Print Email

Δελτία Τύπου

29.04.2022

Απολύσεις συμβασιούχων του Ε.Σ.Υ.

 

ΑΘΗΝΑ 29/04/2022
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 5979

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση για 2η φορά τον τελευταίο χρόνο απολύει συμβασιούχους του ΕΣΥ, κάτι που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει από το 2013 και μετά!!!Την 1η φορά δεν ανανέωσε συμβάσεις επικουρικού προσωπικού λόγω μη εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούσε να εργαστεί κανονικά με 2 rapid tests την εβδομάδα, όπως και όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας προληπτικοί έλεγχοι που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να γίνονται σε όλο ανεξαιρέτως το υγειονομικό προσωπικό, τη στιγμή που όλοι κολλάνε και όλοι μεταδίδουν.
Ο εμβολιασμός δε μπορεί να αποτελεί ούτε τιμωρία, ούτε εκφοβισμό, ούτε επιβράβευση. Η κυβέρνηση όχι απλά εκβιάζει και τιμωρεί, αλλά εντελώς προσχηματικά χρησιμοποιεί τον εμβολιασμό για να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο των απολύσεων στο δημόσιο.
Δουλεύουμε με 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι τον Απρίλιο (αναστολές, συνταξιοδοτήσεις, νοσήσεις). Το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται είναι τσακισμένο από την κούραση. Και όμως.
Η κυβέρνηση προχωράει ένα βήμα περαιτέρω. Συγκεκριμένα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ4βΓ.Π.οικ.21912 – ΦΕΚ 1995 Β 20/4/2022 στο άρθρο 2 αναφέρεται ότι η παράταση έως 31/12/2022 των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, για το προσωπικό που έχει αντικαταστήσει υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων λόγω μη εμβολιασμού, διακόπτεται όταν ο υπό αναστολή υπάλληλος επιστρέψει στα καθήκοντα του.
Με βάση τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση θα φύγουν από το σύστημα εκατοντάδες εργαζόμενοι.
Πραγματικά είναι μια τραγική απόφαση τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι ελλείψεις είναι τεράστιες, εξάλλου τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από προκήρυξη αυτής της κυβέρνησης, και τις αυξημένες ανάγκες λόγω Πανδημίας.
Αυτό είναι το ευχαριστώ στους ανθρώπους που κλήθηκαν να στηρίξουν το ΕΣΥ σε αντίξοες συνθήκες, εργαζόμενοι σε εξοντωτικούς ρυθμούς, με εξευτελιστικούς μισθούς (λαμβάνοντας υπόψη και τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις λόγω ακρίβειας), χωρίς να έχουν πάρει ούτε τις κανονικές τους άδειες. Η αναγνώριση της προσφοράς των συμβασιούχων συνοψίζεται σε μία τηλεφωνική ενημέρωση ότι 30 Απριλίου (σε 2 ημέρες) απολύονται!!! Πως μπορεί το κράτος να κάνει κάτι τέτοιο όταν 31 Μαρτίου ανανεώθηκαν οι συμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους??? Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους απέρριψαν άλλες εργασίες, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.
ΝΤΡΟΠΗ!!!
Προφανώς και η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο με οικονομικά κριτήρια, αδιαφορώντας για το δημόσιο συμφέρον και το εθνικό σύστημα υγείας. Εκτός και αν θεωρούν ότι η Πανδημία έχει τελειώσει, τη στιγμή που την τελευταία εβδομάδα η Ελλάδα έχει περάσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμό λόγω covid-19.
Όλο αυτό βέβαια εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», με λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπου το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση. Αυτή είναι η τύχη που επιφύλασσε σε όλους τους συμβασιούχους η κυβέρνηση.
Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Δεν ανεχόμαστε να ζούμε με ένα μισθό που συρρικνώθηκε περισσότερο από 30% την προηγούμενη δωδεκαετία, ενώ αυξάνονται η εντατικοποίηση, οι συνεχείς εφημερίες και βάρδιες, οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
• Άρση των αναστολών εργασίας
• ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΕΣΥ» των νοσοκομείων-επιχειρήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
• Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
• Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα ΒΑΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.