Εκτύπωση σελίδας

Δελτία Τύπου

28.07.2020

Σε πολλά Νοσοκομεία λειτουργούν τα Διοικητικά Συμβούλια χωρίς εκπροσώπους των εργαζομένων

ΑΘΗΝΑ 28/07/2020
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 3247

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε πολλά Νοσοκομεία λειτουργούν τα Διοικητικά Συμβούλια
χωρίς εκπροσώπους των εργαζομένων

Στα Νοσοκομεία διορίζονται τα Διοικητικά Συμβούλια χωρίς εκπροσώπους των Εργαζομένων (γιατρών, λοιπού προσωπικού) με την δικαιολογία ότι θα πρέπει να προηγηθούν εκλογές για την συμμετοχή τους.
Πώς όμως να προκηρυχτούν εκλογές αφού η διετή θητεία τους δεν έχει λήξει; Οι εκλογές προκηρύσσονται από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων που σωστά δεν προκηρύχθηκαν, αφενός γιατί δεν έληξε η θητεία των εκπροσώπων των εργαζομένων και αφετέρου υπήρχαν σοβαρότατες προτεραιότητες στα Νοσοκομεία που είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξάλλου οι πάσης φύσεως εκλογικές διαδικασίες αναβλήθηκαν.
Το Υπουργείο Υγείας επικαλείται εγγράφως το άρθρο 13 παρ. 1 του Ν. 2690/1999 που ορίζει ότι «Για τη νόμιμη συγκρότηση συλλογικού οργάνου απαιτείται ο ορισμός, με πράξη, όλων των μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) που προβλέπει ο νόμος. Ο ορισμός του ίδιου προσώπου με περισσότερες από μία ιδιότητες δεν επιτρέπεται. Αν ορισμένα μέλη εκλέγονται ή υποδεικνύονται από τρίτους και τα μέλη αυτά δεν έχουν ακόμη εκλεγεί ή υποδειχθεί από τα αρμόδια όργανα, η συγκρότηση είναι νόμιμη αν έχει εγκαίρως ζητηθεί εγγράφως η εκλογή ή η υπόδειξή τους και τα υπόλοιπα μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία».
Η εν λόγω διάταξη δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ στα Νοσοκομεία καθότι αναφέρει ότι δεν είναι νόμιμη η συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων χωρίς τους εκλεγμένους εκπροσώπους εφόσον δεν έχει ζητηθεί ή υποδεχθεί (εν προκειμένω προκηρυχτεί) από τη Διοίκηση η εκλογή τους.
Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν ζήτησαν, δεν υπέδειξαν και δεν προκήρυξαν τις εκλογές για τους εκπροσώπους.
Οι Υγειονομικοί ήταν σε επιφυλακή. Οι εκλογικές διαδικασίες είχαν ανασταλεί. Την ευθύνη για την εκλογή των εκπροσώπων φέρουν αποκλειστικά οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και όχι οι εργαζόμενοι.
Ζητήσαμε επανειλημμένως εγγράφως από τους Υπουργούς Υγείας να συμπληρώσουν τα Διοικητικά Συμβούλια και να συμπεριλάβουν τους εκπροσώπους εργαζομένων.
Έτσι τώρα τα Διοικητικά Συμβούλια συνεδριάζουν χωρίς να υπάρχει εκπροσώπηση των εργαζομένων.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ