Εκτύπωση σελίδας

Δελτία Τύπου

03.09.2020

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: ΜΠΛΟΚ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ!!! Το ίδιο πρόβλημα και στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

ΑΘΗΝΑ 03/09/2020
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 3356

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΜΠΛΟΚ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ

Το ΕΚΕΑ εξυπηρετεί πολλά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή ανίχνευσης του κορωνοϊού ή έχουν αναλυτές μικρής δυναμικότητας και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Έφθασε το τελευταίο χρονικό διάστημα να κάνει 4000 με 6000 τεστ ημερησίως. Ξέμεινε από αντιδραστήρια και αυτό δείχνει την έλλειψη σχεδιασμού.
Από 8/9 θα προμηθευτεί αντιδραστήρια και θα εξετάζει 1000 δείγματα ημερησίως από 4000 με 6000 που εξέταζε έως τώρα. Πρέπει με παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας να προμηθευτεί μεγαλύτερο αριθμό αντιδραστηρίων και να διενεργεί τον ίδιο και μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων. Τα νοσοκομεία ήδη έλαβαν εντολή και στέλνουν τα δείγματα στο ΠΑΣΤΕΡ. Το ΠΑΣΤΕΡ που είναι κλειστό Σαββατοκύριακο
Θα καθυστερεί τα αποτελέσματα πολλές ημέρες με το φόρτο εργασίας και θα υπάρξει μεγαλύτερη νοσοκομειακή διασπορά του ιού. Το ΠΑΣΤΕΡ δεν θα έχει δυνατότητα όπως τώρα να εξετάζει τον ίδιο αριθμό δειγμάτων του ΕΟΔΥ. Έτσι θα λιγοστέψουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη κοινότητα και η ιχνηλάτηση επαφών κρουσμάτων.
Αντί το υπουργείο να προμηθεύσει αντιδραστήρια το ΕΚΕΑ για να εξυπηρετεί όλο και περισσότερες ανάγκες συρρικνώνονται ο αριθμός των τεστ που διενεργεί. Το ίδιο πρόβλημα προέκυψε και στην Θεσσαλονίκη όπου το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ειδοποίησε τα Νοσοκομεία που εξυπηρετούνται στα εργαστήριά του να μην στέλνουν δείγματα λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα Νοσοκομεία αναγκάζονται πια και στέλνουν τα δείγματα στον ιδιωτικό τομέα με κόστος 40 έως 60 ευρώ το ένα και με μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Αυτά σημαίνουν μεγαλύτερη διασπορά στα νοσοκομεία, καθυστέρηση επεμβάσεων, περισσότερο κόστος, λιγότερος έλεγχος στη κοινότητα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                   ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ