Print Email

Δελτία Τύπου

08.03.2019

Ρεκόρ θανάτων εφέτος από γρίπη. Λίστα αναμονής για ΜΕΘ σήμερα 40. Άθλια η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας Νομού Πέλλας.

ΑΘΗΝΑ 8/3/2019
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1241

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρεκόρ θανάτων εφέτος από γρίπη. Λίστα αναμονής για ΜΕΘ σήμερα 40
Άθλια η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας Νομού Πέλλας
Δείτε φωτογραφίες

 

ΓΡΙΠΗ H1N1 Ρεκόρ θανάτων εφέτος.
Με βάση τις δηλώσεις Πολάκη 2010 – 2011 είχαμε 101 θανάτους. Μοριακός έλεγχος τότε γινόταν σε όλους τους ασθενείς που έφεραν τα συμπτώματα.
2015 – 2016
123 θάνατοι. Μοριακός έλεγχος τότε γινόταν σε όλα τα ύποπτα κρούσματα. Εκείνη την περίοδο έκλεισαν ξαφνικά 100 κλίνες ΜΕΘ διότι έληξε η σύμβαση 500 Νοσηλευτών και γιατρών που υπηρετούσαν στις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ο κος Πολάκης ακύρωσε τον νέο διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για προσλήψεις 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών που προορίζονταν να καλύψουν τα εν’ λόγω κενά.
2018 – 2019
111 θάνατοι. Ρεκόρ όλων των εποχών έως τώρα, αν και μοριακός έλεγχος γίνεται σε ελάχιστα ύποπτα κρούσματα που νοσηλεύονται στις κλινικές και οι αιτίες θανάτου δηλώνονται άλλα νοσήματα.
ΑΙΤΙΕΣ
Έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Σήμερα στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ αν και η γρίπη υποχωρεί είναι 40 διασωληνωμένοι ασθενείς.
Έλλειψη εμβολίων.
Αντιεμβολιαστικό κίνημα που ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση.
Πολλά Ράντζα, άθλιες συνθήκες νοσηλείας
Πολύωρη αναμονή στα ΤΕΠ των εφημερευόντων Νοσοκομείων λόγω κατάρρευσης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, έλλειψη προσωπικού και ιατρικών μηχανημάτων. Έλλειψη κονδυλίων για να διενεργείται μοριακός έλεγχος.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΣΕ «ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ»
Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι σε κακό χάλι. Είναι μία από τις αιτίες που στοιβάζονται και ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στα ΤΕΠ των εφημερευόντων Νοσοκομείων.
Τα Κέντρα Υγείας του Νομού Πέλλας, είναι σε «μαύρο χάλι».
Υποδομές διαλυμένες, χωρίς θέρμανση, βρύσες που τρέχουν, χωρίς υγειονομικό υλικό (ταινίες σακχάρου, μάσκες οξυγόνου κλπ), φορεία διαλυμένα. Αφύλαχτα, συνεχώς κλοπές και τους υπαλλήλους να τρώνε ξύλο από κάθε κακοποιό στοιχείο.
Ελλείψεις ασθενοφόρων, ελλείψεις Προσωπικού.
Κ.Υ. Αριδαίας
Εγκαταστάσεις και Υποδομές: Εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι κτιρίου (απελπιστική κατάσταση, χωρίς καμία συντήρηση. Μεγάλη καθυστέρηση στις παραγγελίες στα αναλώσιμα υλικά με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις σε ταινίες σακχάρου, μάσκες οξυγόνου. Φορεία μιας άλλης εποχής μη κατάλληλα για μεταφορά ασθενών
Περιφερειακά Ιατρεία:
• Π.Ι.Φουστάνης: Θέρμανση δεν υπάρχει, λοιπές εγκαταστάσεις ύδρευσης σε «μαύρο χάλι».
• Π.Ι. Πρόδρομος: 1 μικρό ηλεκτρικό σώμα.
• Π.Ι. Φιλώτεια: 1 μικρό ηλεκτρικό σώμα.
Επισημαίνουμε ότι οι θερμοκρασίες στις παραπάνω περιοχές είναι αρκετά χαμηλές με συνέπεια η έλλειψη θέρμανσης να προκαλεί προβλήματα στην Ιατρική πράξη και στην εξέταση των ασθενών.
Στο Κ.Υ. Αριδαίας καλύπτει με τις υπηρεσίες του ένα πληθυσμό περίπου 20000 κατοίκων (χωρίς να υπολογίζεται η επισκεψιμότητα από τον τουριστικό πληθυσμό των Λουτρών Πόζαρ).

Κ.Υ. Κρύας Βρύσης
Απουσία Τηλεφωνικού Κέντρου, το ρόλο του οποίου καλείται πάλι να αναλάβει το Νοσηλευτικό Προσωπικό, εκτός μερικές ημέρες την εβδομάδα είτε πρωί ή νύχτα.
Ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά (ομοίως με Κ.Υ. Αριδαίας).
Αδυναμία κάλυψης ολόκληρου του 24ωρου από τους οδηγούς ασθενοφόρων λόγω έλλειψης προσωπικού τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει καμία κάλυψη από ασθενοφόρα (καλύπτεται από το ΕΚΑΒ Γιαννιτσών, από το οποίο απέχει περίπου 25 χλμ με ένα δύσβατο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος).
Φορεία μιας άλλης εποχής μη κατάλληλα για μεταφορά ασθενών. Επισημαίνουμε ότι το Κ.Υ. Κρύας Βρύσης καλύπτει με τις υπηρεσίες του ένα πληθυσμό περίπου 15000 κατοίκων.
Κ.Υ. Άρνισσας
Επισημαίνουμε ότι το Κ.Υ. Άρνισσας καλύπτει με τις υπηρεσίες του ένα πληθυσμό περίπου 5-10.000 κατοίκων (χωρίς να υπολογίζεται η επισκεψιμότητα του τουριστικού πληθυσμού του Αγ. Αθανασίου).
Κ.Υ. Σκύδρας
Το Κ.Υ. Σκύδρας καλύπτει με τις υπηρεσίες του ένα πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων.
Επισημαίνουμε ότι σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού Πέλλας η καθαριότητα είναι ελλιπής. Το Προσωπικό καθαριότητας αναλαμβάνει βάρδιες μόνο πρωί και απόγευμα με αποτέλεσμα τις νυχτερινές βάρδιες να τις επιβαρύνεται το Νοσηλευτικό Προσωπικό.
Επίσης υπάρχει έλλειψη Τραυματιοφορέων, το ρόλο των οποίων επιβαρύνεται το Νοσηλευτικό Προσωπικό.
Ακόμη υπάρχει απουσία φύλαξης - security όλο το 24ωρο.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.