Εκτύπωση σελίδας

Δελτία Τύπου

18.04.2019

Στάχτη στα μάτια η λύση που δόθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία

 

ΑΘΗΝΑ 18/4/2019
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1543

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στάχτη στα μάτια η λύση που δόθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία
Η κα. Αχτσιόγλου εγκαινιάζει σήμερα το Ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Αναδοχής και Υιοθεσίας στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα που στενάζει από τις ελλείψεις προσωπικού.

Μπροστά στη γενική κατακραυγή για το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία η κυβέρνηση χθες για άλλη μία φορά κάνει σχεδιασμούς επί χάρτου για την επίλυση του ζητήματος.
28 Δεκεμβρίου 2018 το Υπουργείο Υγείας σε τότε σύσκεψη είχε αποφασίσει την απορρόφηση των εγκαταλελειμμένων παιδιών στις Προνοιακές Μονάδες και οι Εισαγγελικές εντολές εγκαταλελειμμένων παιδιών να απευθύνονται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα κατευθύνει τα εν λόγω παιδιά στις Προνοιακές Μονάδες.
Η απόφαση αυτή είναι η μία και μοναδική λύση. Δεν προχώρησε γιατί οι Προνοιακές Μονάδες καταρρέουν, συγχωνεύονται, καταργούνται λόγω ελλείψεων προσωπικού και χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει σε εξέλιξη κανένα πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης με αποτέλεσμα για να φιλοξενηθεί ένα νέο παιδί στις Μονάδες πρέπει να καταλήξει κάποιο που ήδη φιλοξενείται.
Σήμερα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής φιλοξενούνται 76 εγκαταλελειμμένα παιδιά ηλικίας από μηνών έως 16 ετών (ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 41, ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 20, ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 15) τα 30 εξ’ αυτών θα μπορούσαν εάν υπήρχε η δυνατότητα σε προσωπικό να απορροφηθούν στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα και τα υπόλοιπα σε Προνοιακές Μονάδες Παίδων και Εφήβων.
Πώς να συμβεί αυτό όταν οι Προνοιακές Μονάδες είναι υπερπλήρεις από περιστατικά και στενάζουν από προσωπικό;
15 εγκαταλελειμμένα βρέφη βρίσκονται σήμερα στα δύο Μαιευτικά Νοσοκομεία ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ που αδυνατεί να φιλοξενήσει το Κέντρο Βρεφών Μητέρα.
Η λύση που δόθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας είναι στάχτη στα μάτια και μεταθέτουν το πρόβλημα μετά τις εκλογές, για να μην εμφανίζεται ότι έχει καταρρεύσει το Κράτος Κοινωνικής Προστασίας στη χώρα μας.
Από τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στο Αγία Σοφία αποφάσισαν 7 να μεταφερθούν σε Μονάδες του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Αττικής.
Στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα εκεί που θα εγκαινιάσει σήμερα η κα Αχτσιόγλου το Ηλεκτρονικό Μητρώο φιλοξενούνται 68 βρέφη και παιδιά και όπως μας ενημέρωσε η ίδια η κα Φωτίου θα κλείσει ένα τμήμα 10 βρεφών λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι υιοθεσίες στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα καθυστερούν λόγω έλλειψης κοινωνικών λειτουργών.
Αποφάσισαν επίσης χθες στο Υπουργείο Υγείας να προκηρύξουν εκδήλωση ενδιαφέροντος προς ΜΚΟ για την λειτουργία δύο Μονάδων φιλοξενίας Εφήβων για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά σε κτήρια του Υπουργείου Εργασίας. Και 28 Δεκεμβρίου 2018 ανακοίνωσαν μετά τη σύσκεψη ότι θα λειτουργήσει Ξενώνας φιλοξενίας 45 παιδιών στο Καλαμάκι Αττικής για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, αλλά έμεινε σχέδιο επί χάρτου.
Οι δύο Ξενώνες που ανακοινώθηκαν εάν τελικά λειτουργήσουν, θα λειτουργήσουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν επιλύουν το πρόβλημα. Είναι Ξενώνες Εφήβων, άρα τα εγκαταλελειμμένα παιδιά έως 10 ετών θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία με Εισαγγελική εντολή και επειδή οι Ξενώνες αυτοί θα συμπληρωθούν αμέσως με εγκαταλελειμμένα παιδιά από τα ήδη υπάρχοντα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται.
Κουβέντα στη σύσκεψη χθες στο Υπουργείο για την αναγκαιότητα οι Εισαγγελικές εντολές εγκαταλελειμμένων παιδιών να απευθύνονται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μέσα σε αυτό το κλίμα κατάρρευσης του κράτους κοινωνικής προστασίας η κα Αχτσιόγλου κόβει κορδέλες.
Το Ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Αναδοχής και Υιοθεσίας είναι απαραίτητο, με τις συνθήκες όμως που επικρατούν σήμερα στο κράτος, στις δομές Κοινωνικής Προστασίας δεν θα αλλάξει την κατάσταση.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ