Εκτύπωση σελίδας

Δελτία Τύπου

07.03.2019

Έχουμε μία Κυβέρνηση που τη "σέρνουν από τη μύτη" οι φαρμακευτικές εταιρείες. Το μόνο που νοιάζεται είναι πως θα αποποινικοποιήσει τους παραθεριστές Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ τις ημέρες της φωτιάς στο ΜΑΤΙ, που έκρυβαν την διακομιδή των νεκρών

ΑΘΗΝΑ 7/3/2019
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1362

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Έχουμε μία κυβέρνηση που τη «σέρνουν από τη μύτη» οι φαρμακευτικές εταιρείες. Το μόνο που νοιάζεται είναι πως θα αποποινικοποιήσει τους παραθεριστές Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ τις ημέρες της φωτιάς στο ΜΑΤΙ, που έκρυβαν την διακομιδή των νεκρών.
Κομματικοποιεί το κράτος. Διώχνουν από το ΚΕΣΥ την ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και κόβουν το ένα μέλος από τα δύο της ΠΟΕΔΗΝ.

Στο Νομοσχέδιο που ολοκληρώνεται σήμερα η ψήφιση του για τη Δημόσια Υγεία έπεσαν οι μάσκες της κυβέρνησης.

ΕΚΑΒ
Την ημέρα των διώξεων από την Εισαγγελία για την εγκληματική διαχείριση της πυρκαγιάς στο ΜΑΤΙ αναλαμβάνει το κράτος τις αστικές και ποινικές ευθύνες που διέπραξαν Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ στην άσκηση των καθηκόντων τους
Ασκήθηκαν διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα για τις φωτιές στο ΜΑΤΙ που στοίχισαν 100 ζωές. Αν είναι δυνατόν!!! Η κυβέρνηση φροντίζει να προστατέψει τους παραθεριστές Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ που ο ένας εκ των δύο θα έπρεπε να είναι παρόν στο συντονιστικό την ώρα της φωτιάς!!!
Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ εμφανίστηκε μετά τρεις ημέρες και ο Αντιπρόεδρος τις πρώτες πρωινές ώρες όταν είχε γίνει το κακό. Κράτησαν και κρατάνε ως επτασφράγιστο μυστικό την ώρα διακομιδή των νεκρών από την πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αττικής. Αλήθεια γιατί δεν βρίσκονται στα ονόματα που διώκονται ποινικά;

ΔΩΡΑ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Την Κυβέρνηση τη «σέρνουν από τη μύτη» οι φαρμακευτικές εταιρείες. Τα δωράκια πάνε και έρχονται προς τις εταιρείες. Στάχτη στα μάτια οι προανακρίσεις για τη Novartis ενώ αυτοί κάνουν τα αίσχη. Δεν σέβονται τους στοιχειώδεις κανόνες της Δημοκρατίας. Την κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος.
Σύστησαν διακομματική επιτροπή για την χάραξη πολιτικής για το φάρμακο. Κλήθηκε και η ΠΟΕΔΗΝ και υπέβαλε τις προτάσεις της.
Κληθήκαμε στη Βουλή και ενώπιον του Προέδρου της Επιτροπής κο Δρίτσα και Βουλευτών υποβάλαμε τις προτάσεις μας.
Ο κος Δρίτσας αφού μας έκανε μαθήματα συνδικαλιστικής διαπαιδαγώγησης, μας είπε ψευτοσυνδικαλιστές επειδή είπαμε ότι ετοιμάζεται αλλαγή τιμολόγησης στα φάρμακα που θα φέρει μεγάλες αυξήσεις, είπαμε για τα δωράκια της Κυβέρνησης προς τις φαρμακευτικές εταιρείες με την αύξηση της Νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και την επιτροπή ανταγωνισμού που τώρα την ανέλαβε η κα Θάνου να παίζει διακοσμητικό ρόλο, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης, οι Επιτροπές ανταγωνισμού επέβαλαν εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στις εταιρείες για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού.
Ο κος Δρίτσας στην επιτροπή της Βουλής διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση δεν θα Νομοθετήσει πριν η Επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της και παραδώσει το πόρισμα.
Με τροπολογία της νύκτας δίνει δωράκια εκατομμύρια ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες και μάλιστα εκβιαζόμενη. Μάθαμε τώρα ότι εκβιάζεται η Δημοκρατία. Η εκλεγμένη Κυβέρνηση που έχει κηρύξει ανένδοτο κατά των επιχειρηματικών συμφερόντων όπως λέει εκβιάζεται. Τι κάνουν οι άνθρωποι την ώρα που τα Νοσοκομεία δεν έχουν υλικά και πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια μας, την ώρα που δεν έχουν λίγα ευρώ να συντηρήσουν Ιατρικά Μηχανήματα, δεν έχουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα.
Δωράκια στις εταιρείες.
• Τρία χρόνια μετά αυξάνουν τη Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του έτους 2016 από τα 570 εκατ. Ευρώ που ήταν στα 590 εκατ. ευρώ.
20 εκατ. ευρώ δώρο στις Εταιρείες ετεροχρονισμένο.
• Αυξάνουν ενώ τελείωσε ο χρόνος, την φαρμακευτική Νοσοκομειακή δαπάνη του έτους 2018 από 530 εκ. ευρώ στα 550 εκ. ευρώ.
Άλλα 20 εκατομμύρια δώρο στις εταιρείες.
• Η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική δαπάνη του τρέχοντος έτους 2019, προσδιορίζεται στα 750 ευρώ.
Άλλο ένα δωράκι 200 εκατ. ευρώ στις εταιρείες.
Η επάρκεια σε φάρμακα στα Νοσοκομεία δεν προσδιορίζεται με το ύψος της εγγεγραμμένης φαρμακευτικής δαπάνης καθ’ ότι τα Νοσοκομεία προμηθεύονται φάρμακα πάνω του ορίου και με το σύστημα επιστροφών (clawback και rebate) επιβαρύνονται οι εταιρείες το επιπλέον ποσό απ’ την εγγεγραμμένη πίστωση.
Η αλλαγή τιμολόγησης των φαρμάκων θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στο σύνολο των φαρμάκων.
Πώς είναι δυνατόν να μειωθούν οι τιμές όταν πια θα τιμολογούνται με βάσει τις δύο χαμηλότερες των Χωρών της Ευρωζώνης και όχι της τρεις χαμηλότερες των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκεί υπάρχουν Χώρες πολύ πιο φτωχές από την Ελλάδα.
Πώς είναι δυνατόν να μειωθούν οι τιμές όταν τα γενόσημα θα τιμολογούνται 65% των πρωτοτύπων φαρμάκων μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων αντί στο 50% που είναι σήμερα.
Αφού οι εταιρείες έχουν ζημιές με τις σημερινές τιμές των φαρμάκων γιατί στα Νοσοκομεία δίνουν τα ίδια φάρμακα με έκπτωση 80% απ’ την τιμή που πωλούνται στα φαρμακεία!!!
Την ανατίμηση των φαρμάκων θα την πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ που διαχειρίζεται δικές μας εισφορές αντί να δίνει χρήματα στα Νοσοκομεία να καλύψουν λειτουργικές υποχρεώσεις και οι πολίτες απ’ την τσέπη τους.
Οι πολίτες πληρώνουν 25% συμμετοχή και τη διαφορά σε χρήματα μεταξύ του κόστους του γενόσημου με του πρωτότυπου και εξ ολοκλήρου όσα φάρμακα δεν συνταγογραφούνται.
Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη θα εκτιναχθεί στα ύψη!!!
Πού είναι η κα Θάνου με την Επιτροπή Ανταγωνισμού; Ο κος Δρίτσας και οι άλλοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Διακομματική Επιτροπή πως ψήφισαν την τροπολογία; Όπως είχαν δεσμευθεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής δεν θα ψηφισθούν αλλαγές εάν η επιτροπή δεν ολοκληρώσει το έργο της και δεν υποβάλλει προτάσεις.
ΚΕΣΥ
Αυτό που κάνουν με την τροπολογία που κατέθεσαν για την αλλαγή σύνθεσης του ΚΕΣΥ είναι ασύλληπτο.
Δεν σέβονται την Δημοκρατία, τους Επαγγελματίες και χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Αλλάζουν τη σύνθεση των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας με στόχο την χειραγώγηση των θεσμών. Πετάνε έξω από το ΚΕΣΥ τους θεσμούς που δεν ελέγχουν.
Από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας που χαράζει την πολιτική υγείας στη χώρα μας αφαιρούν ένα μέλος της ΠΟΕΔΗΝ που εκπροσωπεί 80.000 μέλη και πέταξαν τελείως έξω την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ. Οι άνθρωποι δεν σέβονται τίποτα.
Είναι η πρώτη κυβέρνηση που τόλμησε κάτι τέτοιο. Πέταξαν έξω την ΑΔΕΔΥ, την ΓΣΕΕ και μείωσαν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ επειδή δεν ελέγχουν τους εκπροσώπους που προτείνουν. Τέτοια κατάντια και πολιτική ξετσιπωσιά!!!
Ντροπή!!!
Κρύβονται όμως πίσω από το δάκτυλό τους. Θα μας βρίσκουν κάθε ημέρα μπροστά τους. Δεν σέβονται την αντιπροσωπευτική λειτουργία των Δημοκρατικών θεσμών της χώρας μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ