Print Email

Παρεμβάσεις

28.01.2016

Καθορισμός καθηκόντων Προϊσταμένων Παραϊατρικών Επαγγελμάτων

ΑΘΗΝΑ 27/1/2016
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1272

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο Α.ΞΑΝΘΟ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ

Κύριε Υπουργέ,
Με την υφιστάμενη Νομοθεσία (Ν.2889/2001, 3329/2006, Προεδρικό Διάταγμα υπ’αριθμ.87/1986 «Ενιαίο πλαίσιο Οργάνωσης Νοσοκομείων, Οργανισμοί Νοσοκομείων), το Τμήμα Παραϊατρικών επαγγελμάτων των Νοσοκομείων εντάσσεται οργανικά στην Ιατρική Υπηρεσία.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος έχει την ευθύνη λειτουργίας του Τμήματος και προΐσταται του προσωπικού.
Διευθυντής του Τμήματος Παραϊατρικών Επαγγελμάτων είναι ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας.
Το πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος είναι αρμοδιότητα του Προϊσταμένου.
Διαπιστώνουμε σε πολλά Νοσοκομεία δυσλειτουργίες στα εν λόγω Τμήματα εξαιτίας της εμπλοκής Διευθυντών Εργαστηρίων, στις αρμοδιότητες των Προϊσταμένων.
Στα πλαίσια της συναδελφικής Διευθυντικής Ιατρικής αλληλεγγύης, τους δίνεται η δυνατότητα να εμπλέκονται στα ωράρια του προσωπικού, χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα, παρακάμπτοντας τον Προϊστάμενο.
Μάλιστα στις περιπτώσεις που Διευθυντής Ιατρός του Νοσοκομείου είναι ένας εκ των Διευθυντών των Εργαστηρίων, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.
Οι Προϊστάμενοι των τμημάτων έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες από τον Οργανισμό, το Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων και την υφιστάμενη Νομοθεσία. Παρακάμπτονται από αυθαίρετες πράξεις των Διευθυντών με την ανοχή των Διοικήσεων.
Τώρα μάλιστα ακόμη περισσότερο αφού χρέη Διοικητών Νοσοκομείων κάνουν οι Διευθυντές της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Τα ωράρια εργασίας θα πρέπει να συντάσσονται από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Παραϊατρικών Επαγγελμάτων, να συνυπογράφονται από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και να εγκρίνονται από τον Διοικητή.
Σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκονται οι Διευθυντές των Εργαστηρίων.
Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο οι Προϊστάμενοι να έχουν την υπηρεσιακή ευθύνη λειτουργίας του Τμήματος, χωρίς να διαθέτουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. Ως παραδείγματα Νοσοκομείων αναφέρουμε το ΠΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, το ΓΟΝΚ και το ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.
Οφείλετε να εκδώσετε σχετική εντολή προς τα Νοσοκομεία της χώρας ή Υπουργική Απόφαση, προκειμένου οι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας να σέβονται την υφιστάμενη Νομοθεσία.
Σας κοινοποιούμε σχετικά έγγραφα ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και Προϊσταμένων Παραϊατρικών Επαγγελμάτων.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.