Print Email

Δελτία Τύπου

15.01.2019

Γιατί ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με καρκίνο προκειμένου να κάνουν την εξέταση PET CT-SCAN;

 

ΑΘΗΝΑ 15/01/2019
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1151

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιατί ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με καρκίνο προκειμένου να κάνουν την εξέταση PET CT – SCAN;

Η αδυναμία των ασθενών με καρκίνο να κάνουν την διαγνωστική εξέταση PET CT – SCAN την περασμένη εβδομάδα που ανιχνεύει τον καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο λόγω έλλειψης του ραδιοφαρμάκου που προμηθεύεται μονοπωλιακά στα Νοσοκομεία από μία ιδιωτική εταιρεία ανέδειξε τον Γολγοθά που ανεβαίνουν καθημερινά οι 50.000 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.
Η εξέταση PET CT – SCAN σώζει ζωές. Ανιχνεύει τον καρκίνο τη στιγμή που εγκαθίσταται και ξεκινάει η αλλοίωση του κυττάρου. Κάτι που δεν γίνεται με τις άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.
Το καλοκαίρι του έτους 2017 πριν ενάμιση χρόνο αναδείξαμε το πρόβλημα και τότε μας έβριζε χυδαία ο Πολάκης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι λέμε ψέματα.
Είχαμε αναδείξει την ταλαιπωρία και το κόστος που υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς για να πραγματοποιήσουν την εν λόγω εξέταση ζωής.
Δυστυχώς ενάμιση χρόνο μετά η κατάσταση είναι σχεδόν ίδια. Με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει ανά 750.000 κατοίκους να λειτουργεί ένα μηχάνημα PET CT.
Στον αριθμό και την αναλογία θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο αριθμός των ασθενούντων από καρκίνο και η γεωγραφική κατανομή τους. Στα Νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον 15 μηχανήματα PET CT. Πριν ενάμιση χρόνο λειτουργούσαν πέντε (ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ΜΕΤΑΞΑ, ΙΔΡΥΜΑ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ). Σήμερα λειτουργούν 6 μηχανήματα PET CT.
Προστέθηκε ένα μηχάνημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Πατρών. ΑΡΙΘΜΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Παπαγεωργίου 3-4, Θεαγένειο 7-8, Ευαγγελισμός 10-12, Μεταξά 3-4. Ρίο 3-4 Ι.Ι.Ε. 6-7.
Γίνονται 30 εξετάσεις ημερησίως και οι ανάγκες είναι τουλάχιστον οι διπλές οι λίστες αναμονής είναι δύο μήνες. Πολύ επικίνδυνο διάστημα για την εξέλιξη του καρκίνου. Η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών και τα έξοδα μεγάλα καθ’ ότι όλα τα PET CT βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και την Αττική πλην ενός. Λόγω εξόδων και ταλαιπωρίας πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να κάνουν την εξέταση PET CT – SCAN που σώζει ζωές.
Ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας που διαθέτει 5 μηχανήματα τα έχει αναπτύξει στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη (5 Αττική, 1 Θεσσαλονίκη). Πώς μπορούν να μετακινούνται οι ασθενείς της Περιφέρειας σε τέτοιες μεγάλες αποστάσεις; Που να βρουν τα έξοδα. Με τι κουράγια!!!
Η εξέταση PET ST – SCAN χρεώνεται 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και εγκρίνεται από Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής επιβαρύνεται με 450 – 500 ευρώ (15% συμμετοχή + άλλα έξοδα). Μαζί με τα έξοδα μετακίνησης σε πολλούς καθίσταται απαγορευτική η εξέταση.
Εκεί όμως που αποτελούμε παγκόσμια πρωτοτυπία είναι ο μονοπωλιακός χαρακτήρας προμήθειας του Ραδιοφαρμάκου από τον ιδιωτικό τομέα.
Το Ραδιοφάρμακο απαραίτητο για την εξέταση παράγεται μόνο από μία Ιδιωτική Μονάδα παραγωγής Κυκλότρου και χρεώνεται 750 ευρώ για κάθε ασθενή. Εάν δεν υπήρχε ο μονοπωλιακός χαρακτήρας η τιμή του ραδιοφαρμάκου θα κόστιζε 250 ευρώ.
Τα μηχανήματα PET CT κοστίζουν περί 1,3 εκατ. ευρώ και η μονάδα παραγωγής Κυκλότρου (ραδιοφαρμάκου) κοστίζει περί 2 εκατ. ευρώ. Που είναι οι επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο σύστημα;
Η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε την προμήθεια ενός μηχανήματος PET CT στο Νοσοκομείο ΓΟΝΚ και την προμήθεια δύο Κύκλοτρου παραγωγής ραδιοφαρμάκου στο Νοσοκομείο ΓΟΝΚ και ΜΕΤΑΞΑ. Καθυστερεί πολύ όμως η ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί τις διαδικασίες υποδοχής της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου για εγκατάσταση ενός μηχανήματος PET CT και ενός Κυκλότρου στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και την εγκατάσταση ενός Κυκλότρου στο ΠΓΝ Ρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανατολική Ελλάδα, Θράκη δεν διαθέτει μηχάνημα PET CT όπως και άλλες Περιφέρειες. Στην Τουρκία στο Νοσοκομείο της γειτονικής Ανδριανούπολης λειτουργούν τρία μηχανήματα PET CT και μία Μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.