Print Email

Δελτία Τύπου

30.03.2021

Νέες Κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ. 7 Απριλίου Πανελλαδική Ημέρα Δράσης και 22 Απριλίου 5ωρη Στάση Εργασίας και Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Πλατεία Μαβίλη 9πμ.

ΑΘΗΝΑ 30/3/2021
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 4287

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέες κινητοποιήσεις ΠΟΕΔΗΝ

7 Απριλίου Πανελλαδική Ημέρα Δράσης
22 Απριλίου 5ωρη Στάση Εργασίας & Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην πλατεία Μαβίλη 9πμ

Διώκουν ποινικά – πειθαρχικά μια σειρά από εκπροσώπους φορέων των υγειονομικών επειδή αναδεικνύουν τις παθογένειες του συστήματος.
Παρά την αύξηση των ΜΕΘ κανονικών και προσωρινών παρά το μέγεθος των δωρεών που έγιναν στα Νοσοκομεία, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν. Αρκετοί διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους. Σε κάθε εφημερία τα Νοσοκομεία γεμίζουν 2 με 3 κλινικές περιστατικά κορωνοϊού σε βάρος άλλων γενικών παθήσεων αυξάνοντας την νοσηρότητα και τη θνητότητα από άλλες αιτίες. Η χρησιμότητα των Νοσοκομείων που έκλεισαν ή συρρίκνωσαν την λειτουργία τους το 2014 διαπιστώνεται σήμερα. Με ελλείψεις προσωπικού και υποδομές κλήθηκαν να νοσηλεύουν αποκλειστικά περιστατικά κορωνοϊού (Αμαλία Φλέμιγκ, Δυτικής Αττικής, Παμμακάριστος).
Μετακινεί γιατρούς από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική (Νοσοκομείο Σισμανόγλειο), επιστρατεύει γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ χωρίς σχέδιο και οργάνωση. Ναι στην επίταξη των γιατρών της Πρωτοβάθμιας για να παρακολουθούν ασθενείς με κορωνοϊό στο σπίτι τους. Ναι στην επίταξη των κλινικών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της υγείας για περιστατικά κορωνοϊού.
Οι αντοχές του συστήματος φαίνονται από τα δεκάδες ράντζα που αναπτύσσονται σε περιστατικά κορωνοϊού και άλλων παθήσεων.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση προωθεί την αντίληψη της ατομικής ευθύνης των υγειονομικών για την νοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού με την απόφαση διενέργειας τεστ στους υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν δύο φορές την εβδομάδα. Όλοι οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα.
Ασφαλώς οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιαστούν για το καλό το δικό τους και των ασθενών. Η διασπορά του ιού στα νοσοκομεία σχετίζονται με τη μη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τακτικά προληπτικά τεστ στο προσωπικού (εμβολιασμένων και μη), για τεστ σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται, για επίδειξη αρνητικού τεστ των συνοδών.
Ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών κατά προτεραιότητα. Τώρα που πολλοί θέλουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να περιμένουν να ακυρωθεί κάποιο ραντεβού ή να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα παίρνοντας ραντεβού σε δύο μήνες.
Με δελτίο τύπου το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη μονιμοποίηση 4.000 έκτακτων μέσω ΑΣΕΠ. Υπηρετούν πάνω από 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι στα Νοσοκομεία. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται τη μονιμοποίηση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έκανε χιλιάδες προσλήψεις. Προσελήφθησαν στα νοσοκομεία πάνω από 8.000 επικουρικοί υπάλληλοι σε όλες τις ειδικότητες και συνταξιοδοτήθηκαν 3.000 μόνιμοι υπάλληλοι. Άμεσα η κυβέρνηση να προκηρύξει μόνιμο προσωπικό με ταχύτατες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.
Απαράδεκτες οι απόψεις του Υφυπουργού Εργασίας για την μη ένταξή μας στα ΒΑΕ λόγω της προσωρινότητας της πανδημίας. Η επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων υγείας είναι αποδεδειγμένη από τον ίδιο τον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών του ασφαλιστικού μας φορέα (ΕΦΚΑ)
Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων εφέτος είναι μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ.
Πέραν της οικονομικής ενίσχυσης (μισό βασικό μισθό) πέρυσι το Πάσχα δεν υπήρξε άλλη έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους υγειονομικούς. Ένα χρόνο τώρα βρίσκονται νυχθημερόν στα Νοσοκομεία χωρίς άδειες και ρεπό αντιμετωπίζοντας την πανδημία. Ζητάμε την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους ως Δώρο Πάσχα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
 Για την άδικη εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστικού στελέχους Κώστα Καταραχιά προκηρύσσουμε διευκολυντική Πανελλαδική Στάση Εργασίας την ΤΡΙΤΗ 30/3/2021 11.00 – 15.00. Προσυγκέντρωση 12 το μεσημέρι στο Νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ». Συγκέντρωση 13.00 στο Υπουργείο Υγείας
 7 Απριλίου 2021 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προκηρύσσουμε Πανελλαδική Ημέρα Δράσης και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία με απόφασή τους θα προσδιορίζουν την δράση τους
 8 Απριλίου 2021 συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής
 22 Απριλίου 2021 5ΩΡΗ Στάση Εργασίας 9π.μ – 15μμ για την ΑΤΤΙΚΗ, συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην πλατεία Μαβίλη 9πμ και πορεία στο Υπουργείο Υγείας. Για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ συγκέντρωση στις ΥΠΕ.
Η ΠΟΕΔΗΝ στις δράσεις της θα τηρήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Ένταξη στα ΒΑΕ
• Χαρακτηρισμό θανάτου συναδέλφων από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα
• Μονιμοποίηση εκτάκτων
• Ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση
• Αυξήσεις στους μισθούς
• Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους ως Δώρο Πάσχα

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.