Print Email

Δελτία Τύπου

15.10.2018

Η Κυβέρνηση με μεγάλη προχειρότητα μετά από 5 μήνες απάντησε στο σχετ. έγγραφο της ΠΟΕΔΗΝ για την αποφυγή της ενδονοσοκομειακής μετάδοσης της ιλαράς.

ΑΘΗΝΑ 15/10/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 789

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση με μεγάλη προχειρότητα μετά από 5 μήνες απάντησε στο σχετ. έγγραφο της ΠΟΕΔΗΝ για την αποφυγή της ενδονοσοκομειακής μετάδοσης της ιλαράς.
Αντιφατικές δηλώσεις Υπουργών για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Η απάντηση πέντε μήνες μετά του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας στην ΠΟΕΔΗΝ σε έγγραφο για τον κίνδυνο μετάδοσης της ιλαράς μετά τα δεκάδες κρούσματα που είχαμε σε Επαγγελματίες Υγείας στα Νοσοκομεία, δείχνει την αφασία και την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται το μείζον αυτό ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία η κυβέρνηση. Αδιαφορία για τη λήψη μέτρων προκειμένου να εξαλειφτούν τα κρούσματα ιλαράς σε επαγγελματίες Υγείας που είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή τους, αλλά και για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος.
Για την αποφυγή της ενδονοσοκομειακής μετάδοσης της ιλαράς, συστήνεται έλεγχος ιστορικού εμβολιασμού κάλυψης ή νόσησης από ιλαρά επιβεβαιωμένη από Ιατρό και άμεσος εμβολιασμός όσων επαγγελματιών βρεθούν χωρίς ιστορικό ανοσίας. Άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα.
Είναι αδύνατον να οργανωθεί μια τέτοια διαδικασία στα Νοσοκομεία. Ούτε έγγραφο από το Υπουργείο στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων με οδηγίες δεν κοινοποιήθηκε. Ποιος θα αναλάβει και θα παρακολουθεί μία τέτοια διαδικασία; Αποφεύγουν τον ορολογικό έλεγχο (έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς), επειδή τα Νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν αντιδραστήρια. Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν ούτε εμβόλια.
Ως εκ τούτω οι επαγγελματίες υγείας θα συνεχίσουν να είναι εκτεθειμένοι στην ενδονοσοκομειακή μετάδοση της ιλαράς.
Παράλληλα θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους εμπλεκόμενους Υπουργούς της Κυβέρνησης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον εμβολιασμό όλων των προσφύγων και μεταναστών που κατοικούν στους χώρους φιλοξενίας, καθώς επίσης και των ΡΟΜΑ. Όχι λόγια!!! Επισκεφτήκαμε καταυλισμούς (Μόρια) και είδαμε την κατάσταση.
Η μεγάλη πλειονότητα από τους πρόσφυγες, μετανάστες και ΡΟΜΑ που επισκέπτονται τα Νοσοκομεία (ασθενείς και συνοδοί) είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης είναι αδύνατη η λήψη ιστορικών καθ’ ότι αποφεύγουν να δίνουν πληροφορίες.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Υπουργοί της κυβέρνησης θα επιμείνουν στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας.
Οι αντιφασιστικές δηλώσεις Υπουργών της Κυβέρνησης για την δυνατότητα αποφυγής του εμβολιασμού των παιδιών για ιδεολογικούς ή άλλους λόγους, είναι επικίνδυνες.
Σας κοινοποιούμε τα σχετικά έγγραφα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.