Print Email

Παρεμβάσεις

26.02.2014

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ζητά συνάντηση από τον Υπουργό Υγείας

ΑΘΗΝΑ 25/2/2014
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 2730

 

 

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
          κο ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Κύριε Υπουργέ,
Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ ζητάει συνάντηση μαζί σας για να θέσει μεταξύ των άλλων και τα εξής ζητήματα:
1. ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με το Ν.4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α'/11.2.2014) από 11.2.2014 είναι εκ νέου ενεργή για έξι μήνες η εξουσιοδότηση για την έκδοση αποφάσεων καθορισμού Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε κατηγορίες προσωπικού των φορέων του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 15 παρ.1 του Ν.4024/2011.
Η εν λόγω διάταξη προβλέπει την έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού (Υγείας εν προκειμένου).
Υπάρχουν εκκρεμότητες σε κλάδους εργαζομένων που αποδεδειγμένα ασκούν Επικίνδυνες και Ανθυγιεινές Εργασίας που πρέπει να προαχθούν κατηγορία (από την Β' των 70€ στην Α' των 150€) ή να συμπεριληφθούν ή να διευκρινιστούν μετά τις θολές απαντήσεις του Γ.Λ.Κ. σε ερωτήματα Νοσοκομείων. Είναι επιβεβλημένη η άμεση συγκέντρωση των αιτημάτων των φορέων του Υπουργείου Υγείας και των αιτημάτων της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να προωθηθούν για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
2. ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
Το κονδύλι για το έτος 2014 είναι κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, πάνω από 11 εκατ.ευρώ. Δεν αρκεί. Ήδη εμφανίζονται δυσλειτουργίες σε πολλά Νοσοκομεία. Οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών παρελθόντων ετών και πολλά Νοσοκομεία πληρώνονται με οριζόντιες περικοπές στα δεδουλευμένα έως 50%
3. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων είναι ελλειμματικοί 30% σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουν ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και σύντομα θα αδυνατούν να στηρίξουν τη λειτουργία τους.
4. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Υγειονομικές Μονάδες συγχωνεύονται, καταργούνται, ιδιωτικοποιείται η πρωτοβάθμια περίθαλψη, τίθεται προσωπικό (8.500) σε Διαθεσιμότητα - Απολύσεις, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Η ένταξη των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα οικονομικά, διοικητικά, λειτουργικά προβλήματα.
5. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Από τα Νοσοκομεία αποχώρησαν 15.000 εργαζόμενοι τα 3,5 έτη των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ χωρίς να προσληφθεί κανείς. Αποδεκατίστηκαν κυριολεκτικά από προσωπικό. Οι συνθήκες εργασίας και νοσηλείας καθίστανται ιδιαιτέρως δυσμενείς.
6. ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (και ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ) – ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ.
Στα σχέδιά σας είναι η κατάργηση - συγχώνευση Νοσοκομείων, Τμημάτων, Κλινικών, Κλινών και Οργανικών Θέσεων μέσω της έκδοσης Νέων Οργανισμών. Επίσης η ενοποίηση υπηρεσιών στα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία μέσω της συρρίκνωσης των υφιστάμενων δραστηριοτήτων. Πριν τα Χριστούγεννα ανακοινώσατε ότι πάγωσε η διαδικασία των 850 διαθεσιμοτήτων. Σχεδιάζεται σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας κου Μπέζα την κατάργηση των υποστηρικτικών Υπηρεσιών και Διαθεσιμότητες των υπηρετούντων υπαλλήλων; Προτίθεστε να υλοποιήσετε τις ανωτέρω αποφάσεις στο προσεχή διάστημα;
7. ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Σήμερα υπάρχουν 3 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες αποκλεισμένοι από το Σύστημα Υγείας. Το κόστος των υπηρεσιών μετακυλύετε στις τσέπες των πολιτών (χαράτσια, αγορά). Προτίθεστε να αυξήσετε την δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Υγεία; Να καταργήσετε τα χαράτσια; Την συμμετοχή των πολιτών;
8. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Γύρω από τη διαχείριση των Νοσοκομειακών Αποβλήτων με το θόρυβο που εσκεμμένα δημιουργήθηκε από τον ιδιοκτήτη του Αποτεφρωτήρα ποινικοποιήθηκε η εργασία των υπαλλήλων και απομειώθηκαν δραστικά οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων.
9. ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ – ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Υπάρχουν εκκρεμότητες υπαλλήλων για πολλά έτη. Μετατάξεις σε ανώτερη κατηγορία. Μετατάξεις – Αποσπάσεις σε άλλα νοσοκομεία. Προτίθεστε να ξεπαγώσετε τη διαδικασία;

10. ΠΡΟΒΑΔΙΖΟΥΣΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ακόμη δεν επανήλθε η νομιμότητα στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Με τον Ν.4024/2013 άρθρο 10 δεν υπάρχει προβαδίζουσα κατηγορία. Διοικήσεις Νοσοκομείων παράνομα αναθέτουν καθήκοντα σε υπαλλήλους με βάση τις προβλέψεις των Νέων Οργανισμών για προβαδίζουσα κατηγορία. Προτίθεστε να επαναφέρετε την νομιμότητα;
Τα ανωτέρω είναι επείγοντα ζητήματα όπως και άλλα. Οι εργαζόμενοι θα ήθελαν να γνωρίζουν τα σχέδια του Υπουργού Υγείας και της Κυβέρνησης.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.