Print Email

Δελτία Τύπου

26.06.2018

Έρευνα για την κατάσταση των Κέντρων Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

ΑΘΗΝΑ 26/6/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 473

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έρευνα για την κατάσταση των Κέντρων Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

• Τα δάπεδα των Κέντρων Υγείας είναι σε όλα τα Κέντρα Υγείας από κατεστραμμένα πλακάκια καρκινογόνου αμίαντου.
Οι εργαζόμενοι φοβούνται την έκθεση σε καρκινογόνο αμίαντο και μάλιστα κατεστραμμένο.
Πολλά κρούσματα καρκίνου σε εργαζόμενους, 4 εργαζόμενοι με καρκίνο στο Κ.Υ. Ναυπάκτου (οι τρεις έχασαν τη ζωή τους), 4 εργαζόμενοι με καρκίνο στο Κ.Υ. Αστακού. 2 Νοσηλευτές με καρκίνο στο Κ.Υ. Αιτωλικού
Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι δεν σχετίζονται με τα κατεστραμμένα δάπεδα αμιάντου;
• Τραγικές ελλείψεις Προσωπικού
• Κατεστραμμένα Κέντρα Υγείας – μπάζουν νερά, Οι γιατροί εξετάζουν με ομπρέλες
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
• ΤΟΜΥ- Οικογενειακοί Ιατροί με αριθμούς. Φιάσκο της Κυβέρνησης
• Κέντρα Υγείας μετατρέπονται σε ΤΟΜΥ λόγω τραγικών ελλείψεων Προσωπικού.
• Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές των έκτακτων περιστατικών λόγω έλλειψης διασωστών και διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ.
Γι’ αυτό οργανώνουμε την μεγάλη κινητοποίηση στη Ναύπακτο.

 

Η ΠΟΕΔΗΝ συνδιοργανώνει με το Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου μεγάλη κινητοποίηση, Καραβάνι Σωτηρίας της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στη πόλη της Ναυπάκτου με αιχμή τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Η πορεία θα εκκινήσει από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου στις 8:30πμ και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι φορείς της πόλης προεξέχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου.
Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη καρκινοβατεί λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού, κονδυλίων αλλά και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ.
Η κυβέρνηση δείχνει κινητικότητα όχι για να βελτιώσει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αλλά για να την απορρυθμίσει ακόμη περισσότερο λόγω Μνημονιακών και Μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Τα Κέντρα Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας εμφανίζουν τραγική εικόνα. Γι’ αυτό οργανώνουμε εκεί την κινητοποίηση. Το καραβάνι της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Οι Υπουργοί Υγείας και η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας δείχνουν εγκληματική αδιαφορία.
Τα δάπεδα όλων Κέντρων Υγείας του Νομού είναι στρωμένα με πλάκες αμιάντου οι οποίες έχουν καταστραφεί.
Τίθεται το ζήτημα επιτακτικά από τους εργαζόμενους λόγω της καθημερινής έκθεσης σε κίνδυνο χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για αντικατάσταση του καρκινογόνου αμιάντου.
Μάλιστα οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίζουν εργαζόμενοι μπορεί να σχετίζονται με την εισπνοή αμίαντου.
Στο Κ.Υ. Ναυπάκτου έχουμε τέσσερις εργαζόμενους που εμφάνισαν καρκίνο (τρείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή), στο Κ.Υ. Αστακού έχουμε άλλους τέσσερις εργαζόμενους με καρκίνο, στο Κ.Υ. Αιτωλικού 2 Νοσηλεύτριες πάσχουν από καρκίνο.
Αναλυτικά τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Εξυπηρετεί 50.000 μόνιμους κατοίκους και διπλάσιους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού. Μετακινήσεις των Νοσηλευτριών από Κ.Υ. προς ΠΓΝΠ, με τις οποίες αποδυναμώνεται το Κ.Υ. και θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.
Το Ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί εδώ και 5 μήνες, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών.
Το Μικροβιολογικό τμήμα λειτουργούσε με δύο παρασκευάστριες που είχαν οργανική θέση στο Κ.Υ. οι οποίες όμως έχουν αποχωρήσει. Η μία συνταξιοδοτήθηκε εδώ και 7 χρόνια περίπου και η άλλη παραιτήθηκε, οπότε τώρα λειτουργεί με μία μόνο παρασκευάστρια αποσπασμένη από τον Άγιο Αλέξιο Πατρών με συνέπεια τις ημέρες που λαμβάνει άδεια το τμήμα να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.
Το Διαβητολογικό Ιατρείο του Κ.Υ. λειτουργεί με μόνο 2 ιατρούς ειδικευμένους και προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 5.000 διαβητικούς ασθενείς.
Την μεγάλη καθυστέρηση και υπερβολική αναντιστοιχία με τα Νοσοκομεία ευθύνης της 6ης ΥΠΕ, στην καταβολή των δεδουλευμένων (νυχτερινών, αργιών, εφημεριών).
Το δάπεδο του Κ.Υ. είναι στρωμένο με πλακάκια αμιάντου. Τα πλακάκια εμφανίζουν φθορές και είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία του Προσωπικού και ασθενών, καθώς υπάρχει κίνδυνος εισπνοής κατεστραμμένου καρκινογόνου αμιάντου. 4 εργαζόμενοι εμφάνισαν καρκίνο εκ των οποίων οι τρείς έχασαν τη ζωή τους.
Τους χειμερινούς μήνες δεν έχουμε επαρκή ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης.
Τα έκτακτα περιστατικά διακομίζονται από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις Ιατρών βασικών ειδικοτήτων και είναι σε μεγαλύτερη απόσταση από τα Νοσοκομεία της Πάτρας που είναι καλύτερα στελεχωμένα.
Για ποιο λόγο να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς έκτακτα περιστατικά με συνεχείς διακομιδές Ναύπακτο – Μεσολόγγι – Πάτρα; Χάνεται χρόνος που στοιχίζει ζωές.
Ως συνέπεια των ανωτέρω προβλημάτων παρατηρείται η σταδιακή αποδυνάμωση της λειτουργίας του Κ.Υ. Ναυπάκτου και η απαξίωση του ρόλου του όσον αφορά την παροχή Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Κ.Υ. ΑΣΤΑΚΟΥ: Εξυπηρετεί 12.000 μόνιμους κατοίκους και τριπλάσιους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού (ακτές Ιονίου Πελάγους). Η σκεπή του Κέντρου Υγείας διαλυμένη. Το Προσωπικό και οι Ασθενείς μέσα στο Κέντρο Υγείας κρατάνε ομπρέλες.
Δεν αντικαταστάθηκε η σκεπή αλλά τοποθετήθηκε κάποια μόνωση που δεν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι εάν αρκεί. Θα το διαπιστώσουν το Χειμώνα με τις βροχές.
Δεν υπάρχει κανείς συντηρητής. Χαλασμένες βρύσες, μπάνια τα πάντα. Ένας οδηγός προσπαθεί να επισκευάσει ότι μπορεί χωρίς να είναι η δουλειά του.
Το δάπεδο του Κέντρου Υγείας είναι από κατεστραμμένο αμίαντο. Τέσσερα κρούσματα καρκίνου έχουμε σε εργαζόμενους που μπορεί να σχετίζονται με το κατεστραμμένο δάπεδο από πλάκες αμίαντου. Κάνουν αναφορές, παρακαλάνε για την αντικατάστασή του, αλλά τίποτα.
Φύλαξη δεν υπάρχει καθόλου.
Υπηρετούν μόνο 2 Γενικοί ιατροί ο ένας μάλιστα προέρχεται από περιφερειακό ιατρείο και 2 αγροτικοί. Υπάρχει και ένας Οδοντίατρος που είναι συντονιστής.
Οδηγοί ασθενοφόρου υπάρχουν μόνο 2 και ένας οδηγός λεωφορείου από μετάταξη.
Το Κέντρο Υγείας δεν έχει κεντρική πόρτα. Είναι χαλασμένη. Πρόσφατα μπήκε άτομο μέσα στο Κέντρο Υγείας από τη χαλασμένη πόρτα με το αυτοκίνητο.
Κ.Υ. ΘΕΡΜΟΥ: Καλύπτει μία περιοχή 7000 κατοίκων. Το δάπεδο του Κέντρου Υγείας είναι από κατεστραμμένες πλάκες αμιάντου. Υπηρετούν μόνο Γενικοί ιατροί και ένας Οδοντίατρος. Δεν λειτουργούν τα εργαστήρια, οι δύο ακτινολόγοι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο Αγρινίου. Εργαστήρια αιματολογικό, μικροβιολογικό βιοχημικό ούτε λόγος να γίνεται. Δεν υπάρχει φύλαξη. Οδηγός ασθενοφόρου δεν υπάρχει και χρέη οδηγού κάνει ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ του Κ.Υ.
Κ.Υ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Μεγάλο πρόβλημα οι μετακινήσεις ιατρών σε άλλα Κ.Υ. και περιφερειακά ιατρεία. Δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες ιατρών. Τα φάρμακα τα προμηθεύονται από τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει φύλαξη του Κ.Υ. και έχουν παρατηρηθεί κλοπές στον Κ.Υ., όπως πετρέλαιο θέρμανσης. Το δάπεδο του Κέντρου Υγείας είναι από κατεστραμμένες πλάκες αμιάντου. Έχουμε δύο περιστατικά καρκίνου σε Νοσηλεύτριες και οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι μπορεί να σχετίζονται με τον καρκινογόνο αμιάντου του δαπέδου.
Κ.Υ ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ: Λειτουργεί 24ωρο μόνο με αγροτικούς ιατρούς, τον Συντονιστή (ειδικός παθολόγος). Οι δύο ιατροί που υπηρετούσαν στο Κ.Υ. έχουν πάρει μετάταξη. Υπηρετούν μόνο δύο νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Χωρίς ακτινολογικό εργαστήριο και εργαστήρια αίματος. Το δάπεδο του Κέντρου Υγείας είναι στρωμένο με πλάκες καρκινογόνου Αμιάντου. Καμία φύλαξη του κτηρίου. Το πάτωμα από κατεστραμμένες πλάκες αμιάντου.
Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Οξύ το κτηριακό πρόβλημα πρόβλημά του Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ. Μεγάλο το πρόβλημα της οροφής του κτηρίου, με αποτέλεσμα όταν βρέχει τα νερά να στάζουν μέσα και πολλές φορές πάνω στα μηχανήματα. Κρατάνε ομπρέλες οι εργαζόμενοι. Επίσης πρόβλημα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του κτηρίου. Αποτέλεσμα ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να μην λειτουργούν και να παρουσιάζει προβλήματα με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι χρήστες υγείας. Υπάρχει ένας παρασκευαστής που κάνει τις αιμοληψίες και τις στέλνουν με COURIER στην Αμφιλοχία. Ακτινολογικό δεν λειτουργεί. Φύλαξη δεν υπάρχει. Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν τώρα είναι με μετακίνηση η απόσπαση. Υπάρχουν δύο θέσεις διοικητικών αλλά και οι δυο με μετακίνηση στο νοσοκομείο Αγρινίου. Υπηρετούν 4 Γενικοί Ιατροί και 3 αγροτικοί. 2 οδηγοί με μετακίνηση. Το δάπεδο είναι φτιαγμένο από κατεστραμμένες πλάκες αμιάντου.
Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κτηριακά προβλήματα καθώς δεν υπάρχει συντήρηση. Δυσκολία και αργοπορία στα αναλώσιμα υλικά. Χωρίς ακτινολογικό εργαστήριο και γενικά εργαστήρια αίματος. Χωρίς φύλαξη. Χωρίς διοικητική και τεχνική υποστήριξη. Το δάπεδο είναι φτιαγμένο από κατεστραμμένες πλάκες καρκινογόνου αμιάντου.
ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα του δικτύου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης;
Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την λειτουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας.
Η ανταπόκριση πενιχρή. Η κυβέρνηση προκηρύσσει και επαναπροκηρύσσει τους διαγωνισμούς για στελέχωση των ΤΟΜΥ και τη σύναψη συμβάσεων μέσω ΕΟΠΥΥ Οικογενειακών Ιατρών.
Προκηρύχθηκαν 1.195 οικογενειακοί ιατροί για την κάλυψη των ΤΟΜΥ και τελικά έγιναν 583 αιτήσεις. Τώρα επαναπροκηρύχθηκαν 953 θέσεις. Αυτό δείχνει ότι τελικά ούτε οι αιτούντες αποδέχθηκαν τον διορισμό. Πώς να υπάρξει ενδιαφέρον με διετείς συμβάσεις από κοινοτικά κονδύλια και 1200 ευρώ μισθό το μήνα.
Τελικά σήμερα λειτουργούν 62 ΤΟΜΥ με δανεικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού και Αστικού τύπου.
Ο οικογενειακός γιατρός είναι άλλο ένα φιάσκο της κυβέρνησης. Προκηρύχθηκαν 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών για να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και έγιναν 1.200 αιτήσεις. Ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι πραγματικός. Έως σήμερα κανείς δεν αποδέχθηκε να υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
Στη τέταρτη αξιολόγηση ένα από τα προαπαιτούμενα που εκκρεμεί είναι η λειτουργία των ΤΟΜΥ. Να δούμε τι θα σκαρφιστεί η κυβέρνηση. Ξεκινάει ήδη την μετονομασία των Κέντρων Υγείας σε ΤΟΜΥ.
Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από προσωπικό. Στις 7.500 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και 1.000 ειδικευμένοι. Στις 10.000 οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού υπηρετούν 3.500. Γι’ αυτό τα Κέντρα Υγείας ξέμειναν από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, συντηρητές.
Εάν συνδυαστεί με την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι ζωές των εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται στο έλεος του θεού και μάλιστα σε δυσπρόσιτες περιοχές.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.