Print Email

Δελτία Τύπου

13.04.2020

Να ανακληθούν οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ που κοινοποιήθηκαν με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας 9/4/2020 που ορίζουν ότι θα πρέπει να φροντίζουμε περιστατικά κορωνοϊού σε κλινικές με μία απλή μάσκα χειρουργείου

ΑΘΗΝΑ 13/04/2020
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2785

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Να ανακληθούν οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ που κοινοποιήθηκαν με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας 9/4/2020 που ορίζουν ότι θα πρέπει να φροντίζουμε περιστατικά κορωνοϊού σε κλινικές με μία απλή μάσκα χειρουργείου

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε Δελτίο Τύπου 9/4/2020 για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι Επαγγελματίες Υγείας που φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό στις Υγειονομικές Μονάδες της χώρας με απόφαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων του ΕΟΔΥ.
Με βάση την εν λόγω απόφαση οι Υγειονομικοί που παρέχουν άμεση φροντίδα στους ασθενείς με κορωνοϊό και δεν υπάρχουν διαδικασίες αερολύματος θα παρέχουν νοσηλεία με απλή χειρουργική μάσκα, απλή προστατευτική μπλούζα, γάντια και προστασία ματιών.
Μόνο όταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με κορωνοϊό σε χώρο που υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος θα πρέπει να φοράνε μάσκες και στολές υψηλής προστασίας.
Για άλλη μια φορά θεωρούμε ότι με τις εν λόγω οδηγίες τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των υγειονομικών υπαλλήλων. Μέχρι τώρα ακόμη και τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού με οδηγίες του ΕΟΔΥ φροντίζουμε με στολές και μάσκες υψηλής προστασίας.
Τι άλλαξε τώρα στα επιστημονικά δεδομένα και τροποποιούνται οι οδηγίες; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν τροποποιούνται οι οδηγίες λόγω ελλείψεων μασκών και στολών υψηλής προστασίας.
Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ εκατοντάδες συνάδελφοι νοσούν, έχουν εκτεθεί στον ιό, βρίσκονται σε καραντίνα και περιμένουν με αγωνία τον εργαστηριακό έλεγχο.
Θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας για να προφυλαχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το υγειονομικό προσωπικό.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ          ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.