Print Email

Δελτία Τύπου

13.09.2022

Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους Υγειονομικούς. Από 0 - 20 ευρώ το μήνα οι αυξήσεις με βάση τις εξαγγελίες

ΑΘΗΝΑ 13/09/2022
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 360

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς
Από 0 – 20 ευρώ το μήνα οι αυξήσεις με βάση τις εξαγγελίες

Ο Πρωθυπουργός δεν εξήγγειλε την επίλυση κανενός αιτήματος που θέσαμε στην πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 9/9/2022.
Εξαγγέλθηκε η αύξηση των μισθών των γιατρών από 1/1/2023. Οι γιατροί πληρώνονται με ειδικό μισθολόγιο και οι όποιες αλλαγές – αυξήσεις δεν αφορούν τους 70.000 υγειονομικούς που εργάζονται στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας – ΕΚΑΒ οι οποίοι πληρώνονται με το Ενιαίο Μισθολόγιο των Δημοσίων υπαλλήλων και λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος και όχι 14 μισθούς όπως στον Ιδιωτικό τομέα. Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι πολλοί εκ των υγειονομικών λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
Η ακρίβεια τσακίζει. Ζητάμε αξιοπρέπεια.
Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο Μισθολόγιο των Δημοσίων υπαλλήλων που μας αφορά, όμως από 1/1/2024.
Με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού οι αυξήσεις των υγειονομικών θα είναι από 0 έως 20 ευρώ το μήνα. Στους υγειονομικούς που με αυτοθυσία και δεκάδες νεκρούς βρίσκονται τρία χρόνια τώρα στην πρώτη γραμμή. Τους υγειονομικούς που εισέπραξαν άπειρα χειροκροτήματα και διαπιστώνουμε ότι σε αυτά θα μείνουμε.
- Κατάργηση ειδικής εισφοράς Ταμείου Πρόνοιας. Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αφορά μόνο τους μόνιμους υγειονομικούς. Η ειδική εισφορά που κρατείται υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας είναι 1% επί τους μικτού μισθού. Η εισφορά αυτή δεν παρακρατείται από τους Συμβασιούχους εργαζόμενους που αγγίζουν το 40% του συνόλου του προσωπικού στο ΕΣΥ. Ως εκ τούτω οι Συμβασιούχοι υγειονομικοί δεν θα έχουν καμία μισθολογική διαφοροποίηση στο μισθό από την κατάργηση της εν λόγω εισφοράς. Στους μόνιμους εργαζόμενους η κατάργηση της εν λόγω εισφοράς θα επιφέρει αυξήσεις 10 με 20 ευρώ το μήνα.
- Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Αφορά τους υγειονομικούς μόνιμους και Συμβασιούχους που λαμβάνουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα (πριν την κράτηση του φόρου) κατ’ έτος πάνω από 13.000 ευρώ. Οι μισοί και πλέον υγειονομικοί λαμβάνουν καθαρό φορολογητέο ετήσιο εισόδημα κάτω των 13.000 ευρώ (μισθό κάτω των 1.083 ευρώ το μήνα) και ως εκ τούτω δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στο μισθό τους. Με 13.000 καθαρό φορολογητέο ετήσιο εισόδημα θα αυξηθεί ο μισθός 1,83 ευρώ το μήνα. Με 14.000 καθαρό φορολογητέο ετήσιο εισόδημα θα αυξηθεί ο μισθός 3,66 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για κάθε επιπλέον χίλια (1000) ευρώ, πάνω των 13.000 ευρώ καθαρού ετήσιου εισοδήματος, η αύξηση είναι 1,83 ευρώ ο μήνας.
Παραδείγματα: Υγειονομικός με 1.728 μικτό μισθό το κέρδος είναι 7,9 ευρώ το μήνα.
Υγειονομικός με μικτό εισόδημα 1.448 ευρώ το μήνα το κέρδος είναι 3,42 ευρώ το μήνα. Καμία άλλη εξαγγελία.
Δεν έγινε καμία αναφορά από τον Πρωθυπουργό ή από τους Υπουργούς στα εγκαίνια του περιπτέρου του Υπουργείου Υγείας στη ΔΕΘ για την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που το θετικό πόρισμα της Επιτροπής που σύστησαν βρίσκεται πάνω από ένα χρόνο στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας.
Δεν έγινε καμία αναφορά στην θεσμοθέτηση της επαγγελματικής νόσου του εργατικού ατυχήματος αν και χάσαμε δεκάδες συναδέλφους και χιλιάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ανακοινώθηκε ότι 12.000 συμβασιούχοι θα παραμείνουν στο σύστημα. Οι συμβασιούχοι είναι πολύ περισσότεροι και η θέση μας είναι για μονιμοποίηση και όχι για διαρκείς ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων.
Ανακοινώθηκε προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού 6.000 για το έτος 2022 και 6.000 για το έτος 2023.
Οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ χρονοβόρες. Για την τωρινή προκήρυξη των 3.720 θέσεων οι αιτήσεις υποβάλλονται 23 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτώβρη και η επεξεργασία της θα καθυστερήσει άνω του ενός έτους. Εάν δεν μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι όπως διεκδικούμε θα υπάρξει ανακύκλωση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού. Οι Συμβασιούχοι θα συμμετέχουν στις προκηρύξεις και εάν προσληφθούν θα μένει κενή η θέση του Συμβασιούχου που τώρα καταλαμβάνουν.
Δεν εξαγγέλθηκε τίποτα για την άρση των αναστολών εργασίας.
Δεν έγινε καμία αναφορά στην τροποποίηση του καθηκοντολογίου των ΔΕ Νοσηλευτικού προσωπικού που αναστάτωσε τη λειτουργία των Νοσοκομείων αδρανοποιώντας 10.000 ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό. Την θεσμοθέτηση Ενιαίου Κλάδου με διακριτά καθήκοντα.
Ως εκ τούτω Φθινόπωρο και Χειμώνα οι υπηρετούντες υγειονομικοί θα κληθούν να δώσουν τη μάχη της περίθαλψης κουρασμένοι και αποδεκατισμένοι.

 


Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

 

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.