Print Email

Δελτία Τύπου

07.12.2018

Ο νέος τρόπος κοστολόγησης των φαρμάκων θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές με κερδισμένες τις φαρμακευτικές εταιρείες και χαμένους τους ασθενείς.

ΑΘΗΝΑ 7/12/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1030

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο νέος τρόπος κοστολόγησης των φαρμάκων θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές με κερδισμένες τις φαρμακευτικές εταιρείες και χαμένους του ασθενείς.
Η προϋπολογισθείσα νοσοκομειακή δαπάνη του έτους 2019 καλύπτει την εφετινή υπέρβαση με κερδισμένες τις εταιρείες οι οποίες δεν θα χρειασθεί του χρόνου να επιστρέψουν χρήματα.
Η κατάσταση των Νοσοκομείων θα είναι χειρότερη

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το έτος 2019, αυξάνονται οι δαπάνες των Νοσοκομείων κατά 242 εκ. Ευρώ. Εξ αυτών όμως τα 208 εκ. ευρώ επιμερίζονται στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2018 κλείδωσε στα 530 εκ. ευρώ. Υπάρχει ήδη υπέρβαση 220 εκ. ευρώ και έως τέλος του χρόνου η υπέρβαση αναμένεται ότι θα κλείσει στα 240 εκ. ευρώ.
Την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης στα Νοσοκομεία του έτους 2018 των 240 εκ. ευρώ θα την πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του συστήματος επιστροφών (clawback, rebate). Το έτος 2019 καλύπτει η Κυβέρνηση την υπέρβαση στο σύνολό της. Ως εκ τούτω η υποτιθέμενη αύξηση των δαπανών των Νοσοκομείων για το έτος 2019 (242 εκ. ευρώ) θα ωφελήσει μόνο τις φαρμακευτικές εταιρείες. Δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν εκατομμύρια ευρώ πίσω όπως εφέτος.
Η Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2019 προϋπολογίζεται στα 738 εκ. ευρώ, ποσό που περίπου θα κλείσει εφέτος. Η κατάσταση των Νοσοκομείων στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών θα είναι ίδια και χειρότερα. Τα Νοσοκομεία θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα (χημειοθεραπευτικά κ.α.), συγγενείς ασθενών θα αγοράζουν φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό των Νοσηλευόμενων ασθενών. Δεν θα διαθέτουν χρήματα όπως και εφέτος για την βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού.
Η Κυβέρνηση περισσότερο σκέφτεται τις ανάγκες των φαρμακοβιομηχανιών, παρά των ασθενών με τις αλλαγές που ανακοίνωσε στην τιμολόγηση των φαρμάκων που κρύβουν μεγάλες αυξήσεις. Δώρο στις Εταιρείες με διεθνή εμβέλεια αφού οι δικές μας τιμές συμπαρασύρουν τις τιμές παγκοσμίως.
Σήμερα στη χώρα μας τα φάρμακα κοστολογούνται σε χαμηλές τιμές. Επηρεάζουν τις τιμές των φαρμάκων σε 30 χώρες του εξωτερικού και προβλέπεται ότι οι τιμές τους θα περιληφθούν μεταξύ των 14 χωρών αναφοράς για την κοστολόγηση των φαρμάκων των ΗΠΑ.
Τα πρωτότυπα φάρμακα με βάση όσα ανακοινώθηκαν θα τιμολογούνται λαμβάνοντας υπόψη τη μέση τιμή των δύο χαμηλότερων τιμών στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ έως σήμερα τιμολογούνται με βάση τη μέση τιμή των τριών χαμηλότερων χωρών της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει αυξήσεις και μόνο!!! Ας μας πει η Κυβέρνηση με βάση την εν λόγω ρύθμιση σε ποια φάρμακα θα μειωθούν οι τιμές ή θα μείνουν σταθερές; Είναι εύκολο να δώσετε παραδείγματα.
Τα γενόσημα φάρμακα θα λαμβάνουν όπως ανακοινώθηκε τιμή στο 65% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που λήγει η πατέντα του (off patent), αντί του 50% που είναι σήμερα. Νέες αυξήσεις και επιβαρύνσεις των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων.
Το τέλος εισαγωγής νέων καινοτόμων φαρμάκων μειώνεται και σταδιακά εξαφανίζεται.
Θα υπάρξει κύμα μεγάλων ανατιμήσεων στα φάρμακα. Η Νοσοκομειακή δαπάνη παρότι φαινομενικά αυξάνεται, θα είναι ανεπαρκέστατη και το έτος 2019 αφού βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το έτος 2018 και τα φάρμακα θα ανατιμηθούν.
Η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εφέτος είναι κλειδωμένη στο 1,8 δις ευρώ. Ήδη υπάρχει υπέρβαση ένα δις ευρώ που καταβάλουν οι εταιρείες με το σύστημα επιστροφών και κυρίως οι πολίτες.
Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν υφίσταται. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω έλλειψης Οικογενειακών γιατρών πληρώνεται από την τσέπη των ασφαλισμένων.
Το έτος 2019 προβλέπεται ίδιος προϋπολογισμός για φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτω με την αύξηση των φαρμάκων η επιβάρυνση των πολιτών για αγορά φαρμάκων θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι πολίτες πληρώνουν για φάρμακα 25% συμμετοχή, τη διαφορά της τιμής μεταξύ πρωτότυπου και γενόσημου, 1 ευρώ τη συνταγή και 10 ευρώ για τη συνταγογράφηση σε ιδιώτη γιατρό λόγω έλλειψης οικογενειακών Ιατρών!!!
Άμεση απόσυρση των ανακοινωθέντων της κυβέρνησης που θα στοιχίσει στα Νοσοκομεία και τους ασθενείς.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.