Print Email

Δελτία Τύπου

21.02.2022

Την Τετάρτη 23/02/2022 Πανελλαδική Πανυγειονομική Απεργιακή Κινητοποίηση.

ΑΘΗΝΑ 21/02/2022
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 5716

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/02/2022
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
7ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 8πμ – 15μμ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8:30πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗΣ
ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΒΟΥΛΗ, Γ.Λ.Κ., ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Το ερχόμενο Σάββατο 26/02/2022 κλείνουμε 2 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο απολογισμός θλιβερός. Δεν προλαβαίνουμε να «μαζεύουμε» τους νεκρούς από τα Νοσοκομεία.
Τον πρώτο χρόνο χάθηκαν 6.500 άνθρωποι από κορωνοϊό και το δεύτερο χρόνο παρ’ ότι υπήρχαν οι εμβολιασμοί, μακρύς χρόνος να οργανωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας χάθηκαν 19.000 άνθρωποι. Από τις ΜΕΘ εξήλθαν μόνο 4.200 ασθενείς και πλέον των 18.000 πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Όλοι κατά βάση οι σοβαρά ασθενείς θα πρέπει να δίνουν τη μάχη για τη ζωή εντός ΜΕΘ και όχι να γίνεται επιλογή ασθενών. Πολυτέλεια οι ΜΕΘ κατά τον κο Μητσοτάκη.
Με αυτά τα δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα αναδεικνύονται οι παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε Πρωτοβάθμια και Νοσοκομειακή Περίθαλψη.
Τα νοσοκομεία διαθέτουν απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές. Σε πολλά δεν υπάρχει επαρκή οξυγόνο. Δεν σηκώνουν τα δίκτυα λόγω αυξημένων αναγκών. Το προσωπικό γονάτισε από την κούραση. Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς με κορωνοϊό. Δεν υπάρχουν πνευμονολόγοι, παθολόγοι και τα περιστατικά κορωνοιού τα φροντίζουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων (αλλεργιολόγοι, οφθαλμίατροι κλπ). Σε σχέση με πέρυσι είμαστε 10.000 λιγότεροι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων είναι 1 δις ευρώ και οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5%. Η ιχνηλάτηση αφέθηκε στην τύχη και στις τσέπες των πολιτών. Τα τεστ κορωνοιού δεν συνταγογραφούνται, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν χορηγούνται δωρεάν. Είναι σε διατίμηση 47 ευρώ όταν η τιμή που αγοράζουν τα νοσοκομεία είναι λιγότερη των 18ευρώ. Οι πρωτοβάθμιες μονάδες στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού, υποδομών και υλικών. Αποψιλώθηκαν από προσωπικό για να καλύπτουν ανάγκες των νοσοκομείων.
Αντί λοιπόν να σκύψουν το κεφάλι οι κυβερνώντας να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με επαρκή εξοπλισμό και στελέχωση συνεχώς ανακοινώνουν τις προθέσεις για ιδιωτικοποίηση (ακόμη και τώρα!!!) για κατάργηση – συγχώνευση Υγειονομικών Μονάδων. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Αν. Υπουργού Υγείας στην τελευταία συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ. Όποια Υγειονομική Μονάδα δεν είναι παραγωγική θα κλείνει!!! Υπάρχουν σήμερα Υγειονομικές Μονάδες είπε που έχουν υπεράριθμο προσωπικό!!!
Κυρία Υπουργέ, οι Υγειονομικές Μονάδες δεν είναι υποκαταστήματα Τραπεζών που όταν δεν είναι παραγωγικές, κερδοφόρες κλείνουν. Που είδατε εσείς το υπεράριθμο προσωπικό;
Αυτές οι απόψεις είναι ακραίος νεοφιλελευθερισμός.
Δεν μας νοιάζει είπε η κα. Γκάγκα ποιός καθαρίζει τα Νοσοκομεία. Πόσο στοιχίζει αλλά πως τα καθαρίζει για να δικαιολογήσει την παλινόρθωση των εργολάβων που στοιχίζουν περισσότερο στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Ετοιμάζουν την επιστροφή των νταβαντζίδων της Δημόσιας Υγείας.
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ξεκίνησε ως ένα αδιέξοδο, λάθος της κυβέρνησης και κατέληξε να είναι ένα «καπρίτσιο» καθ’ ότι εφαρμόστηκε μόνο στο Υγειονομικό προσωπικό που είναι εμβολιασμένο σε καθολικό ποσοστό 97% και σε κανένα άλλο επαγγελματικό κλάδο με πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (ιερείς, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί κλπ) προς αποφυγή του πολιτικού κόστους. Επιμένουν στην αναστολή εργασίας χωρίς να υπάρχει το παραμικρό υγειονομικό όφελος καθ’ ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν ήπια και μεταδίδουν τον ιό.
Επιπλέον εκατοντάδες συνάδελφοι σήμερα εργάζονται με ενεργή τη νόσο κορωνοιού λόγω των επικίνδυνων οδηγιών ΕΟΔΥ (5 ημέρες καραντίνα και επιστροφή με θετικό τεστ και ήπια συμπτώματα, κατάργηση καραντίνας υγειονομικών όταν έρχονται σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα).
Να επιστρέψουν πίσω οι συνάδελφοι χθες. Μην τολμήσετε κύριε Μητσοτάκη, κύριε Πλεύρη, κυρία Γκάγκα, να τους απολύσετε. Τέτοιες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις δεν θα έχετε ξαναδεί.
Έχουμε 16.000 Συμβασιούχους, Επικουρικούς, ΟΑΕΔ και προσπαθούν να τους χωρέσουν σε μία προκήρυξη 4.000 θέσεων με ισχνή μοριοδότηση και προτεραιότητα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ήταν θεατές στην πανδημία. Διεκδικούμε την μονιμοποίηση όλων. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν τόλμησαν να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα για νοσηλεία επειγόντων περιστατικών κορωνοιού σε κλινικές και ΜΕΘ.
Δεν κρύβονται με τίποτα οι προθέσεις για ιδιωτικοποίηση.
Πολεμήσαμε ως ήρωες το αναγνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία εκτός της κυβέρνησης. Χάσαμε 30 συναδέλφους από κορωνοϊό ακόμη 50 νοσηλεύτηκαν στις εντατικές, νόσησαν χιλιάδες και όμως δεν έχουν θεσμοθετήσει το εργατικό ατύχημα, δεν προωθούν την ένταξή μας στα ΒΑΕ παρά το θετικό πόρισμα της Επιτροπής που παραμένει ένα χρόνο στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας.
Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που αποτελεί μέρος του πενιχρού μισθού μας (850 ευρώ το μήνα) με πρόταση της Επιτροπής ετοιμάζουν δυσμενείς αλλαγές.
Αντί να το αυξήσουν, να το επεκτείνουν σε όλους του Υγειονομικούς περικόπτουν, υποβιβάζουν κατηγορία ειδικότητας Υγειονομικών. Τέτοια επιβράβευση από την πολιτεία!!!
Για άλλη μία φορά η αστυνομία, τα ΜΑΤ μας γέμισαν χημικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε μία ειρηνική διαδήλωση για την προστασία του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
Καταγγέλλουμε την πρακτική αυταρχισμού και τρομοκρατίας της κυβέρνησης.
Να μην τολμήσουν τα ΜΑΤ να βρεθούν στην μεθαυριανή μας πορεία.

Η Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

 

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.