Print Email

Δελτία Τύπου

29.01.2013

Κοινή Συνέντευξη Τύπου ΠΟΕΔΗΝ - ΟΕΝΓΕ ενόψει της 24ωρης Πανυγειονικής Απεργίας στις 31/01/2013

ΑΘΗΝΑ 29-1-2013
ΑΡ.ΠΡΩΤ. 1148

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΤΡΙΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013


Κυρίες - κύριοι,


Η νέα χρονιά θα είναι έτος εξελίξεων στο χώρο της Υγείας – Πρόνοιας, με την εφαρμογή των διατάξεων του Μνημονίου.
Η διαρκής οικονομική αφαίμαξη του συστήματος με πρόσχημα την περιστολή της σπατάλης θα οδηγήσει σε περαιτέρω αδυναμία χρηματοδότησης του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και την μετακύλυση του κόστους στους ίδιους τους πολίτες.
Ο ΕΟΠΥΥ λόγω της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος (κούρεμα αποθεματικών, ανεργία, λουκέτα) αδυνατεί να καταβάλλει τα νοσήλεια στα Νοσοκομεία και αυτά με τη σειρά τους δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία υλικά για την λειτουργία τους. Το Μνημόνιο απαγορεύει την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος. Οι δαπάνες υγείας από το κρατικό προϋπολογισμό είναι και αυτές μειωμένες με επιπτώσεις στους μισθούς, στις υπερωρίες, στις εφημερίες, στις προσλήψεις, στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Το κονδύλι των πρόσθετων αμοιβών και εφημεριών είναι μειωμένο για τρίτο συνεχόμενο έτος. Το συνολικό ποσό είναι 340 εκ.ευρώ. Στην εσωτερική κατανομή για το μη Ιατρικό προσωπικό αντιστοιχούν 90εκ.ευρώ εκ των οποίων 10,5εκ.ευρώ για τους 3.300 εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, 11.4εκ.ευρώ για τους 1500 επιστημονικό μη Ιατρικό προσωπικό (Φαρμακοποιοί, Χημικοί, Βιολόγοι, Βιοχημικοί, Ψυχολόγοι κα) και 69εκ.ευρώ για 65.000 εργαζόμενους Νοσηλευτικό – Διοικητικό – Τεχνικό – Βοηθητικό. Το κονδύλι από 150εκ. ευρώ το 2010 πετσοκόπηκε κατά 40% το 2013 στα 90 εκατ.ευρώ. Το κονδύλι δεν επαρκεί για το 2013 ενώ υπάρχει η εκκρεμότητα του Μαρτίου και του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του 2012 για όλα σχεδόν τα Νοσοκομεία, αλλά και πολλοί μήνες απλήρωτοι σε αρκετά από αυτά λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης.
Το κονδύλι των 20 εκ.ευρώ που είναι εγγεγραμμένο για νέες προσλήψεις είναι αμφίβολο, αν θα υλοποιηθεί, καθώς εξαρτάται από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η υστέρηση εσόδων αντιμετωπίζεται με αυτόματη περικοπή δαπανών ακόμη και τόσο ανελαστικών. Προσλήψεις έχουν να πραγματοποιηθούν από το 2010 (7Κ) και σε συνδυασμό με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας διετίας κυρίως Νοσηλευτικού – Παραϊατρικού προσωπικού (γυναίκες μητέρες) έχει οδηγήσει τα Νοσοκομεία και τις υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας σε πλήρη αποδιοργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό πως οδηγούμαστε σε κλείσιμο κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας λόγω ελλείψεων Νοσηλευτικού Προσωπικού, παρότι οι ανάγκες για αυτές τις κλίνες είναι αυξημένες.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού μέσα από τους Νέους Οργανισμούς, με τις Συγχωνεύσεις - Καταργήσεις Νοσοκομείων, και το κλείσιμο 660 τμημάτων. Η λειτουργία των μικρομεσαίων Νοσοκομείων οργανώνεται σε επίπεδο τομέων (χειρουργικός – παθολογικός) συγχωνεύοντας αντίστοιχες κλινικές. Με τον ανορθόδοξο αυτό τρόπο επιχειρούν να εξοικονομήσουν προσωπικό και να καταργήσουν διευθυντικά στελέχη και θέσεις ευθύνης.
Η έκδοση των Οργανογραμμάτων θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση κλινών, για την αναδιανομή του προσωπικού την κινητικότητα, αλλά και για τη διαθεσιμότητα μέσω του πλεονάζοντος προσωπικού. Σωματεία εργαζομένων και ΠΟΕΔΗΝ θα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα να μην υπάρξει πλεονάζον προσωπικό στους υπό έκδοση Οργανισμούς και ΚΑΝΕΝΑΣ συνάδελφος οποιασδήποτε ειδικότητας να οδηγηθεί στην διαθεσιμότητα και την πιθανή απόλυση.
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει την διαθεσιμότητα που οδηγεί σε απολύσεις. Ακόμη και στο θέμα των επίορκων, υπάρχουν αυταρχικές λογικές και προβλέψεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας, και μια απλή και αστήρικτη καταγγελία μπορεί να βάλει έναν αθώο υπάλληλο σε περιπέτειες. Προβλήματα προκύπτουν και με εκκρεμότητες στα πειθαρχικά από ενστάσεις που δεν ολοκληρώθηκαν λόγω αδυναμίας συγκρότησης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Η πολιτική περικοπών στις Συντάξεις κύριων και επικουρικών συνεχίζονται ακάθεκτες. Το εφάπαξ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ δραστικά για τους Δημοσίους υπαλλήλους κατά 38% για τους νέους συνταξιούχους. Η αναμονή είναι πάνω από δύο χρόνια και διαρκώς αυξάνεται. Τα ΝΕΑ γενικά όρια εκτινάσσονται στα 67 έτη και υπάρχει επιβάρυνση περίπου 5 ετών στα ενδιάμεσα όρια, για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα για τους νεοδιόριστους είναι κατοχυρωμένη καθώς προσλαμβάνονται με ασφάλεια του ΙΚΑ μετά το 2011. Οι παλαιοί εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης κατά το πλείστον. Θα πρέπει όσοι προσελήφθησαν μετά το 2000 να ενταχθούν υποχρεωτικά στα ΒΑΕ για να εξασφαλίσουν κυρίως το Συνταξιοδοτικό όφελος. Για όσους, προσελήφθησαν από το 1992 – 2000 να δοθεί η δυνατότητα επιλογής.
Οι αμοιβές μας έχουν υποστεί καθίζηση ενώ η περικοπή του υπολείμματος του 13ου, 14ου μισθού τις υποβαθμίζει περαιτέρω. Η νέα παρακράτηση φόρων θα επιβαρύνει όλους τους μισθωτούς με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12000€ ανεξαρτήτου οικογενειακής κατάστασης. Αυτό είναι το νέο δραματικό τοπίο κάτω από το οποίο καλούμαστε να επιτελέσουμε απερίσπαστοι το έργο μας.
Η ψήφιση των μέτρων του 3ου Μνημονίου δεν θα κάμψει το φρόνιμά μας. Απαιτείται οργανωμένη αντίσταση για την ανατροπή τους. Οι θεωρίες πως τα επώδυνα αυτά μέτρα είναι τα τελευταία, γκρεμίστηκαν σαν χάρτινος πύργος από την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που συνδέει ευθέως την λήψη Νέων Μέτρων με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Επιμένει στην απόλυση Δημοσίων Υπαλλήλων, στην παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και των χαρατσιών, αλλά και στη λήψη νέων μέτρων 4-6 δις ευρώ για το 2014 – 2015.
Η ΠΟΕΔΗΝ σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ και τους άλλους υγειονομικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, αποφασίσαμε την ΠΕΜΠΤΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ να διοργανώσουμε 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΙΕΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για την Ανατροπή των Ανθυγιεινών Πολιτικών των Μνημονίων που Υπονομεύουν και Διαλύουν το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ.
Καλούμε τα Σωματεία Μέλη μας να οργανώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μαζική συμμετοχή στην απεργία και το Πανελλαδικό – Πανυγειονομικό Συλλαλητήριο με συγκέντρωση στις 12 κάτω από το Υπουργείο Υγείας και πορεία στο Σύνταγμα.


ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ:
• ΣΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
• ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
• ΣΤΑ ΣΦΑΓΙΑΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
• ΣΤΗΝ ΠΕΝΙΧΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
• ΣΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.