Print Email

Δελτία Τύπου

18.02.2021

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 9:00πμ – 15:00μμ. Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας και πορεία στο Υπουργείο Υγείας

ΑΘΗΝΑ 18/2/2021
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 4150

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΡΙΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 9:00πμ – 15:00μμ.
Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας και πορεία στο Υπουργείο Υγείας

Συγκεντρώσεις:
• Στην ΑΤΤΙΚΗ 10πμ στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).
Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Υγείας.

• Στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας 10πμ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

• Στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας 10πμ στις ΥΠΕ

Οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι βρίσκονται ένα χρόνο τώρα επί των επάλξεων του υγειονομικού πολέμου, εξουθενωμένοι με αναστολή των κανονικών αδειών, αντιμετωπίζοντας μαζί με την πανδημία και τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος.
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Τα Νοσοκομεία εμφανίζουν τέλος του έτους 2020 ληξιπρόθεσμες οφειλές 1δις ευρώ. Οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται εφέτος κατά 572εκατ.ευρώ σε σχέση με πέρυσι αν και η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης του εξοπλισμού και των υποδομών. Η όποια προσπάθεια αναβάθμισης στηρίζεται σε δωρεές που γίνονται λόγω πανδημίας.
Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Η ανοσία από τον εμβολιασμό αργεί. Η αντιμετώπιση του τρίτου κύματος επιβάλει καλύτερη οργάνωση του συστήματος στο επίπεδο της πρόληψης με περισσότερα και δωρεάν τεστ στην κοινότητα και ασφαλή νοσοκομειακή περίθαλψη με κατάλληλες υποδομές και επαρκή αριθμό ΜΕΘ.
Τα Νοσοκομεία είναι προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Έχουν ανασταλεί τακτικά χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες.
Τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες. Οι 16.000 έκτακτοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων και τους εργολάβους να βρίσκονται προ των πυλών δεν φτάνουν για να καλύψουν τα τεράστια κενά του προσωπικού.
Οι μόνιμες προσλήψεις είναι μηδενικές. Οι περισσότεροι των εκτάκτων υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις, όλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου και δικαιούνται τη μονιμοποίησή τους.
Τα Εμβολιαστικά Κέντρα στα Νοσοκομεία δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν με σκοπό να εμβολιάσουν το προσωπικό και μόνο. Εκ των υστέρων το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού να γίνει και στα Νοσοκομεία.
Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων Υγείας – Πρόνοιας.
Έχουμε χάσει ήδη 25 συναδέλφους από κορωνοϊό. Πάνω από 5.000 έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας. Πολλοί εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθούν με βαριά συμπτώματα. Εξάλλου δεν χρειαζόταν η πανδημία για να αναδείξει το δίκαιο του αιτήματος. 3.000 συνάδελφοι πάσχουν από βαριά αναπηρία και ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων αντιμετωπίζει μυοσκελετικά προβλήματα. Υπήρξαν κατ’ επανάληψη δεσμεύσεις από το πρώτο κύμα της πανδημίας για την ένταξή μας. Μάλιστα οι αρμόδιοι υπουργοί παρέπεμπαν στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας για την εξέταση του αιτήματος.
Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και παρέδωσε το πόρισμα που είναι υπέρ της ένταξης στα ΒΑΕ των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων. Όμως τη νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση.
Ζητάμε την ένταξή μας χωρίς οικονομική επιβάρυνση στην αναγνώριση του ασφαλιστικού βίου που έχουμε διανύσει και χωρίς επιβάρυνση στους χαμηλούς μισθούς με επιπλέον εισφορές. Δεν είναι συνταγματικά ορθό υγειονομικοί του ίδιοι επαγγέλματος στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ), άλλοι να είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα επειδή προέρχονται από την ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ και άλλοι να μην είναι επειδή προέρχονται από την ασφάλιση του πρώην Δημοσίου.
Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών.
Υποβάλαμε πρόταση για τον χαρακτηρισμό του θανάτου ή βαριάς αναπηρίας από κορωνοϊό των συναδέλφων των Υγειονομικών και Προνοιακών Μονάδων ως εργατικό ατύχημα για την αποκατάσταση των οικογενειών τους ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς στον υγειονομικό πόλεμο κατά του κορωνοϊού.
Έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στην πρώτη γραμμή. Οι οικογένειές τους είναι σε απόγνωση.
Συνεχίζουμε τους Αγώνες με απόλυτο σεβασμό στο υγειονομικό πρωτόκολλο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Ένταξη στα ΒΑΕ
• Χαρακτηρισμό θανάτου συναδέλφων από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα
• Μονιμοποίηση εκτάκτων
• Ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση
• Αυξήσεις στους μισθούς
• Επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.