Εκτύπωση σελίδας

Δελτία Τύπου

08.01.2020

Επιστολή Νοσηλεύτριας που περιγράφει με 15 λέξεις την αναγκαιότητα ένταξης στα ΒΑΕ.

ΑΘΗΝΑ 8/1/2020
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2467

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιστολή Νοσηλεύτριας που περιγράφει με 15 λέξεις
την αναγκαιότητα ένταξης στα ΒΑΕ

Λάβαμε μια επιστολή συναδέλφου νοσηλεύτριας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας η οποία μέσα σε 15 γραμμές περιγράφει την εργασιακή εξουθένωση, τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι Νοσηλευτές λόγω των συνθηκών εργασίας και την αναγκαιότητα ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Πάνω από 3.000 συνάδελφοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας πάσχουν από σοβαρά δυσίατα νοσήματα. Όλοι οι νοσηλευτές με πάνω από 25 έτη προϋπηρεσίας αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Και όμως διαχρονικά αρνούνται την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Πριν την οικονομική κρίση και τις δυσμενείς αλλαγές στα ασφαλιστικά δικαιώματα υπήρχαν ευνοϊκά όρια ηλικίας για πολλές κατηγορίες εργαζομένων στα Νοσοκομεία με ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο. Την περίοδο των μνημονίων αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα η σύνταξη να λαμβάνεται 67 ετών ή στη καλύτερη περίπτωση με 40 έτη υπηρεσίας και 62 ετών.
Οι νοσηλευτές με ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και συνταξιοδοτούνται 62 ετών, με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Με το νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016 καταργήθηκαν οι ασφαλιστικοί φορείς του Δημοσίου και του ΙΚΑ και εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Καταργήθηκαν επίσης οι διακρίσεις στις παροχές του κάθε ταμείου πλην μίας. Την ένταξη στα ΒΑΕ των επαγγελμάτων που το ΙΚΑ ορίζει ως βαρέα και ανθυγιεινά. Ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ζητάμε ίση μεταχείριση και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των νοσηλευτών και των άλλων επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας που είναι χαρακτηρισμένα ως ΒΑΕ με αναγνώριση του ασφαλιστικού χρόνου που έχει διανυθεί χωρίς επιβάρυνση. Δεν είναι δυνατόν οι νοσηλευτές να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών.
Σας κοινοποιούμε την επιστολή.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ