Print Email

Δελτία Τύπου

04.08.2023

Ιδιωτικοποίηση δευτερογενών διακομιδών

ΑΘΗΝΑ 4/08/2023
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 1332

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΔΩΝ

Το ένα Νοσοκομείο μετά το άλλο εκχωρούν τις δευτερογενείς διακομιδές σε ιδιωτικά ασθενοφόρα. Οι Εταιρείες αυτές αναλαμβάνουν έναντι υψηλής αμοιβής τις διακομιδές αυτών των ασθενών.
Εκμεταλλεύονται την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων και οχημάτων και την αδυναμία των Νοσοκομείων να διενεργήσουν τις δευτερογενείς διακομιδές λόγω κατάργησης των θέσεων οδηγών στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων.
Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα αναλαμβάνουν παράνομα τις δευτερογενείς διακομιδές ασθενών καθότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει τη λειτουργία ασθενοφόρων σε κλινικές και ασφαλιστικούς οργανισμούς για δικαιούχους και μόνο για ασθενείς που είναι συμβεβλημένοι με αυτούς.
Η εκχώρηση των δευτερογενών διακομιδών στον ιδιωτικό τομέα γίνεται στη συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με νόμο με την οποία εμπλέκονται στις πρωτογενείς επείγουσες διακομιδές οι ένστολοι, οι υπάλληλοι των Δήμων και στις περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας.
Υπάρχουν καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα ότι διενεργούνται διακομιδές από ενστόλους με πέντε ώρες εκπαίδευση χωρίς να γνωρίζουν να παρέχουν Πρώτες Βοήθειες και τη λειτουργία των ασθενοφόρων καθώς επίσης και από το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας το οποίο ποτέ δεν έχει κάνει διακομιδές ούτε έχει εκπαιδευτεί γι’ αυτό.
Από τις διακομιδές που πραγματοποιούνται με αυτό τον τρόπο χωρίς την συμμετοχή πληρωμάτων ασθενοφόρων – διασωστών έχουν συμβεί τραγελαφικές καταστάσεις με μεγάλη επικινδυνότητα για διακομιζόμενους ασθενείς. Οι Υγειονομικοί που συμμετέχουν στις διακομιδές παρά τη θέληση τους χωρίς να έχουν τη σχετική εκπαίδευση που απαιτείται (απόφοιτοι σχολής ΙΕΚ ΕΚΑΒ) ανησυχούν για την εμπλοκή τους σε δικαστικές προσφυγές συγγενών και ασθενών.
Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να καταργήσει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με νόμο, να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με πληρώματα ασθενοφόρων και οχήματα, να μονιμοποιήσει τους Συμβασιούχους όπως πρέπει να γίνει με όλους τους Συμβασιούχους που εργάζονται στη Δημόσια Υγεία και για τις δευτερογενείς διακομιδές να τις αναλάβουν τα Νοσοκομεία με την σύσταση ξανά των οργανικών θέσεων ΔΕ Οδηγών και την πρόσληψη επαρκούς αριθμού.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.