Print Email

Δελτία Τύπου

11.06.2020

Να αποσυρθεί η διάταξη που αναθέτει τις αεροδιακομιδές ασθενών από το ΕΚΑΒ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

 

ΑΘΗΝΑ 11/06/2020
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 3019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Να αποσυρθεί η διάταξη που αναθέτει τις Αεροδιακομιδές ασθενών
από το ΕΚΑΒ σε ιδιωτικά συμφέροντα

Σήμερα συζητείται στην Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου υγείας για την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την προμήθεια δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων με σκοπό την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στις Αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ και διάθεση τους στην Πολεμική Αεροπορία. Διαφωνούμε με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου το οποίο αναφέρεται στην «σύναψη συμβάσεων χρήσης αεροσκαφών για την διενέργεια αεροδιακομιδών ασθενών από το ΕΚΑΒ», για χρονικό διάστημα μέχρι 30/9/2020 το οποίο παραδίδει έστω και προσωρινά αλλά «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» τις Αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Η διάταξη βασίζεται στον ν.4430/2016 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχαμε εκφράσει την αντίθεση μας καθώς έδινε την δυνατότητα να ιδιωτικοποιηθεί μέρος των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Η μη διάθεση αεροσκάφους σε καθημερινή βάση από την Πολεμική Αεροπορία για αεροδιακομιδές από τα νησιά ανοίγει το παράθυρο για την είσοδο ιδιωτών στον χώρο.
Όπως η Κυβέρνηση επέλεξε την επίταξη των ΜΕΘ το ίδιο να κάνει και με τα αεροσκάφη για τις αεροδιακομιδές.
Η υγειονομική κρίση απέδειξε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας κάτι για το οποίο «φωνάζουμε χρόνια». Η αντιμετώπιση της από τους δημόσιους φορείς έγινε με απόλυτη επιτυχία παρά τις τεράστιες ελλείψεις.
Στηρίζουμε την πρόταση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ για την δημιουργία πανελλαδικού και δημόσιου πτητικού φορέα από το ΕΚΑΒ.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη και να επιλέξει την λύση της επίταξης αεροσκαφών.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.