Εκτύπωση σελίδας

Παρεμβάσεις

24.11.2015

Παρέμβαση για τις Αποκλειστικές Νοσοκόμες

ΑΘΗΝΑ 24/11/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 1012

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κο. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΕΔΗΝ

Κύριε Υπουργέ,

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας με έγγραφό της με αρ. πρωτ. Α3γ/οικ. 81825/26-10-2015 προς την 1η ΥΠΕ Αττικής και 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, σχετικά με την απασχόληση αποκλειστικών νοσοκόμων, που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων και δεν περιλαμβάνονται στον ονομαστικό πίνακα του Νοσοκομείου καθιστά υπεύθυνη για την πιστή τήρηση, σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις την Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της ενότητας 7 της αριθμ. Υ4α/Γ.Π.οικ.75206/8-8-13 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1944/Β/13) οι Νοσηλευτές μετατρέπονται σε αστυνομικούς ζητώντας από αυτούς να εξακριβώνουν τα στοιχεία των Αποκλειστικών Νοσοκόμων και των συνοδών ασθενών καθιστώντας τους υπεύθυνους για το αν απασχολούνται παράνομα ή όχι.
Σε πολλές περιπτώσεις οι Νοσηλευτές προσάγονται στα αστυνομικά τμήματα ως υπεύθυνοι για την παράβαση των ανωτέρω κείμενων διατάξεων.
Επειδή το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σ’ όλα τα Νοσοκομεία, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να τροποποιήσει την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση, γιατί καθήκον του Νοσηλευτή είναι να προσφέρει ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες Υγείας και δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει τον αστυνόμο, αρμοδιότητα που ανήκει στην Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Θα προσφύγουμε σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατέψουμε το Νοσηλευτικό προσωπικό, υπό κάθε αυθαίρετη ενέργεια.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ