Print Email

Δελτία Τύπου

08.09.2020

Συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ σήμερα 8-9-2020 έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Συνάντηση με την Επιτροπή Κρίσης για την ένταξή μας στα ΒΑΕ

ΑΘΗΝΑ 8/09/2020
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 3377

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ σήμερα 8/9/2020 έξω από το Υπουργείο Εργασίας
Συνάντηση με την Επιτροπή Κρίσης για την ένταξη μας στα ΒΑΕ

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα πλήθος υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων. Κληθήκαμε από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας να παρουσιάσουμε την πρότασή μας για την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Επισημάναμε στην Επιτροπή ότι η ένταξή μας είναι πολιτική απόφαση ανεξάρτητα την πρόθεση της Επιτροπής.
Η Επιτροπή επισημάναμε έχει ως έργο την αναθεώρηση της λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που βρίσκονται στον κανονισμό. Πολλά εκ των επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας εντάσσονται στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Έχουμε ενιαίο φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Από το 2011 όσοι εισέρχονται μόνιμοι στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια στα εν λόγω επαγγέλματα είναι ενταγμένοι. Το ίδιο και οι συμβασιούχοι υπάλληλοι. Εν αντιθέσει με όσους των ιδίων επαγγελμάτων προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου που δεν είναι ενταγμένοι.
Ζητήσαμε πέραν της ένταξής των επαγγελμάτων που ήδη είναι χαρακτηρισμένα ως βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να ενταχθούν όλα τα επαγγέλματα που ανήκουν στην ιατρική υπηρεσία, την επιστασία, το προσωπικό ασφαλείας, την εστίαση, την τεχνική υπηρεσία και οι Διοικητικοί που έχουν άμεση σχέση με τους ασθενείς (γραμματείς Νοσηλευτικών τμημάτων, ΤΕΠ κλπ), (όσα δεν είναι χαρακτηρισμένα ως ΒΑΕ σήμερα).
Να μην υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση στον διανυθέντα ασφαλιστικό βίο και το ασφαλιστικό δικαίωμα χορήγησης της σύνταξης αναδρομικά να ανατρέχει στην ημερομηνία θεμελίωσης.
Να μην υπάρξει αύξηση της εισφοράς στο επίπεδο των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Η αύξηση είναι 2,20% για κύρια σύνταξη και 1,25% για το επικουρικό. Εάν υπάρξει η εν λόγω αύξηση των εισφορών να δοθούν δύο μισθολογικά κλιμάκια στους εργαζόμενους που θα ενταχθούν.
Εξηγήσαμε ότι με βάση τους Ν.4387/2016 και 4670/2020 θα πρέπει να αναγνωρισθεί ο ασφαλιστικός βίος που διαθέτουμε ως να έχει διανυθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Αναλυτικά αναφέραμε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν την ένταξη μας. 600 εργαζόμενοι νόσησαν από κορωνοϊό. Ένας έχασε τη ζωή του, 50 κινδύνεψε η ζωή τους. Έχουμε γίνει σάκος του μποξ για ασθενείς και προσωπικό με παραβατική συμπεριφορά. Μαχαίρωσαν συνάδελφο, απειλήθηκαν με όπλα συνάδελφοι, καθημερινά είναι τα φαινόμενα βίας κλπ.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι κάθε ημέρα με τον κορωνοϊό και άλλα λοιμώδη νοσήματα. 3000 πάσχουν από βαριά αναπηρία με αποφάσεις Υγειονομικών Επιτροπών. 350 δεν προλαβαίνουν να πάρουν σύνταξη κατ’ έτος.
Πάνω από 25 έτη υπηρεσίας οι συνάδελφοι πάσχουν από μυοσκελετικά προβλήματα λόγω εργασιακής εξουθένωσης. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών.
Μας άκουσε η Επιτροπή χωρίς να υπάρξει κάποια δέσμευση για την εισήγησή τους. Ούτως ή άλλως η ένταξή μας είναι πολιτική απόφαση.
Η κυβέρνηση αποφασίζει και εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε.
Καταθέσαμε σχετικό υπόμνημα.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.