Print Email

Δελτία Τύπου

26.11.2018

Η οδύσσεια του Διασώστη του ΕΚΑΒ που δικάζεται ως εγκληματίας για παραποίηση πτυχίου

 

ΑΘΗΝΑ 26/11/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 961

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η οδύσσεια του Διασώστη του ΕΚΑΒ που δικάζεται
ως εγκληματίας για παραποίηση πτυχίου

Ο εν λόγω Διασώστης το 1989 έγινε δεκτός στην σχολή του ΕΚΑΒ (ΠΕΚΠΑ) με το πτυχίο της σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ που κατείχε και ανήκει στην μεταγυμνασιακή δευτεροβάθμια εκπαίδευση (αποδεικνύεται με έγγραφο της επιτροπής ισοτιμιών).
Αφού λοιπόν αποφοίτησε με βαθμό 17,8 από την σχολή του ΕΚΑΒ ακολούθως κατέθεσε τα χαρτιά του στον διαγωνισμό για πρόσληψη στο ΕΚΑΒ το 1990. Όταν εκδόθηκαν τα αποτελέσματα ήταν στους επιτυχόντες του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα στην θέση 130 από τους 210 που θα προσλαμβάνονταν βάση βαθμολογίας του ΠΕΚΠΑ. Όταν κατέθεσε τα χαρτιά του στο ΕΚΑΒ για να αναλάβει υπηρεσία τον ενημέρωσε ο τότε προϊστάμενος του γραφείου προσωπικού ότι ακυρώνεται η πρόσληψη του (μαζί με άλλα 10 άτομα) λόγω του ότι το πτυχίο τους δεν ήταν ισότιμο με το Λύκειο. Αυτό δεν ισχύει αφού ρητά η προκήρυξη ανέφερε στα δικαιολογητικά: ΠΕΚΠΑ, Λυκείου ή Μέσης Τεχνικής Σχολής ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ. Απερρίφθη από τον διαγωνισμό χωρίς κανένα λόγο. Το λάθος του συναδέλφου τότε ήταν ότι δεν έκανε ένσταση και εμπιστεύτηκε την εξήγηση του προϊσταμένου.
Αργότερα το 1997 όταν ενημερώθηκε ότι γίνεται νέος διαγωνισμός στο ΕΚΑΒ και έχοντας μείνει με την εντύπωση ότι το πτυχίο του ΟΑΕΔ δεν ήταν ισότιμο, παραποίησε πτυχίο Τεχνικού Λυκείου και προσλήφθηκε στο ΕΚΑΒ. Σε αυτόν τον διαγωνισμό προσλήφθηκαν τελικά οι υπόλοιποι 10 που είχαν το ίδιο πτυχίο με αυτόν (ΟΑΕΔ) και με χαμηλότερη βαθμολογία από την δική του. Σε εκείνον το διαγωνισμό το πτυχίο του ΟΑΕΔ θεωρήθηκε ότι καλύπτει το τυπικό προσόν του διορισμού.
Στο προηγούμενο όχι!!!
Εάν δηλαδή τότε σε εκείνο το διαγωνισμό αντί του παραποιημένου πτυχίου Τεχνικού Λυκείου ο εν λόγω Διασώστης είχε προσκομίσει το γνήσιο πτυχίο του ΟΑΕΔ θα είχε προσληφθεί.
Το 2014 μετά από τον έλεγχο της γνησιότητας των τίτλων σπουδών όλων των υπηρετούντων υπαλλήλων αποκαλύφθηκε η παραποίηση του τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είχε προσκομίσει ο υπάλληλος κατά τον διορισμό του. Όταν αντιλήφθηκε ότι και με το πτυχίο του ΟΑΕΔ θα μπορούσε να προσληφθεί, έκανε αίτηση στον ΑΣΕΠ και πήρε έγγραφο με υπογραφή του προέδρου του ΑΣΕΠ που στο συμπέρασμα του αναφέρει ότι:...το πτυχίο του ΟΑΕΔ πληρούσε τις προϋποθέσεις για τον τότε διαγωνισμό και βάση της βαθμολογίας θα ήταν στους επιτυχόντες καθώς προσελήφθησαν και άλλοι με τον ίδιο τίτλο σπουδών και με χαμηλότερη βαθμολογία. Mε όλα αυτά τα στοιχεία που προσκόμισε στο Δικαστήριο σχηματίστηκε η εντύπωση ότι θα δικαστεί μόνο για το αδίκημα της παραποίησης αλλά δυστυχώς ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση του άσκησε δίωξη για κατάχρηση δημόσιου χρήματος εξαιρετικά μεγάλης αξίας (370.000 ευρώ μεικτά) σε βαθμό κακουργήματος και για απάτη κατά εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος με ανώτερη ποινή για κάθε μία από τις δύο κατηγορίες ισόβια κάθειρξη.
Στο πρώτο δικαστήριο (τριμελές ) καταδικάστηκε για το κάθε αδίκημα με 15 χρόνια κάθειρξη (30), κατά συγχώνευση 20, με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι το Εφετείο.
Στο Εφετείο καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κατά συγχώνευση 13 και οδηγήθηκε με την κλούβα στο Μεταγωγών για 7 ημέρες και μετά στις φυλακές Χαλκίδας για άλλον ενάμισι μήνα καθώς έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής ποινής που έκανε ο δικηγόρος (Τσοβόλας).
Στη φυλακή επί ενάμιση μήνα ήταν με εμπόρους ναρκωτικών, δολοφόνους, ληστές τραπεζών και άλλους εγκληματίες.
Τώρα περιμένει την απόφαση του Άρειου Πάγου που εκδικάστηκε στις 9.10.2018

 

Η θητεία του στο ΕΚΑΒ
Ο Διασώστης κατά την διάρκεια της εργασιακής του πορείας τελείωσε το ΙΕΚ ΕΚΑΒ και την Σχολή Αεροπορικής Νοσηλευτικής του 251 ΓΝΑ Αεροπορίας.
Υπηρέτησε στα απλά ασθενοφόρα επειγόντων περιστατικών, στις Κινητές Ιατρικές Μονάδες, στις Μοτοσυκλέτες Ταχείας Επέμβασης και από το 2010 υπηρετεί στο εξειδικευμένο Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ με πάνω από 1000 ώρες πτήσης. Δεν έχει πέσει ποτέ σε πειθαρχικό αδίκημα και το ποινικό του μητρώο είναι Λευκό.
Έχει υποστεί δύο σοβαρά τροχαία ατυχήματα εν ώρα υπηρεσίας. (ανατροπή ασθενοφόρου και μοτοσυκλέτας).
Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το Δημόσιο κέρδισε από τον εν λόγω ευσυνείδητο επαγγελματία και δεν ζημιώθηκε ούτε ευρώ.
Δεν επικροτούμε την παραποίηση δημοσίου εγγράφου, αλλά επ’ ουδενί δεν πρέπει να διωχθεί ο συνάδελφος για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, αφού κατά γενική ομολογία είναι μεταξύ των ικανότερων Διασωστών του ΕΚΑΒ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.