Print Email

Παρεμβάσεις

11.11.2015

Εκδίωξη εργολάβων από τα Νοσοκομεία

ΑΘΗΝΑ 11/11/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 953

ΠΡΟΣ 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κο. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ
2. ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ κο. ΧΡ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ

Κύριοι Υπουργοί,

Επανειλημμένως η ΠΟΕΔΗΝ θέτει το ζήτημα εκδίωξης των εργολάβων από τα Νοσοκομεία, οι οποίοι προσφέρουν μαύρη, φτηνή, ανασφάλιστη εργασία, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους εργολάβους είναι αναντίστοιχη των τεραστίων κονδυλίων που δαπανώνται.
Σταδιακά το σύνολο των υπηρεσιών στήριξης των Νοσοκομείων ιδιωτικοποιούνται και παραδίδονται στους εργολάβους.
Στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία ψηφίσατε διάταξη (Ν. 4325/2015 άρθρο 49) εκδίδοντας τις σχετικές Ερμηνευτικές Εγκυκλίους, που ήταν φωτογραφικές για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Παρά ταύτα επειδή έχουν εφαρμογή στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δίνουν τη δυνατότητα στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να προωθήσουν την εκδίωξη των εργολάβων καθαριότητας.
Τα Νοσοκομεία δύναται με τη λήξη της σύμβασης καθαριότητας, να συνάψουν με το προσωπικό που απασχολούσαν τα συνεργεία καθαριότητας, ατομικές συμβάσεις εργασίας, διώχνοντας τους «αετονύχηδες» εργολάβους.
Το εν λόγω πολύπαθο προσωπικό με την σύναψη ατομικών συμβάσεων αποκτά επιτέλους ασφαλιστικά, μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.
Ζητήσαμε από τους ανωτέρω συναρμόδιους Υπουργούς κατά την πρώτη κυβερνητική θητεία και τώρα να παρέμβουν στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, προκειμένου να υλοποιηθεί ο Νόμος και να εκδιωχτούν οι εργολάβοι.
Μάλιστα συνεχώς αναδεικνύουμε με συγκεκριμένα στοιχεία, τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλουν οι εργολάβοι και το σκανδαλωδώς υψηλό κόστος αναθέσεων.
Ταυτόχρονα ζητήσαμε την προώθηση Νομοθετικής ρύθμισης σύναψης εξαρτημένης σχέσης εργασίας με τα Νοσοκομεία, του συνόλου των εργολαβικών εργαζομένων στις υπηρεσίες στήριξης.
Έως σήμερα δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στις Διοικήσεις για εφαρμογή του Νόμου 4325/2014 άρθρο 49 που λήγει 31/12/2015.
Μόνο στο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ με πρωτοβουλίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, υλοποιήθηκε ο Νόμος. Εκδιώχθηκαν οι εργολάβοι καθαριότητας και προσλήφθηκε το σύνολο των εργαζομένων του συνεργείου με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας στους εργαζόμενους το σύνολο των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Οι εργαζόμενοι στο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ με ατομικές συμβάσεις αμείβονται με το μισθό των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συνυπολογίζοντας τριετίες τυχόν επιδόματα, αργίες κλπ. Το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ λάμπει από καθαριότητα, αφού η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις, είναι απείρως καλύτερη. Ταυτόχρονα μειώθηκε το κόστος καθαριότητας για τους δύο μήνες που συνήφθησαν οι ατομικές συμβάσεις (Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2015) κατά 30%.
Ο Νόμος έχει ημερομηνία λήξης (31/12/2015).
Έως σήμερα δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τα συναρμόδια Υπουργεία, υλοποίησης του Νόμου στα Νοσοκομεία.
Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας θέσαμε ξανά το ζήτημα της εκδίωξης των εργολάβων με εφαρμογή του Νόμου και παράτασής του χωρίς ημερομηνία λήξεως.
Απάντησε ότι άλλαξε η πολιτική μας.
Θα δώσουμε δυνατότητα είπε συμμετοχής, με μπόνους στις διαγωνιστικές διαδικασίες συμβάσεων του έργου της καθαριότητας των Νοσοκομείων σε Κοιν. Σ. Επ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) του Ν. 4019/2011 (ΦΕΚ 216Α/30-9-2011).
Αν είναι δυνατόν!!!
Από την πίσω πόρτα ξανά εργολάβοι!!!
Κοιν. Σ. Επ. δεν μπορούν να συστήσουν οι σημερινοί πολύπαθοι εργαζόμενοι των συνεργείων, αφού δεν διαθέτουν το κεφάλαιο να συμμετάσχουν με συνεταιριστική μερίδα. Πίσω από τις Κοιν. Σ. Επ. θα κρύβονται οι μεγαλοεργολάβοι.
Εξάλλου και σήμερα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς των Νοσοκομείων οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Μάλιστα λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς και όταν τους ανατίθονται οι εργασίες, εμφανίζονται από την πίσω πόρτα οι μεγαλοεργολάβοι της υγείας.
Υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία στους Δήμους με Κοιν. Σ. Επ. που πίσω τους πάντα κρύβονται μεγαλοεργολάβοι. Αναλαμβάνουν δραστηριότητές και αμείβουν τους εργαζομένους με μισθούς πείνας, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα.
Γι' αυτό ζητάμε την άμεση προώθηση τροπολογίας παράτασης του Ν. 4325/2014 άρθρο 49 για δικαίωμα σύναψης των Φορέων του Δημοσίου, ατομικών συμβάσεων εργασίας μετά την 1/1/2016 και χωρίς ημερομηνία λήξεως.
Ταυτόχρονα ζητάμε την επέκταση του νόμου αυτού σε όλες τις υπηρεσίες που κατέληξαν στους εργολάβους.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.