωση της μετάταξης των υπαλλήλων.
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Διυλίζει τον κώνωπα στην Ψυχική Υγεία η Κυβέρνηση. Το σύμφωνο Λυκουρέντζου – ANDOR εξέπνευσε 31-12-2015
Τα ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ είναι στη παρανομία, αφού κατά την ερμηνεία της Κυβέρνησης το εν’ λόγω ΣΥΜΦΩΝΟ ορίζει ότι θα έπρεπε να έχουν κλείσει.
Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση με την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ, για οριστική επίλυση του ζητήματος προς όφελος των Ασθενών. Η λύση αυτή δεν είναι άλλη από την λειτουργία των ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς ημερομηνία λήξεως.
Ψυχιατρικά Νοσοκομεία τα οποία μετασχηματίστηκαν με χρήματα του Ελληνικού Λαού και Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ανοιχτούς χώρους Νοσηλείας, προσφέροντας υπηρεσίες ανεκτίμητες, στους τομείς της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Συμβουλευτικοί Σταθμοί, τακτικά εξωτερικά ιατρεία κλπ), στον τομέα των εισαγωγών (10.000 Ασθενείς το χρόνο εισάγονται στα ψυχιατρικά Νοσοκομεία εκ των οποίων οι 7000 με Εισαγγελική Παραγγελία για εγκλεισμό) και τον τομέα της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, Διαμερίσματα, Επαγγελματικές δραστηριότητες κα.).
Όμως η νέα Κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει, αν και γνωρίζει ότι το σύστημα ψυχικής υγείας στηρίζεται κατά 80% στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Συνεχίζουν να αναδύουν ιδεοληψίες για κατάργησή τους.
Εξάλλου τη σκυτάλη της κατάργησης από τον πολυπράγμων Κο Θεοδωράκη, την πήρε ο άλλος θιασώτης των καταργήσεων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. (κος Γιαννουλάτος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας).
Στον αέρα είναι ακόμη τα Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, αφού ο ν.4272/2014 για οργανική ένταξη του ανεπτυγμένου δικτύου τους στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, δεν προχωράει όπως προέβλεψε η ΠΟΕΔΗΝ.
Δεν πρόκειται να χωρέσουν ολόκληρα Νοσοκομεία με πλούσιο ανεπτυγμένο δίκτυο, στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων ή στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (Πρωτοβάθμιες Μονάδες)!!! Αν είναι ποτέ δυνατόν. Ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή προανήγγειλε Διοικητικές αλλαγές στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
Η κυβέρνηση έδωσε σε διαβούλευση Νομοσχέδιο με το οποίο αναδιοργανώνεται το σύστημα Διοίκησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Το Νομοσχέδιο συγκροτεί Τομεακές Διοικήσεις Ψυχικής Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ο οποίες έχουν αρμοδιότητα να καταργούν, να συγχωνεύουν, να μεταφέρουν κλινικές και προσωπικό μεταξύ των μονάδων του τομέα. Στους τομείς Ψυχικής Υγείας συμμετέχουν πέραν των Δημοσίων Μονάδων και οι Ιδιωτικές.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ σε βάρος των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Διεκδικούμε τη συνέχιση της λειτουργίας τους χωρίς ημερομηνία λήξεως.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προέβλεπε την σύσταση Νέου Μισθολογίου από 1/1/2016 με ουδέτερο Δημοσιονομικό αποτέλεσμα και σταδιακά κατά τη διάρκεια του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ η μισθολογική δαπάνη να είναι μειούμενη σε ποσοστό του ΑΕΠ .
Σε συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής την Άνοιξη του 2015 με τον τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κο Κατρούγκαλο, δεσμεύτηκε ότι από 1/1/2016 θα ξεπαγώσει η Βαθμολογική και ως εκ τούτω η Μισθολογική προαγωγή των υπαλλήλων (Ν. 4024/2011) χωρίς ποσοστώσεις.
Αντί αυτού η κυβέρνηση ψήφισε το Ν. 4354/2015 που υπακούει στις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ.
Χορηγούνται οριακές αυξήσεις στους υπαλλήλους με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίες θα χορηγούνται σε ισόποσες δόσεις τεσσάρων ετών. Στους υπαλλήλους με περισσότερα έτη προϋπηρεσίας μειώνεται ο βασικός μισθός τον οποίο διατηρούν ως προσωπική Διαφορά.
Η προσωπική Διαφορά συμψηφίζεται με τις όποιες αυξήσεις στο μέλλον και είναι ευάλωτη προς περικοπή σε νέες μισθολογικές παρεμβάσεις (προβλέπονται από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).
Τα δύο έτη (1/1/2016 έως 31/12/2017) εξαφανίζονται από τη μισθολογική εξέλιξη και επειδή το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ αναμένεται να παραταθεί μετά την 1/1/2018, τα δύο έτη αναμένεται να γίνουν περισσότερα. Έτσι σε όλο το μισθολογικό υπηρεσιακό βίο οι υπάλληλοι ΤΕ, ΠΕ χάνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο και οι ΔΕ, ΥΕ ¾ του μισθολογικού κλιμακίου.
Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας βαίνει προς κατάργηση αφού θα συνδεθεί η χορήγησή του (έως 31/12/2017) με τις βέλτιστες πρακτικές των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις άλλες χώρες δεν χορηγείται το εν λόγω Επίδομα, αλλά λαμβάνονται μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας και πολύ υψηλότεροι βασικοί μισθοί. Ξεκίνησε ήδη η περικοπή του καθ’ ότι δεν χορηγείται σε άδειες πέραν των κανονικών και έξι ημερών αναρρωτικής κατ’ έτος.
Οι περικοπές αναστάλθηκαν με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας προς τους Διοικητές των ΥΠΕ, αλλά για να λυθεί το ζήτημα απαιτείται Νομοθετική ρύθμιση.
Με απαντήσεις του ΓΛΚ σε αίολα ερωτήματα Διοικήσεων εξαιρέθηκαν της χορήγησης ή έγινε περικοπή του επιδόματος σε υπαλλήλους που εργάζονται αποδεδειγμένα σε Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Επανειλημμένως ζητήσαμε την επέκταση του επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων (υπάλληλοι που ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία).
Ταυτόχρονα το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας θα πρέπει να υπολογίζεται στο Συντάξιμο Μισθό, χωρίς να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι με την ασφαλιστική εισφορά.
Το Επίδομα Προβληματικών και Παραμεθόριων Περιοχών επίσης βαίνει προς κατάργηση, καθ’ ότι θα επανακαθορισθούν εκ νέου οι δικαιούχες περιοχές έως τέλους του Μάρτη 2016. Το Επίδομα των προβληματικών περιοχών καταργείται μετά τον Μάρτη 2016;
Στο Σχέδιο Νόμου καθορίζονταν οι περιοχές που απέχουν έως 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Αυτό εάν επιβεβαιωθεί ουσιαστικά σημαίνει περικοπή.
Με τις απαντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού κο Βερναδάκη σε ερωτήσεις Βουλευτών που κατέθεσαν στη Βουλή μένει ανοικτό το ζήτημα της κατάργησης.
Μειώθηκε η αποζημίωση της νυκτερινής απασχόλησης προς συμπλήρωση του ωραρίου 20%, η οποία βαίνει μειούμενη καθ’ όλη τη διάρκεια των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ (Ν. 4024/2011, Ν. 4354/2015). Μεθοδεύεται η σταδιακή κατάργησή της.
Το Επίδομα Ευθύνης των τμημάτων της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, παρ’ ότι με τις κινητοποιήσεις γλιτώσαμε τα χειρότερα (αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί στα 150 ευρώ), συνεχίζει να είναι 40 ευρώ μειωμένο σε σχέση με το Επίδομα Ευθύνης των άλλων τμημάτων του Δημοσίου (ακόμη και των Νοσοκομείων).

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Οι υπάλληλοι που υπηρετούν με το Ν.4024/2011 στη ΔΕ κατηγορία από μετάταξη ή πρόσληψη και κατέχουν το προσόν διορισμού ή της μετάταξης, με βάση το ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ των Δημοσίων Υπαλλήλων και τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις που είναι η εμπειρία.
Ως εκ τούτου η κατάταξη με το Νέο Μισθολόγιο θα πρέπει να γίνει στην ίδια κατηγορία χωρίς ποινή ετών υπηρεσίας (όπως και γίνεται).
Το Γ.Λ.Κ. ήταν έτοιμο να εκδώσει εγκύκλιο (ερωτηματολόγιο) με την οποία υποβαθμίζονται οι εν λόγω υπάλληλοι. Είναι παράνομο καθότι το άρθρο 9 παρ.2 του Ν.4354/2015 αφορά υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ κατηγορίας χωρίς πτυχίο.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ.
Το Μνημόνιο 3 (ν. 4336/2015) προβλέπει στο κεφάλαιο Δημόσια Διοίκηση ότι η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου θα είναι μειούμενη σε ποσοστό του Α.Ε.Π. στη διάρκεια του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ, περιλαμβανομένης της αποσυμπίεσης της μισθολογικής κατανομής σε ολόκληρο το μισθολογικό φάσμα, σε συνάρτηση με τις επιδόσεις, τις δεξιότητες, τις αρμοδιότητες και τη θέση των υπαλλήλων.
Το νέο σύστημα Αξιολόγησης, θα κατηγοριοποιεί τους υπαλλήλους σε βαθμολογία από το 0 έως 100 ( Άριστα). Για το βαθμό άνω του 90 απαιτείται ειδική αιτιολόγηση από την ειδική επιτροπή αξιολόγησης και ως εκ τούτω εκφεύγει των δυνατοτήτων της συνδικαλιστικής διευθέτησης.
Ποιος λοιπόν με όλα αυτά τα δεδομένα μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι στη πορεία, μισθολογική εξέλιξη θα έχουν μόνο οι υπάλληλοι, με βαθμούς 90 έως 100. Εξάλλου το νέο Μισθολόγιο ο (Ν. 4354/2015) στα άρθρα 12, 17 συνδέει την μισθολογική εξέλιξη με την Αξιολόγηση.
Αφού η Κυβέρνηση όπως λέει είναι αθώα η νέα αντιμνημονιακή Αξιολόγηση και δεν συνδέεται με την μισθολογική εξέλιξη, γιατί δεν καταργεί το ν. 4336/2015 (3οΜΝΗΜΟΝΙΟ), όπως επίσης τα άρθρα 12, 17 του ν.4354/2015 στα σημεία που συνδέει τη κατανομή της μισθολογικής δαπάνης σε συνάρτηση με την επίδοση και τις δεξιότητες;
Δεν θα δεχθούμε την Αξιολόγηση. Θα κηρύξουμε Απεργία – Αποχή.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις με τις ασκούμενες πολιτικές καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης.
Πριν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ το κράτος αναγνώριζε τις διαχρονικές ευθύνες του και διασφάλιζε με την κρατική χρηματοδότηση τις παροχές του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Η Κρατική Χρηματοδότηση το έτος 2009 ήταν 22 δις, το έτος 2012 16 δις, το έτος 2015 8 δις και με το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ εξανεμίζεται (πρόταση ΣΟΦΩΝ).
Η κυβέρνηση γράφει στα παλαιά της τα παπούτσια το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της ΧΩΡΑΣ με τις προωθούμενες αλλαγές. Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των υπαλλήλων με θεμελιωμένα δικαιώματα (Ν. 4336/2015 και Ν. 4337/2015 ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).
Με το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης αλλάζει ο τρόπος αναπλήρωσης των συντάξεων σε ασφαλιστικά έτη που έχουν διανυθεί πριν τη ψήφιση της σχετικής παρέμβασης αν και είναι προδήλως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
Η βασική σύνταξη αν και το κομμάτι της σύνταξης (Ν. 3865/2010) αντικαθίσταται με την Εθνική Σύνταξη (πρόταση της κυβέρνησης), η οποία μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ΤΡΟΪΚΑ, θα χορηγείται με προϋποθέσεις.
Η αναλογική σύνταξη μετατρέπεται σε Προνοιακό Επίδομα με αναπλήρωση κοντά στο 35%. Η Επικουρική Σύνταξη μειώνεται δραστικά αφενός με τη ρήτρα βιωσιμότητας και αφετέρου από τον συντάξιμο μισθό που θα καθορίζει το μέρισμα και θα είναι 45% του μέσου όρου των καταβαλλόμενων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο.
Αντίστοιχη μείωση θα γίνει στο εφάπαξ αφού ο συντάξιμος μισθός μειώνεται στο 70%.
Είναι σαφές λοιπόν ότι Κύριες και Επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται σε συντάξεις πείνας. ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ θα υποστούν νέες μεγάλες περικοπές.
Το Μετοχικό πετσοκόβει τα μερίσματα με αποφάσεις της Διοίκησής του.
Το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό, ανταγωνιστικό, ανταποδοτικό.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΣΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
Διεκδικούμε την ένταξή μας στα ΒΑΕ με βάση την πρόταση που καταθέσαμε. ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΜΕ για την ένταξη μας στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, πέραν των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουμε.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Ο χρόνος της πρακτικής άσκησης των Επαγγελματιών Υγείας θα πρέπει να θεωρείται συντάξιμος, χωρίς εξαγορά, αφού προσφέρουν πραγματική εργασία.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΑ ΒΑΕ
Με Υπουργική Απόφαση αρ.φύλλου 10221/014 26816/929 «Βαριές και Ανθυγιεινές Εργασίες» του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΦΕΚ2778/2.12.2011, καθορίστηκαν οι Βαριές και Ανθυγιεινές Εργασίες με τις έναντι αυτών ειδικότητες.
Με τις υπ.αριθμ. αποφάσεις Φ80000/6840/383/3-5-2011 του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συστήθηκε και συγκροτήθηκε «Διαρκής Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων» στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, (δεν λειτουργεί πια).
Η ΠΟΕΔΗΝ κλήθηκε και κατέθεσε τις προτάσεις της. Διαφώνησε στη πρόταση της επιτροπής, επειδή δεν συμπεριλήφθησαν Επαγγέλματα που αποδεδειγμένα από επιδημιολογικές και επιστημονικές μελέτες, ανήκουν στα ΒΑΕ (πχ επαγγέλματα Υγείας και Πρόνοιας που ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία, στην Τεχνική Υπηρεσία κ.α.).
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ.
Στους Δημοσίους Υπαλλήλους που εργάζονται σε Επαγγέλματα που χαρακτηρίστηκαν Βαρέα και Ανθυγιεινά με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση, χορηγείται το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας του Ν.4024/2011 άρθρο 15 (Ενιαίο μισθολόγιο), όπως καθορίστηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 465/24.2.2012.
Σύμφωνα με το Ν.3865/2010 οι νεοδιοριζόμενοι στο Δημόσιο από 1-1-2011, εντάσσονται στον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ. Ως εκ τούτω οι Υγειονομικοί και Προνοιακοί υπάλληλοι που εργάζονται στα εν λόγω επαγγέλματα δικαιούνται σύνταξη με βάση τις διατάξεις των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Έχουν το δικαίωμα οι Δημόσιοι Υπάλληλοι με πρόσληψη πριν τη δημοσίευση του Νόμου 3865/2011 να ενταχθούν προαιρετικά στο ΙΚΑ. Αυτό δεν είναι η λύση στο αίτημα ένταξης στα ΒΑΕ, καθότι οι ασφαλισμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι χάνουν ασφαλιστικά δικαιώματα (διαδοχική ασφάλιση, προϋποθέσεις με συγκεκριμένα έτη συμμετοχής στα ΒΑΕ).
Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθορίζονται με τις διατάξεις των Νόμων 3863/2011 και 4093/2012.
Με 15 έτη ασφάλισης εκ των οποίων 12 έτη στα ΒΑΕ και εξ αυτών 3,3 έτη την τελευταία 13ετία από την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση συνταξιοδότησης, δικαιούνται σύνταξη 62 ετών.
Ταυτόχρονα με τους Ν.3863/2010 και 4093/2012 στους εργαζόμενους στα ΒΑΕ ισχύουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία (δικαίωμα συνταξιοδότησης 55 έως 62 ετών, ανάλογα με το έτος θεμελίωσης 2010 έως 2015). Σας παραθέτουμε τους σχετικού πίνακες.
Επίσης ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έχουν εργαζόμενοι στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας που έχουν διατηρήσει με ειδικές διατάξεις ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ.
Με το Ν.3660/2008 ΦΕΚ 78/7.5.2008 σε συνδυασμό με το Ν.3865/2010 άρθρο 6 παρ.8 καθορίστηκαν συνταξιοδοτικά θέματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Όσοι εργάζονται σε Επαγγέλματα Βαρέα και Ανθυγιεινά, με 15 έτη υπηρεσίας, εκ των οποίων 12 έτη αποκλειστικά στα εν λόγω επαγγέλματα, εκ των οποίων τα 3 έτη τουλάχιστον τα τελευταία δεκατρία (13) έτη πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δικαιούνται σύνταξη 58 ετών οι άνδρες και οι γυναίκες 53 ετών που σταδιακά ανέβηκε στο 58ο έτος (2011 54ετών, 2012 56 ετών, 2013 58 ετών, εξομοίωση με τους άνδρες)
Με τους Ν. 4336/2015, 4337/2015, τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκυκλίους οι ενταγμένοι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ εξαιρέθηκαν από τις δυσμενείς συνταξιοδοτικές αλλαγές (αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης).
Ως εκ τούτω ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την συνταξιοδοτική ΕΝΤΑΞΗ στα ΒΑΕ των Υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων που υπηρετούν στα ΒΑΕ τα οποία προσδιορίζονται στην Υπουργική Απόφαση και είναι αποκλεισμένοι επειδή διαθέτουν ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο.
Ταυτόχρονα ο χρόνος που έχει διανυθεί στα εν λόγω Επαγγέλματα επιβάλλεται να θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος στα ΒΑΕ, χωρίς προϋποθέσεις και επιβαρύνσεις.
Διεκδικούμε την ένταξή στα ΒΑΕ, καθότι είναι αδύνατον οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια στα εν λόγω επαγγέλματα, να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες σε ηλικία άνω των 58 ετών, όπως διαμορφώθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με τους Ν.4336/2015, 4337/2015.
Εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και δικαιούμαστε ίση μεταχείριση όπως καθορίζει το Σύνταγμα της Χώρας.

ΑΛΛΑ ΚΛΑΔΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Εκδόθηκαν και επανεκδόθηκαν νέοι οργανισμοί στα Νοσοκομεία. Με βάση τους οργανισμούς καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις.
Παρεμβήκαμε με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία για την διατήρηση του συντελεστή 3 για κάθε κλίνη, που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα υπ’αριθμ.87/1986 «Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων». Τελικά συστήθηκαν οι Οργανισμοί με συντελεστή 2,4. Με το Ν. 4272/2014 άρθρο 26 παρ. 2 οι Οργανισμοί των Νοσοκομείων είναι προσωρινοί («υπό κατάρτιση» αναφέρει χαρακτηριστικά). Θα επεξεργάζονται Νέους Οργανισμούς με περαιτέρω συρρίκνωση κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων;
ΠΡΟΒΑΔΙΖΟΥΣΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι οργανισμοί προέβλεπαν προβαδίζουσα κατηγορία την ΠΕ σε σχέση με την ΤΕ στην επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, παραβιάζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία (Ν. 4024/2011 άρθρο 10) που προβλέπουν διαζευκτικό «ή».
Οι παρεμβάσεις μας ήταν συνεχείς για επίλυση του μείζονος αυτού θέματος. Καταφέραμε με το Ν.4272/2014 να επανέλθει το διαζευκτικό «ή» για όλες τις υπηρεσίες. Με το Ν. 4272/2014 ρυθμίζεται προσωρινά το ζήτημα μέχρι την έκδοση αναφέρει των Νέων Οργανισμών.
Μάλιστα κάποια Νοσοκομεία εξακολουθούν και αναθέτουν καθήκοντα Προϊσταμένων με βάσει τη προβαδίζουσα κατηγορία.
Ζητάμε την συμμόρφωση του συνόλου των Οργανισμών των Νοσοκομείων με διαζευκτικό ή μεταξύ των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ
Με βάση υφιστάμενων εφαρμοστικών Νόμων των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ προχωράει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Μονάδων.
Μέσω της Αξιολόγησης η κυβέρνηση επανασχεδιάζει τον Υγειονομικό και Προνοιακό χάρτη της χώρας με καταργήσεις Μονάδων Υγείας, Πρόνοιας, καταργήσεις κλινικών, κλινών, οργανικών θέσεων. Προωθεί την υποχρεωτική κινητικότητα του προσωπικού που προβλέπει ο Ν.4336/2015(3ο Μνημόνιο)
ΣΥΣΤΑΣΗ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Το Τμήμα Παραϊατρικών Επαγγελμάτων ανήκει στην Ιατρική Υπηρεσία και ως εκ τούτου στη Διεύθυνση του Τμήματος προΐσταται ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και σε καμία περίπτωση οι Διευθυντές των Εργαστηρίων.
Παρά ταύτα στα Νοσοκομεία παρατηρείται το φαινόμενο να ψαλιδίζονται οι αρμοδιότητες των Προϊσταμένων των Παραϊατρικών Επαγγελμάτων που διαθέτουν από την υφιστάμενη Νομοθεσία (Συντονισμός, Αξιολόγηση, υπευθυνότητα στα ωράρια εργασίας, χορήγηση αδειών, λειτουργία εργαστηρίων κ.α.)
Πρότασή μας είναι η τροποποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων με νομοθετική ρύθμιση που θα παραπέμπει σε διαπιστωτική πράξη των Διοικήσεων.
Σε Νοσοκομεία 400 κλινών και άνω σύσταση:
• ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ η οποία θα διαρθρώνεται σε τρία Τμήματα
• Τμήμα ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
• Τμήμα ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
• Τμήμα ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και λοιπών επαγγελμάτων της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Σε Νοσοκομεία δυναμικότητας 200 – 400 κλινών λειτουργία Τμήματος Παραϊατρικών Επαγγελμάτων με τη σύσταση τριών αντίστοιχων αυτοτελών Γραφείων.
Σε Νοσοκομεία έως 200 κλινών η λειτουργία Τμήματος Παραϊατρικών Επαγγελμάτων. Σας έχουμε καταθέσει σχετικό υπόμνημα με Α.Π.:1454/8.3.2016.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 επαναφέρει τη μεταρρύθμιση των κλάδων, υποτίθεται για τη βελτίωση της δομής της Δημόσιας Διοίκησης με περιγραφή των καθηκόντων και αντανάκλαση στο Μισθολόγιο.
Είναι αιτία πολέμου η επαναφορά του διαχωρισμού του Νοσηλευτικού Προσωπικού.
Διεκδικούμε τη σύσταση ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και διέξοδο στα ΤΕΙ του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού.
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ – ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Με το Ν.4368/2016 και 4370/2016 τροποποιήθηκε η διαδικασία Μετατάξεων – Αποσπάσεων. Διεκδικούμε Σύστημα Μετατάξεων – Αποσπάσεων αντικειμενικό και αξιοκρατικό διασυνδεδεμένο με τις προσλήψεις. Θα πολεμήσουμε την υποχρεωτική κινητικότητα που προβλέπει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Σύστημα Διοίκησης των Νοσοκομείων με επικεφαλής Γενικό Διευθυντή προερχόμενος από τη Δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και επταμελή Διοικητικά Συμβούλια (ο Γενικός Διευθυντής, οι τέσσερις Διευθυντές των υπηρεσιών και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων).
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας κου Λυκουρέντζου τα Ειδικά Πρωτοβάθμια Υπηρεσιακά Συμβούλια των Νοσοκομείων μετατράπηκαν σε κοινά. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η εξέταση υπηρεσιακών μεταβολών και αιτημάτων.
Ζητάμε την επανασύσταση των Ειδικών Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων με ακύρωση της Απόφασης Λυκουρέντζου.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Έκδοση Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να στήνονται κάλπες σε όλα τα Νοσοκομεία και όχι μόνο στις έδρες των Διοικητικών και Υπηρεσιακών Συμβουλίων για αιρετούς εκπροσώπους. Ενιαία αντιμετώπιση για όσους ήδη εκλέχθηκαν, χωρίς να στηθούν κάλπες σε όλους τους χώρους.
ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
Σε πολλά οφείλονται δεδουλευμένα αρκετών μηνών παρελθόντων ετών. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλόμενων παρελθόντων ετών
ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΡΘΡΟ 105 ΤΟΥ Ν. 2071/1992
όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4368/2016
Η Υπουργική Απόφαση που θα συστήσετε με βάση το Ν.4368/2016, θα πρέπει να προβλέπει την επέκταση της ειδικής άδειας σε αντίστοιχης βαρύτητας τμήματα και άλλες ειδικότητες υγειονομικών υπαλλήλων.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Αρχεία

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.