Εκτύπωση σελίδας

Δελτία Τύπου

13.05.2020

Την Πέμπτη 14/5/2020 11πμ.-15μμ Πανελλαδική Στάση Εργασίας και 12 το μεσημέρι Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας για την Αττική και στις ΥΠΕ για την Περιφέρεια. Όχι στον διαχωρισμό του Νοσηλευτικού Προσωπικού σε κλάδους.

ΑΘΗΝΑ 13/5/2020

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2841

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη 14/5/2020 11π.-15μμ Πανελλαδική Στάση Εργασίας
12 το μεσημέρι Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας για την ΑΤΤΙΚΗ
Στις ΥΠΕ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Για τα Νοσοκομεία που είναι εκτός Νομού της έδρας των ΥΠΕ
παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων

Όχι στον διαχωρισμό του Νοσηλευτικού Προσωπικού σε κλάδους
Όχι στον διχασμό και την διαίρεσή του

Το Υπουργείο Υγείας προωθεί διάταξη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύστασης δύο κλάδων Νοσηλευτικού Προσωπικού. Ο ένας κλάδος θα περιλαμβάνει τους ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτές και ο δεύτερος κλάδος τους ΔΕ βοηθούς Νοσηλευτές.
Το Υπουργείο Υγείας δεν μπήκε στον κόπο να καλέσει την ΠΟΕΔΗΝ για να συζητήσουμε τη διαχρονική θέση μας που είναι ενιαίος κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που θα προβλέπουν διακριτό καθηκοντολόγιο και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της κάθε κατηγορίας.
Κάλεσε σε απανωτές συσκέψεις συνδικαλιστικού φορείς που έχουν μέλη ένα μικρό αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού και όχι την ΠΟΕΔΗΝ που έχει μέλη το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι εν λόγω συνδικαλιστικοί φορείς δεν αναγνωρίζονται από την ΑΔΕΔΥ.
Επισημαίνουμε στον Υπουργό Υγείας ότι πλειάδα Νοσηλευτών και Βοηθών Νοσηλευτών είναι εκλεγμένα μέλη στις Διοικήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Η ΠΟΕΔΗΝ δεν επιδιώκει να καταργήσει τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό. Πρέπει όμως η Κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα με τη σύσταση ενιαίου κλάδου, την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το λιγοστό Νοσηλευτικό προσωπικό σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και με αλλότρια καθήκοντα να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Πολλές βάρδιες Νοσοκομείων αποτελούνται μόνο από ΔΕ βοηθούς Νοσηλευτές. Κάνουν όλες τις Νοσηλευτικές πράξεις για να μη θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς.
Η ψήφιση των ξεχωριστών κλάδων θα διαταράξει τη λειτουργία των Νοσοκομείων εμφανίζοντας έντονα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων Νοσηλευτών και βοηθών Νοσηλευτών.
Η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να οριοθετήσει σαφώς τα καθήκοντα και τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα στον ενιαίο κλάδο.
Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει την εν λόγω διάταξη που θα διχάσει το Νοσηλευτικό Προσωπικό χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο.
Οι ξεχωριστοί κλάδοι θα είναι κορύφωση της αδικίας.
Την Πέμπτη 14/5/2020 προκηρύσσουμε Πανελλαδική Στάση Εργασίας 11πμ – 15μμ για το σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού και συγκέντρωση 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας για την Αττική και στη Περιφέρεια στα Γραφεία της κάθε ΥΠΕ, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ