Εκτύπωση σελίδας

Δελτία Τύπου

29.07.2019

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Τρίτη 30-7-2019 στι 11πμ στην πύλη της Προνοιακής Μονάδας στα Λεχαινά

ΑΘΗΝΑ 29/7/2019
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1843

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Τρίτη 30/7/2019 στις 11πμ που καλύπτει η ΠΟΕΔΗΝ στην πύλη της Προνοιακής Μονάδας στα Λεχαινά.
Μετατράπηκε με ευθύνη των πολιτικών που ασκήθηκαν σε «αποθήκη ψυχών» με απώτερο σκοπό να την κλείσουν.
Τώρα ζητούν τα ρέστα από τους εργαζόμενους

Το ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ είναι Προνοιακή Μονάδα που φιλοξενεί παιδιά με σοβαρή αναπηρία.
Για άλλη μία φορά υπήρξαν δημοσιεύματα κατά των λιγοστών εργασιακά εξουθενωμένων εργαζομένων για περιορισμό παιδιού σε καρότσι, όταν αυτό έγινε με βάση εντολής και του θεραπευτικού πρωτοκόλλου που ακολουθείται για την αυτοπροστασία του παιδιού.
Φυσικά πρέπει να απαγορεύονται οι καθηλώσεις παιδιών. Όταν όμως το προσωπικό είναι ελάχιστο και κινδυνεύει το παιδί με αυτοτραυματισμό ή να επιτεθεί σε άλλο παιδί πως μπορεί να αποφευχθεί η καθήλωση;
Η Διοίκηση έπρεπε να φροντίσει για προσωπικό με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση, αντίθετα το μετατρέπει σε «αποθήκη ψυχών» για να είναι ευκολότερη η εκχώρησή του στις ΜΚΟ.
Μάλιστα ήδη έχουν εγκατασταθεί εντός της Μονάδας συνεργάτες των ΜΚΟ που «λύνουν και δένουν» κατόπιν εντολών της Διοίκησης της Μονάδας επιβαρύνοντας τις συνθήκες φιλοξενίας των παιδιών.
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία στην εν λόγω Προνοιακή Μονάδα. Φιλοξενούνται 44 «παιδιά» ηλικίας 9 έως 47 ετών!!! Με βάση τον κανονισμό θα έπρεπε να φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 18 ετών!!!
Τα παιδιά φιλοξενούνται σε δύο ορόφους. Στον έναν όροφο φιλοξενούνται 27 παιδιά και στον άλλο 17 παιδιά πιο βαριά περιστατικά.
Με εντολή της Διοίκησης κατόπιν εισήγησης της ΜΚΟ βγήκαν τα παρκοκρέβατα και στη θέση τους έγιναν δωμάτια που λέγονται soft room αλλά είναι χειρότερα και από απομόνωση. Προγράμματα αποϊδρυματοποίησης όπως εργασιοθεραπεία, εκδρομές, σταμάτησαν εδώ και τέσσερα χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού.
Τα παιδιά βρίσκονται μόνιμα σε θαλάμους τρίκλινους, τετράκλινους. Μόνο όταν η κατάσταση της υγείας τους δεν το επιτρέπει φιλοξενούνται σε μονόκλινους θαλάμους.
Τα στοιχεία του υπηρετούντος προσωπικού σοκάρουν!!!
Υπηρετούν μόνο 5 Νοσηλευτές και 9 μόνιμοι ΥΕ Βοηθοί Υγειονομικό προσωπικό για 44 παιδιά χωρισμένα στα δύο τμήματα. Υπάρχουν και άλλοι 4 Επικουρικοί Νοσηλευτές που λήγουν οι συμβάσεις τους. Τρεις από το σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας απαλλαγμένοι από Υγειονομική Επιτροπή.
Τη νύκτα για τα 44 παιδιά στους δύο ορόφους κάνουν βάρδια δύο νοσηλευτές που πολλές φορές γίνεται ένας λόγω των συχνών διακομιδών παιδιών με έκτακτα προβλήματα υγείας σε Γενικά Νοσοκομεία της περιοχής. Γιατροί δεν υπάρχει κανείς.
Εδώ και τέσσερεις μήνες δεν υπάρχει ψυχίατρος!!! Προσλήφθηκε ομάδα έργου για την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που επικεφαλής είναι ψυχίατρος χωρίς όμως να προσληφθεί ψυχίατρος. Η ομάδα είναι ανενεργή.
Δεν υπάρχει παιδίατρος, παθολόγος. Δύο αγροτικοί ιατροί έρχονται τρεις φορές την εβδομάδα για λίγες ώρες.
Οι διακομιδές παιδιών στα Γενικά Νοσοκομεία είναι συχνότατες. Η έλλειψη ψυχιάτρου είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο αφού πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, χωρίς να μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Η Διοίκηση που άφησε να σέρνεται η τραγική κατάσταση της Μονάδας ζητάει και τα ρέστα από το προσωπικό. Τους εγκαλεί γιατί βρέθηκε για λόγους αυτοπροστασίας περιορισμένο ένα παιδί στο καρότσι. Εθελοτυφλεί όταν οι καθηλώσεις είναι συχνές και με δικές της εντολές.
Ζητήσαμε επανειλημμένως την πρόσληψη προσωπικού. Μας κορόιδευαν λόγω σκοπιμοτήτων. Ζητήσαμε την λειτουργία κτηρίου – κορμού που θα υποδέχεται νέες εισαγωγές και την ανάπτυξη κοινοτικών δομών αποϊδρυματοποίησης. Τίποτα.
Την Τρίτη 30/7/2019 συμμετέχουμε και στηρίζουμε την Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των εργαζομένων.
Καλούμε την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να επιληφθεί άμεσα και να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Μονάδα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ