Print Email

Δελτία Τύπου

09.08.2019

Νοσοκομείο Ρόδου επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης

ΑΘΗΝΑ 9/8/2019
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1882

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νοσοκομείο Ρόδου επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς εξαιτίας
της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης

 

Το Νοσοκομείο της Ρόδου εξυπηρετεί πάνω από 200.000 μόνιμους κατοίκους των Δωδεκανήσων και το καλοκαίρι υπερπολλαπλάσιο πληθυσμό λόγω του τουρισμού. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι που έχουν απομείνει δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και οι ασθενείς κινδυνεύουν από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τον διαλυμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και την έλλειψη υλικών.
Κλινικές 35 ασθενών σε κάθε βάρδια καλύπτονται από μία ή δύο νοσηλεύτριες και για να υπάρχει αυτή η στοιχειώδης κάλυψη δεν χορηγούνται ρεπό και άδειες στο προσωπικό. 11.000 ρεπό οφείλονται στο νοσηλευτικό προσωπικό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Διεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 6 κλινών, η μοναδική που υπάρχει στα Δωδεκάνησα καλύπτεται μόνο από δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια και τον Οκτώβρη αν δεν βρεθεί λύση θα κλείσει γιατί τελειώνει η σύμβαση 4 νοσηλευτών που υπηρετούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η παιδιατρική κλινική καλύπτεται μόνο από δύο παιδιάτρους ειδικευμένους και μία ειδικευόμενη που έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.
Η κατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι τραγική. Παλιά σκουριασμένα ακτινολογικά μηχανήματα, Μονάδες αιμοκάθαρσης, ο κλίβανος αποστείρωσης, καρότσια, φορεία, πλυντήρια πιάτων και ρούχων συχνά τίθονται εκτός λειτουργίας.
Δεν υπάρχουν καρδιογράφοι, αντλίες μετάγγισης αίματος, αντιδραστήρια για ειδικές εξετάσεις και αναλώσιμα υλικά.
Το Νοσοκομείο είναι ασυντήρητο. Ο κλιματισμός δεν δουλεύει και αναβάλλονται χειρουργεία λόγω ζέστης. Επίσης η κατάσταση σε πλυντήρια, στεγνωτήρια είναι αφόρητη.
Επικίνδυνη είναι η κατάσταση εξαιτίας της υποστελέχωσης του νησιού με ΕΚΑΒ, λόγω έλλειψης διασωστών, επιχειρούν δύο ή τρία ασθενοφόρα στη βάρδια ενώ θα έπρεπε να επιχειρούν τουλάχιστον τέσσερα.
Οι πολίτες των Δωδεκανήσων είναι αναγκασμένοι για σοβαρά χειρουργεία και θεραπείες να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία.
Οι πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια διέλυσαν τη δημόσια υγεία και καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιληφθεί άμεσα των προβλημάτων του Νοσοκομείου.



ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.