Εκτύπωση σελίδας

Κινητοποιήσεις

12.12.2022

Η ΠΟΕΔΗΝ στην Πάτρα. Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας-Πρόνοιας-ΕΚΑΒ, την Τετάρτη 14/12/2022 και Πανελλαδική Συγκέντρωση 8.30πμ. στην Πλατεία Γεωργίου. Θα ακολουθήσει Πορεία προς την 6η ΥΠΕ.

ΑΘΗΝΑ 12/12/2022
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 688

 

Η ΠΟΕΔΗΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
ΠΟΡΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΕΚΑΒ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8:30πμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ 6Η ΥΠΕ

Η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει ακόμη μια Δυναμική Αγωνιστική κινητοποίηση στην ΠΑΤΡΑ. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία, Πρόνοια, ΕΚΑΒ. Θα βάζουμε συνεχώς εμπόδια για να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4999/2022 που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τη Δημόσια Υγεία.
Η Δημόσια Υγεία απέδειξε στην πανδημία τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο της. Ο ιδιωτικός τομέας δεν έβαλε πλάτη στην πανδημία περιέθαλπε non covid περιστατικά αυξάνοντας τα κέρδη τους. Με τον εν λόγω ΝΟΜΟ δέχθηκε βαρύ πλήγμα ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας αφού καταργήθηκε η θεμελιώδης αρχή σύστασης του ΕΣΥ που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των υγειονομικών εν προκειμένου των γιατρών.
Είναι βέβαιον ότι η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και το αντίστοιχο ιδιώτες γιατροί να εργάζονται με μερική απασχόληση στο ΕΣΥ ταυτόχρονα με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή θα αναγκάσουν τους πολίτες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα αυξήσει την προκλητή ζήτηση , τις ανισότητες στην πρόσβαση, τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας που σήμερα βρίσκονται στο υψηλότατο ποσοστό 40% των συνολικών δαπανών.
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5%. Η κυβέρνηση ποτέ της δεν έκρυψε τα σχέδια καταργήσεων – συγχωνεύσεων κοντινών Νοσοκομείων.
Με διαρκείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση ούτε μιας κλίνης από τις 35.000 που συνολικά διαθέτουν τα Νοσοκομεία. Δεν είναι λύση το κλείσιμο ενός Νοσοκομείου για να στελεχωθεί το διπλανό του και μετά να πλημυρίζουμε από ράντζα, να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να μεγαλώνουν οι λίστες χειρουργείων. Λύση είναι η επαρκής στελέχωση με προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων. Εάν πραγματικά θέλουν την ενίσχυση του ΕΣΥ θα πρέπει να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, να δοθούν κίνητρα, να αυξηθούν οι μισθοί. Με την ακρίβεια να τσακίζει, λαμβάνουμε μισθούς σε πολλές περιπτώσεις κάτω από το κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 12 μισθούς και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι 14. Δουλεύουμε εφέτος με 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 45.000. Το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο από την εργασιακή εξουθένωση, με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειες.
Η προκήρυξη μόνιμου προσωπικού βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της επεξεργασίας των αιτήσεων στο ΑΣΕΠ και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ανακύκλωσης του υπηρετούντος προσωπικού (επικουρικοί που ήδη εργάζονται θα προσληφθούν ως μόνιμοι).
Απαιτείται σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία και συμφωνία όλων των κομμάτων της Βουλής για μονιμοποίηση των 22.000 συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η πολιτεία στη διάρκεια της πανδημίας δεσμεύθηκε κατ’ επανάληψη για τη μονιμοποίηση τους. Το άδικο μέτρο των αναστολών εργασίας που αφορά 7.000 υγειονομικούς τελειώνει 1/1/2023 και οι συνάδελφοι επιστρέφουν στην δουλειά τους, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγε και κέρδισε η ΠΟΕΔΗΝ. Θα πρέπει να καταβληθούν και οι μισθοί των συναδέλφων από 14/4/2022. Δικαιώθηκε η ΠΟΕΔΗΝ για τη μετριοπαθή στάση της υπέρ των εμβολιασμών και κατά των άδικων αναστολών εργασίας που μάλιστα είναι χωρίς ευρώ μισθό.
Χορτάσαμε χειροκροτήματα χωρίς αντίκρισμα. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίδομα 600 ευρώ στους ένστολους. Οι υγειονομικοί «στρατιώτες» του υγειονομικού πολέμου, όπως μας αποκαλούσαν, είναι εκτός αν και λάμβαναν μισθούς πείνας. Δεν ενταχθήκαμε στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με το θετικό πόρισμα της «Επιτροπής Μπεχράκη» να παραμένει επί μια διετία στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας. Χάσαμε 30 συναδέλφους από κορωνοϊό και ο θάνατός τους δεν χαρακτηρίστηκε ως εργατικό ατύχημα. Δεν θεσμοθετήθηκε η επαγγελματική νόσος.
Τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, τον εξοπλισμό, στη φύλαξη, στη στελέχωση. Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού για άλλη μια φορά κινδυνεύει να αποτύχει καθότι προσπαθούν να στηριχθεί στους αποδεκατισμένους γιατρούς του ΕΣΥ που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Έχουν επιλεγεί οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης από 2.000 πολίτες ως προσωπικοί ιατροί. Είναι αδύνατον να ανταποκριθούν καθότι προσφέρουν υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας. Εφημερεύουν στα Κέντρα Υγείας και τα κοντινά Νοσοκομεία, κάνουν εμβολιασμούς κατ’ οίκον κλπ. Εάν δεν τεθούν όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα δεν θα υπάρξει η κατάλληλη ανταπόκριση από ιδιώτες.
Η αναγκαιότητα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης αναδείχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Οι ασθενείς με κορωνοιό εισέρεαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία σε πολλές περιπτώσεις σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, αφού δεν υπήρχε γιατρός να παρακολουθεί στο σπίτι την πορεία της υγείας τους.
Με το ν.4999/2022 ιδιωτικοποιούνται οι δευτερογενείς διακομιδές του ΕΚΑΒ. Το κράτος θα πληρώνει περισσότερα στους ιδιώτες και θα υπάρχουν υψηλές κρυφές χρεώσεις στους ασθενείς. Οι δευτερογενείς διακομιδές θα πρέπει να δοθούν στα Νοσοκομεία με την επανασύσταση των οργανικών θέσεων των οδηγών ασθενοφόρων και προσλήψεων.
Στην Πρόνοια, τα τελευταία τραγικά γεγονότα με τις ΜΚΟ ανέδειξαν την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Δημόσιων Προνοιακών Μονάδων με προσωπικό και νέες θέσεις φιλοξενίας.
Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν.
Το ΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης.
Θα το προασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 8.30πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ